Αφιέρωμα στην Κρήτη μέσα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της, κάνει το Tripadvisor, σημειώνοντας ότι μπορεί να σχεδιαστεί ένα ολόκληρο ταξίδι με επίκεντρο την κουζίνα της.
Η δημοσιογράφος Τζέιν Φόστερ, αναφέρει: «Η Κρήτη είναι γνωστή για τις ένδοξες παραλίες και τα ψηλά βουνά της — αλλά είναι επίσης ένας υπέροχος προορισμός για τους λάτρεις του φαγητού.
Οι Κρητικοί είναι δικαίως περήφανοι για την παραδοσιακή ρουστίκ κουζίνα τους, όπου τα ποιοτικά φρέσκα προϊόντα που ξεχειλίζουν από γεύση σημαίνει ότι δεν χρειάζονται περίτεχνες προετοιμασίες ή φανταχτερές σάλτσες.
Η φύση είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη εδώ: Το νησί είναι άφθονο σε σταφύλια, ελιές, ντομάτες, κολοκυθάκια, λεμόνια, αβοκάντο και μπανάνες.
Έπειτα, υπάρχουν τα φρέσκα ψάρια, το αρνί του βουνού και τα χειροποίητα αιγοπρόβατα τυριά — δεν είναι περίεργο που η Κρήτη ισχυρίζεται ότι έχει μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο. (Και το κρασί είναι επίσης πολύ καλό).
Έχω απολαύσει υπέροχες διακοπές στην Κρήτη—περιηγήσεις στο νησί με αυτοκίνητο, διαμονή και πεζοπορία σε απομακρυσμένες παραλίες—και εδώ έχω σημειώσει τα 11 πιάτα που δεν πρέπει να χάσετε κατά τη διαμονή σας»
Αρχίστε το μέτρημα:
• Μπουγάτσα
Ξεκινήστε τη μέρα σας σε κρητικό στιλ, με μια γενναιόδωρη φέτα μπουγάτσας—πεντανόστιμη φιλόπιτα γεμάτη με μυζήθρα (πυρωμένο λευκό κρεμώδες τυρί) από πρόβειο γάλα. Η μπουγάτσα κατάγεται από τη σημερινή Τουρκία και μεταφέρθηκε στην Κρήτη από Έλληνες που εγκατέλειψαν την περιοχή τη δεκαετία του 1920. Γενικά τρώγεται το πρωί, σερβίρεται ζεστό στο φούρνο και κομμένο σε κύβους μεγέθους μπουκιάς.
• Κολοκυθοκεφτέδες
Ελαφριά και τραγανά εξωτερικά, υγρά και αλμυρά στη μέση, αυτά τα τηγανητά κολοκυθάκια κάνουν ακαταμάχητα ορεκτικά και τρώγονται καλύτερα ζεστά. Φτιαγμένα από τριμμένο κολοκυθάκι, κρεμμύδι, αυγό και αλεύρι και αρωματισμένα με φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό και θρυμματισμένη φέτα, προέρχονται από την Κρήτη, αλλά βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.
• Ντάκος
Για αιώνες, τα παξιμάδια από διπλά ψημένο κριθαρένιο ψωμί ήταν βασική τροφή στην Κρήτη – οι βοσκοί που φρόντιζαν τα κοπάδια τους μακριά από το σπίτι τους τα μετέφεραν ως σνακ αναμονής. Σήμερα, φτιάχνουν νόστιμους ντάκους, που αποτελούνται από παξιμάδια περιχυμένα με νερό, περιχυμένα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και από πάνω τριμμένη ντομάτα, κρεμώδες τυρί μυζήθρα και ρίγανη.
• Γραβιέρα σαγανάκι
Μπορείτε να φάτε σαγανάκι (τηγανητό τυρί) σε όλη την Ελλάδα, αλλά η Κρήτη ξεχωρίζει για τη νόστιμη γραβιέρα της – ένα πλούσιο, γλυκό, σκληρό τυρί με αλμυρή επίγευση από πρόβειο γάλα που ωριμάζει για τρεις έως έξι μήνες. Όταν τηγανίζεται, γίνεται τραγανό χρυσαφί εξωτερικά και ζεστό και λιωμένο στη μέση. Τρώγεται καλύτερα ζεστό, με στύψιμο λεμονιού για να εξισορροπηθεί η λιπαρότητα και η αλμύρα.
•Ψητό φρέσκο ψάρι
Με 625 μίλια ακτογραμμής, η Κρήτη έχει εκτεταμένα αλιευτικά νερά. Θα βρείτε απολαυστικά λαβράκια, τσιπούρες και μπαρμπούνι σε μενού παντού, από ρουστίκ παραλιακές ταβέρνες μέχρι εκλεκτά εστιατόρια. Οι μάγειρες και οι σεφ το κάνουν απλό: το φρέσκο ψάρι γενικά σερβίρεται ψητό, καρυκευμένο με λεμόνι και ελαιόλαδο.
•Κακαβιά
Θα βρείτε παραλλαγές αυτού του γευστικού ψαριού στιφάδο σε όλο το Med. Παραδοσιακά ήταν ένα ταπεινό γεύμα που παρασκευάζονταν από ψαράδες χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από τα μικρότερα, πιο κοκαλιάρικα ψάρια που ήταν απίθανο να πουλήσουν, μαγειρεμένα σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, πατάτα και θαλασσινό νερό. Με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε σε μια πιο εκλεπτυσμένη παρουσίαση, χρησιμοποιώντας ποιοτικά ψάρια και φρέσκα βότανα.
•Τσιγαριαστό
Κλασικό στη δυτική Κρήτη, αυτό το κοκκινιστό πιάτο τονίζεται με κομματάκια κατσικιού ή αρνιού αργά μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, κρασί και λεμόνι. Όπως πάντα στην Κρήτη, υπάρχουν πολλές παραλλαγές, χρησιμοποιώντας είτε κόκκινο είτε λευκό κρασί, είτε προσθέτοντας ρίγανη ή δάφνη.
•Αντικριστό
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς οι αρχαίες κοινότητες μαγείρευαν το κρέας τους; Στην Κρήτη, η μέθοδος αντίκριστο αναφέρθηκε από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και διατηρήθηκε ζωντανή από βοσκούς στα βουνά του Ψηλορείτη. Δεν χρειάζονται κατσαρόλες και τηγάνια – μόνο σουβλάκια και αλάτι. Ένα νεαρό αρνί κόβεται σε τέσσερα κομμάτια, αλατίζεται καλά και στη συνέχεια τοποθετείται σε μεγάλα σουβλάκια (οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι οι Κρητικοί πολεμιστές θα χρησιμοποιούσαν τα δόρατά τους) σε ανοιχτή φωτιά. Ψήνεται αργά για έξι ώρες, χάνοντας μεγάλο μέρος του λίπους του και εμποτίζεται με καπνιστές γεύσεις από τις φλόγες.
• Σαλιγκάρια
Οι Κρητικοί καταναλώνουν σαλιγκάρια εδώ και γενιές. Υπάρχουν δεκάδες τρόποι παρασκευής τους, αλλά η κλασική μέθοδος είναι η μπουμπουριστική, τηγανισμένη σε ελαιόλαδο με ένα κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο και λίγο ξύδι από κρασί.
•Σουβλάκι
Καμία επίσκεψη στην Ελλάδα δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς να απολαύσετε σουβλάκια, νόστιμες μπουκιές από ψητό κρέας (συνήθως χοιρινό, αλλά μερικές φορές κοτόπουλο) σερβιρισμένα σε πίτα με προαιρετική ντομάτα, κρεμμύδι, πατάτες και σκόρδο τζατζίκι.
• Σφακιανή πίτα
Παραδεισένιο επιδόρπιο, αυτές οι επίπεδες πίτες ζύμης τυλίγονται τόσο λεπτές όσο οι κρέπες και γεμίζονται με απαλή λευκή ξινομυζήθρα (μια πιο ξινή εκδοχή μυζήθρας), μαγειρεύονται σε ζεστό ταψί, περιχύνονται με μέλι και πασπαλίζονται με σουσάμι. Το ελαφρώς αλμυρό, πικάντικο τυρί προσφέρει τέλεια αντίθεση με το γλυκό μέλι. Όπως υποδηλώνει το όνομα, κατάγονται από τα Σφακιά στη νότια ακτή της Κρήτης.