ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Kρήτη: Αμπέλια και ελαιώνες… υποφέρουν – Η λειψυδρία βλάπτει σοβαρά την παραγωγή

Τον “κώδωνα” του κινδύνου κρούουν οι παραγωγοί της Κρήτης, εξαιτίας της έλλειψης νερού που έχει οδηγήσει αρχές μόλις του Αυγούστου να έχει ήδη ολοκληρωθεί το 50% περίπου του τρύγου στα επιτραπέζια σταφύλια, τη στιγμή που λόγω της λειψυδρίας η εικόνα και στα ελαιόδεντρα μοιάζει με αυτή που έχουν κανονικά τον Οκτώβριο.
Ακόμη και στα κηπευτικά οι ποσότητες που φυτεύτηκαν ήταν πολύ μικρότερες λόγω έλλειψης νερού, τη στιγμή που ο φόβος ότι, αν συνεχιστεί έτσι ο καιρός, η επόμενη χρονιά θα είναι μάλλον χειρότερη.

Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο τρύγος έχει ολοκληρωθεί περίπου στο ήμισυ για τα επιτραπέζια σταφύλια, αφού οι καιρικές συνθήκες και η λειψυδρία έχουν δημιουργήσει μια εικόνα στα αμπέλια που θυμίζει εδώ και εβδομάδες προχωρημένο Αύγουστο.

«Είναι ομολογουμένως μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Ευχόμαστε κυριολεκτικά να ανοίξουν οι ουρανοί τους επόμενους μήνες, γιατί υπό αυτές τις συνθήκες του χρόνου δε θα βγάλουμε ούτε ένα κιλό σταφύλια, ούτε ένα κιλό λάδι, ούτε υπαίθρια κηπευτικά, κι εμείς ως πολίτες θα πούμε το νερό… νεράκι», τόνισε περιγράφοντας την υπάρχουσα κατάσταση σε αμπέλια, ελαιοκαλλιέργειες και κηπευτικά ο πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μύρων Χιλετζάκης, εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους και την αγωνία των παραγωγών για το μέλλον της ελληνικής παραγωγής.

Αυτή τη στιγμή, όπως πρόσθεσε ο κ. Χιλετζάκης, έχει γίνει συγκομιδή στο 50% των επιτραπέζιων σταφυλιών «πριν καλά-καλά δηλαδή μπει ο Αύγουστος, πράξη που μιλάει από μόνη της για το τι συμβαίνει. Η γη ήταν αφυδατωμένη, επομένως ωρίμασε γρηγορότερα τα σταφύλια», σημείωσε ο κ. Χιλετζάκης.

Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα έχουν σημαντικά επηρεαστεί λόγω αυτής της πραγματικότητας, που αν συνεχιστεί, βάζει σε μεγάλες περιπέτειες και τον κρητικό αμπελώνα.

«Η ποσότητα είναι μειωμένη και η ποιότητα είναι ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα που σημειώνεται αυτή τη στιγμή, με τους παραγωγούς να δίνουν μεγάλο αγώνα, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κοστολόγια, για να τα βγάλουν πέρα και να φέρουν την παραγωγή σε αυτό το στάδιο, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού, την ξηρασία, τα άδεια φράγματα και με τη στάθμη στις γεωτρήσεις να έχει επίσης μειωθεί κατά πολύ», είπε ο κ. Χιλετζάκης.

Το ίδιο ανησυχητική είναι η κατάσταση και για τα ελαιόδεντρα. Παρά το γεγονός ότι η τιμή του ελαιολάδου για τον παραγωγό διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις η αγωνία και ο φόβος εξακολουθεί να είναι μεγάλος, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα ελαιόδεντρα λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων έχουν την εικόνα που παρουσίαζαν σε παλαιότερες περιόδους τον μήνα Οκτώβριο, λίγο πριν ξεκινήσει δηλαδή η συγκομιδή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παραγωγή.

«Η ελιά σήμερα παρουσιάζει την εικόνα Οκτωβρίου. Βλέπουμε τα ελαιόδεντρα αφυδατωμένα. Αν η ξηρασία αυτή συνεχιστεί και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, τότε το μέλλον του ελληνικού λαδιού είναι δυσοίωνο. Δυστυχώς ο ελληνικός, ο κρητικός ελαιώνας είναι αρδευόμενος μόνο κατά το 15%», σημείωσε ο κ. Χιλετζάκης αναφορικά με την κατάσταση στις ελαιοκαλλιέργειες.

Οριακή η κατάσταση και στα κηπευτικά 

Και στα κηπευτικά, πάντως, η κατάσταση μοιάζει πολύ οριακή, αφού για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού, οι παραγωγοί, οι οποίοι βλέπουν και τα κηπευτικά ως προς την απόδοσή τους να έχουν πιεστεί, προχώρησαν σε περιορισμένες φυτεύσεις, προκειμένου να έχουν το απαραίτητο νερό για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
«Και τα κηπευτικά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα λόγω ξηρασίας. Βλέπουμε ποσότητες που έβγαζαν οι παραγωγοί πριν από χρόνια να μην τις βγάζουν τώρα. Αναγκάστηκαν να φυτεύσουν μικρότερες ποσότητες σύμφωνα με το λιγοστό νερό που υπάρχει. Αν φύτευαν παραπάνω ποσότητες κηπευτικών, όπως είναι λογικό θα απαιτούνταν περισσότερες ποσότητες νερού, επομένως δε θα μπορούσαν να διαχειριστούν την καλλιέργεια και θα είχαν μια σοβαρή καταστροφή», κατέληξε ο κ. Χιλετζάκης.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ