ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Αγώνας για να περιοριστεί η πανώλη – Έχουν ήδη σφαγιαστεί πάνω από 350 αιγοπρόβατα

Ξεκίνησε η διαδικασία θανάτωσης και ενταφιασμού ζώων, σε Εθιά και Παρανύμφους του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων, όπου και εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα πανώλης στην Κρήτη. Ωστόσο, όλο και μεγαλώνει η ανησυχία περί επέκτασης των κρουσμάτων της πανώλης αιγοπροβάτων σε άλλες περιοχές, με την κυβέρνηση να συνεχίζει την προσπάθεια εφησυχασμού των κτηνοτρόφων οι οποίοι περιμένουν να δουν στην πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης για τα κρούσματα και την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων τα κοπάδια των οποίων επλήγησαν με αποτέλεσμα να χάσουν τους κόπους μιας ζωής και να μείνουν ξεκρέμαστοι οικονομικά.

Χθες βέβαια μπήκαν οι υπογραφές για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων, τα αιγοπρόβατα των οποίων σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο έπρεπε να θανατωθούν. Εξέλιξη που ήρθε ως αποτέλεσμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το βράδυ της Πέμπτης αλλά και της καθόδου στο νησί του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στρατάκου. Έτσι, οι δύο κτηνοτρόφοι στα Αστερούσια, στα κοπάδια των οποίων εντοπίστηκαν τα κρούσματα, πρόκειται να αποζημιωθούν βάσει του «θεσσαλικού μοντέλου». Επίσης ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι με κλιμάκια της Υπηρεσίας, στα ποιμνιοστάσια που βρίσκονται σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τις μονάδες όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης ενώ στη συνέχεια έλεγχοι θα γίνουν και σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, όπως προβλέπεται από το σχετικό πρωτόκολλο.

Αναφορικά με τις σφαγές, όπως τόνισε ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Μυλοποτάμου Γρύλος Παπαδάκης χθες σφαγιάστηκαν 350 ζώα από εκεί και πέρα «ως Σύλλογοι έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώνουμε αναφορικά με τις συνθήκες που πρέπει να τηρούνται από τον κάθε κτηνοτρόφο προκειμένου να προστατεύσει το ζωικό του κεφάλαιο», με τον ίδιο να προσθέτει πως υπάρχει συνεχής επαφή με τους κτηνιάτρους και το υπουργείο παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις σημειώνοντας πως «ο κάθε κτηνοτρόφος θα πρέπει να εφαρμόζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και μέχρι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση». Σημειώνεται πως τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούνται είναι ο περιορισμός των ζώων σε συγκεκριμένο χώρο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα, ο περιορισμός των επισκέψεων άλλων κτηνοτροφικών μονάδων. Να γίνεται απολύμανση του κτηνοτρόφου και επιτήρηση στην αγορά των τροφών των ζώων (τριφύλλι, σανό κλπ.), όπως και η απαγόρευση δανεισμού ζώων σε άλλες κτηνοτροφικές μονάδες.

Να σημειωθεί ωστόσο πως θετική στον ιό βρέθηκε χθες και μία μονάδα εκτροφής προβάτων στη Ροδόπη, την ώρα που ήδη σε επίπεδο χώρας έχουν θανατωθεί πάνω από 14.000 ζώα και έχουν εντοπιστεί 22 κρούσματα στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, την Αττική και δυο την Κρήτη.

 

ΠΑΝΩΛΗ ΠΡΟΒΑΤΑ

Η νόσος ενδημεί για πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου για τον έλεγχό της εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού. Στην Ευρώπη, επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018). Φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλία και έχει επεκταθεί στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα στην Κρήτη. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων – εκτροφών και εκρίζωση. Όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία». Στην Κρήτη που επίσης έχουμε κρούσματα οι αρχές έριξαν το βάρος τις τελευταίες ημέρες εκεί, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η εξάπλωση θα «φρενάρει», ώστε σύντομα πλέον να δούμε την λήξη του συναγερμού στη χώρα.

Ο φόβος και οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων

Την ίδια ώρα πάντως το φόβο ότι δεν θα αποζημιωθούν στο 100% οι κτηνοτρόφοι τα κοπάδια των οποίων επλήγησαν από την πανώλη, εκφράζουν αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης. «Μετά την οδυνηρή όπως εξελίσσεται κατάσταση για τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στο νησί μας, με την ταυτοποίηση κρουσμάτων πανώλης σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο Νομό Ηρακλείου, περιμέναμε επίσημη ενημέρωση από τους φορείς της Πολιτείας. Δυστυχώς οι συσκέψεις στην Περιφέρεια έγιναν σε κλειστό κύκλο χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερόμενων εκπροσώπων των κτηνοτρόφων. Επιπλέον η προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή 2 Αυγούστου σύσκεψη για να ενημερωθούμε ακυρώθηκε. Μετά από όλα αυτά, καλούμε όποιον κτηνοτρόφο θέλει να ενημερωθεί για το σοβαρό αυτό θέμα που αντιμετωπίζουμε, να βρίσκεται τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 12 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας. Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς Κράτους και Περιφέρειας να βρίσκονται εκεί. Γιατί άμα δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ανωγείων.

“Κούφια λόγια”, χαρακτηρίζουν τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με κοινή τους ανακοίνωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών – Αστερουσίων – Ηρακλείου – Μαλεβιζίου που περιμένουν να δουν στην πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης για τα κρούσματα πανώλης και την στήριξη των κτηνοτρόφων που πλήττονται από αυτά. “Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των πληγέντων κτηνοτρόφων, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, στήριξη με ζωοτροφές, απολυμαντικά και άλλα απαραίτητα των κτηνοτρόφων που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Επίσης, δεν είπε το παραμικρό για το πως θα αποτραπεί η μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος για τους παραγωγούς», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους σημειώνοντας παράλληλα τα εξής:

«Επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι των κτηνοτρόφων των τελευταίων ημερών και στο νομό μας, με τα δύο κρούσματα πανώλης που βρέθηκαν σε Εθιά και Παρανύμφους. Η πανώλη έρχεται να προστεθεί στα χίλια δυο προβλήματα που έχουν οι κτηνοτρόφοι και έχουν κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.

Την ίδια ώρα παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, για ακόμη μια φορά βλέπουμε να πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών στου ίδιους τους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους. Έτσι μπαίνουμε και πάλι από το κράτος στη λογική της ατομικής ευθύνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Φλεβάρη, κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, δια στόματος πρωθυπουργού, ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, καθώς αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας. Από ότι φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος, ήταν απλώς κούφια λόγια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες με προσωπικό που δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον έκτακτες συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε αυτό το διάστημα.

Άλλωστε, η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε. Ε. επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ευνοώντας τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών. Μία πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις από την ένταξη της χώρας στην Ε. Ε.

Πέρα από τα κούφια λόγια σε χθεσινή ενημέρωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, των πληγέντων κτηνοτρόφων, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, αντικατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους, στήριξη με ζωοτροφές, απολυμαντικά και άλλα απαραίτητα των κτηνοτρόφων που θα υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Επίσης, δεν είπε το παραμικρό για το πως θα αποτραπεί η μείωση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος για τους παραγωγούς.

Μάλιστα, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αποζημιώσεις που φτάνουν τα 125 ευρώ ανά αιγοπρόβατο, όταν το κόστος για την αγορά μιας παραγωγικής προβατίνας (6 μηνών – 3 ετών) ξεπερνά τα 300 ευρώ».

ΠΑΝΩΛΗ ΠΡΟΒΑΤΑ

300 ευρώ για κάθε ζώο

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού στέκονται στο πλευρό των κτηνοτρόφων και καλούν όλο τον κλάδο να διεκδικήσει μέτρα ώστε: Να υπάρξει άμεσος εντοπισμός της διαδρομής από την εισαγωγή έως τη διασπορά της νόσου, στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Αποζημίωση 300€ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100€ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους. Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής. Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν. Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κλπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα. Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου. Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Σύσκεψη και στη Σητεία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, όπου συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Σητείας οι Αντιδήμαρχοι, Καρνιαδάκης Ιωάννης και Σκαρβελάκης Ιωάννης, σχετικά με τα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών που εντοπίστηκαν στην Κρήτη και τις ενέργειες και τρόπους αντιμετώπισης των περιστατικών.

«Για τον λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση στους κτηνοτρόφους της περιοχής, να τηρούν πιστά και με μεγάλη προσοχή τα μέτρα προστασίας όπως επιτάσσει η νομοθεσία, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου. Η άμεση ενημέρωση των υγειονομικών υπηρεσιών σε συνδυασμό με τους έγκαιρους και ενδελεχείς ελέγχους, θα συμβάλουν στον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου. Η πιστή τήρηση των οδηγιών και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Σητείας.

Συνάντηση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με κυβερνητικά στελέχη

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα είχε σήμερα, Παρασκευή (2/8), για το θέμα της πανώλης αιγοπροβάτων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας. Ο Περιφερειάρχης μετέφερε την απόγνωση των κτηνοτρόφων που έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο, αλλά και την αγωνία των ανθρώπων του κλάδου για το μέλλον της κτηνοτροφίας ενώ ζήτησε την άμεση ικανοποίηση σειράς αιτημάτων. Συγκεκριμένα ζήτησε: οικονομική βοήθεια 5.000 ευρώ για τους κτηνοτρόφους, που θανατώθηκαν τα ζώα τους. Αποζημίωση 300 ευρώ ανά ζώο. Διπλασιασμός των μόνιμων κτηνιάτρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων για εύλογο χρονικό διάστημα. «Η ανησυχητική εξάπλωση της πανώλης σε αιγοπρόβατα της Θεσσαλίας αναδεικνύει για άλλη μια φορά την έλλειψη ενδιαφέροντος και προσοχής της κυβέρνησης στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου, σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή», σημειώνει το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα – Νίκη. Η απάθεια που επέδειξε κατά την εκδήλωση του φαινομένου επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα η νόσος να επεκταθεί στην Κόρινθο, στην Αττική και στην Κρήτη ενώ υπάρχουν φόβοι μετάδοσης και σε άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα, η ΝΙΚΗ καταγγέλλει μεταξύ άλλων τα εξής : Την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης στις πρώτες αναφορές για τα κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια χιλιάδων ζώων. Την ελλιπή ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με τα συμπτώματα της νόσου και τα μέτρα πρόληψης. Την ανεπάρκεια πόρων για την έρευνα, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου. Την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των περιφερειακών αρχών και μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των κτηνοτρόφων. Τους ανεπαρκείς ελέγχους στις αγορές, στις μετακινήσεις ζώων και στα τελωνεία για την είσοδο παράνομων ζώων στη χώρα. Εδώ εδράζεται και η δημιουργία του προβλήματος αφού το μολυσμένο κοπάδι πέρασε τα σύνορα χωρίς τον απαραίτητο κτηνιατρικό έλεγχο. Επιπλέον η ΝΙΚΗ, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση για την προστασία των αιγοπροβάτων και την αποτροπή της εξάπλωσης της πανώλης και σε άλλες περιοχές, σημειώνοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης ώστε να σταματήσει εδώ αυτό το άκρως επικίνδυνο και ανησυχητικό φαινόμενο.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ