Πιέσεις ώστε να ανοίξουν τα σφαγεία στους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, ενόψει Δεκαπενταύγουστου, ασκούνται στην Περιφέρεια Κρήτης, αίτημα το οποίο εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ενθαρρυντικό είναι το ότι προέκυψαν και νέα αρνητικά αποτελέσματα από τις νέες δειγματοληψίες που έγιναν για πανώλη, σε ακτίνα 13 χιλιομέτρων από τα ποιμνιστάσια της Εθιάς και των Παρανύμφων, ενώ οι κτηνίατροι θα επαναλάβουν τους ελέγχους στα 3 χιλιόμετρα, όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Σταύρος Τζεδάκης.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχει απαγόρευση σφαγών αμνοεριφίων έως τις 11 Αυγούστου για όλη τη χώρα, ενώ ο νομός Ηρακλείου θα βρίσκεται σε καραντίνα και τις επόμενες εβδομάδες, λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων πανώλης σε ποιμνιοστάσια του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.
Στο θέμα αναφέρθηκε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη ο Καθηγητής Κτηνιατρικής και πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ τμήματος Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των σφαγείων αλλά με όρους και προϋποθέσεις.
Οπως τόνισε αυτή τη στιγμή πάνω από 15.000 αρνιά είναι έτοιμα για σφαγή ενόψει της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, που παραδοσιακά καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες αρνιού, κυρίως σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Το οικονομικό πλήγμα αν δεν ανοίξουν τα σφαγεία θα είναι τεράστιο, τόνισε ο κ. Στεφανάκης, προσθέτοντας ότι οι έλεγχοι αλλά και οι δειγματοληψίες που γίνονται από την ημέρα που εντοπίστηκαν τα κρούσματα είναι αρνητικοί, γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει την έναρξη λειτουργίας των σφαγείων.
Πρέπει να κάνουμε ανάλυση ρίσκου και να δούμε πώς μπορούμε να επιτρέψουμε την σφαγή των ζώων με μεγάλη προσοχή και με κανόνες, ώστε και την ντόπια οικονομία μας να προστατεύσουμε και το ζωικό μας κεφάλαιο, υπογράμμισε.