Γεύση - Ψυχαγωγία Νομός Χανίων

Κοτόπουλο αντί για βραστό αρνί θα σερβίρουν οι γάμοι στα Χανιά μέχρι τις 19 Αυγούστου – Μοσχάρι ή χοιρινό αντί για τσιγαριαστό

Πρωτοφανείς καταστάσεις για τα δεδομένα της Κρήτης θα δούμε σε όσους γάμους θα πραγματοποιηθούν από τις 15 έως και τις 19 Αυγούστου, μετά την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που απαγορεύει την μετακίνηση αιγοπροβάτων για ολόκληρη τη χώρα, χωρίς να εξαιρεί καμία περιοχή, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σφαγεία

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι, έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης αιγοπροβάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας «…απαγορεύονται από 09/08 ως 19/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκοτόπους».

Για τους γάμους στην Κρήτη, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να γίνουν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει… μεγάλη αλλαγή στο μενού, το βασικότερο χαρακτηριστικό του οποίου είναι το βραστό αρνί και το γαμοπίλαφο.
 «Πλέον με την απόφαση αυτή, μέχρι τις 19 Αυγούστου δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμνοερίφια στους γάμους! Θα αλλάξουμε το μενού, αντί για βραστό αρνί θα μπει κοτόπουλο αναγκαστικά και αντί για τσιγαριαστό αρνίσιο θα μπει μοσχάρι ή χοιρινό. Ας ελπίσουμε η απαγόρευση να είναι μέχρι τις 19 Αυγούστου, γιατί ήδη το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο», είπε στα «Χανιώτικα Νέα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Τέλεσης Γάμων στη Δυτ. Κρήτη κ. Μανώλης Γεραιουδάκης.
 «Στις Περιφερειακές Ενότητες που δεν έχουν εμφανίσει κάποιο κρούσμα θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σφαγεία με κάποια περιοριστικά μέτρα» ανέφερε στα “Χ.ν.” ο περιφ. Σύμβουλος κ. Σπύρος Μπαλαντίνος, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και ο Περιφερειάρχης εργάζονταν αυτές τις ημέρες στην κατεύθυνση του να πειστεί το Υπουργείο να λειτουργήσει τα σφαγεία.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαντίνος τόνισε πως «αυτήν την εποχή η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη στα αμνοερίφια. Η πώληση των αρνιών δίνει μια ευελιξία στους κτηνοτρόφους για να μπουν στην παραγωγική διαδικασία του γάλακτος. Με το να μην μπορούν να τα πουλήσουν έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Προκαλείται θέμα και στους γάμους γιατί όλες οι μεγάλες γαμήλιες εκδηλώσεις γίνονται τον Αύγουστο».

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου θα αξιολογήσει και πάλι τα δεδομένα στις 19 Αυγούστου



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ