ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παρέα της Δυτικής Κρήτης στο Σούλι Πατρών

Μια πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρών στον Χαράλαμπο Σιδεράκη, πρόεδρο του Συλλόγου Βρακοφόρων Δυτικής Κρήτης, ήταν αρκετή για να βρεθούμε βιωματικοί χορευτές στο 26ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού στον Νομό Αχαΐας.

Σε μια 4ημερη γιορτή του Πολιτισμού (23-28 Ιουλίου), δώδεκα πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορα μέρη της Ελλάδος παρουσίασαν ήθη – έθιμα και μουσική – χορό από τον τόπο τους.

Οι συμμετέχοντες σύλλογοι ήταν:

*Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών.

*Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Πατρών.

*Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Πατρών.

*Λαογραφικός Σύλλογος «Μωραϊτες εν χορώ».

*Πολιτιστικός Σύλλογος «Δρόπολη» Β. Ηπείρου.

*Πολιτιστική Εστία Αρμάνων Βλάχων Ν. Κοζάνης «Η Φαντίνα».

*Πολιτιστικός Σύλλογος Πευκωτού «π. Ιωάννης Παπαντώνης» Ν. Αλμωπίας.

*Όμιλος «Γενίτσαροι» Μπούλες Νάουσας.

*Επιμορφωτικός Σύλλογος Ν. Μοναστηρίου Δομοκού «Ανατολική Ρωμιλία».

*Πολιτικός Σύλλογος Βώλακα Ν. Δράμας.

*Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

*Παραδοσιακή παρέα Δυτικής Κρήτης.

Συμμετείχαμε: Χαράλαμπος Σιδεράκης, Ιωάννης Δημητρογιαννάκης, Πολυχρόνης Ξηράκης, Κωνσταντίνος Ροσμαράκης, Ηλίας Αγγελιουδάκης, Δημήτριος Γρυμπαουλάκης.

Παραδοσιακή μουσική από τους: Κωνσταντίνο Καρτσωνάκη (βιολί), Γιάννη Καρτσωνάκη (λαγούτο), Στέφανο Πατεράκη (λαγούτο).

Ιδιαίτερη τιμή στον Χαράλαμπο Σιδεράκη που τιμήθηκε ξεχωριστά με αναμνηστική πλακέτα για την ανιδιοτελή προσφορά του στην παράδοση.

Οι πρόγονοι των κατοίκων του Σουλίου Αχαΐας ήρθαν από το Σούλι Θεσπρωτίας. Μετά το τραγικό τέλος που έδωσαν στη ζωή τους στο Ζάλογγο το 1803 οι Σουλιώτισσες, πέφτοντας στο γκρεμό για να μην τις αιχμαλωτίσουν οι Τούρκοι και γίνουν σκλάβες τους, πολλοί κάτοικοι του Σουλίου μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι συγκεκριμένοι κατοίκησαν νότια της Πάτρας, στο όρος Παναχαϊκό, σε ράχες δύσβατες για να κρύβονται από τους Τούρκους. Το 1965 το χωριό καταστράφηκε από μία μεγάλη κατολίσθηση και το νέο Σούλι χτίστηκε στις παρυφές της Πάτρας, σε υψόμετρο 200 μ.

Αγροτικά ασχολούνται με κρασί, βύσσινα, κηπευτικά, κτηνοτροφία με ελευθέρας βοσκής γελάδια και πρόβατα, καθώς και λάδι.

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση τον Σύλλογο Σουλίου αλλά και τους αδελφούς Βασίλη και Γιάννη Καραγιάννη (μέλη του Δ.Σ.) για τη φιλοξενία και διαμονή μας.

Στην τετραήμερη γιορτή πολιτισμού συμμετείχαν 800 μουσικοί και χορευτές και όλοι οι χωριανοί συνέβαλαν απλόχερα και εθελοντικά για την άψογη διοργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα σπίτια του χωριού οι νοικοκυρές μαγείρευαν καθημερινά για να γευτούν οι καλεσμένοι τους όλα τα είδη της τοπικής κουζίνας.

Τους ευχαριστούμε και ελπίζουμε να τους το ανταποδώσουμε.

Δημήτρης Γρυμπαουλάκης

Πρόεδρος Συλλόγου Προβολής Κισάμου «Η Γραμπούσα»



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ