Εκδρομές - Ταξίδια Νομός Χανίων

Λουτρό: Πόλος έλξης ιδιωτικών σκαφών το ειδυλλιακό ψαροχώρι στα Σφακιά – “Βούλιαξε” από κόσμο σήμερα της Παναγίας

Ιδανικό προορισμό για σκάφη αποτελεί το Λουτρό, ένας ειδυλλιακός τόπος στον Νότο των Χανίων τον οποίο μπορεί κανείς να επισκεφτεί μόνο διά θαλάσσης.

Το ειδυλλιακό αυτό χωριό βρίσκεται ανάμεσα στη Χώρα Σφακίων και την Αγία Ρούμελη και φέτος ειδικά “βουλιάζει” από κόσμο, καθώς αρκετά είναι τα ιδιωτικά σκάφη που έχουν ρίξει άγκυρα στο φυσικό απάνεμο λιμανάκι του.

Στο μέσο του οικισμού του Λουτρού είναι χτισμένος ο όμορφος και ευρύχωρος ναός της Παναγίας του Λουτρού, τον οποίο σήμερα Πέμπτη, ανήμερα της Παναγίας, επισκέφτηκε πολύς κόσμος για να εορτάσει την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου. Εκεί, εκτός από άρτο μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μοίραζαν κρασί, βραστό αρνί και κρητική γραβιέρα.

Το χωριουδάκι σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει μόλις 56 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο κάθε καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Απέχει 71 χιλιόμετρα από τα Χανιά, ωστόσο δεν γίνεται να το επισκεφτεί κανείς οδικώς, γιατί δεν υπάρχει δρόμος να διαβεί τα Λευκά Όρη και να περάσει από την άλλη πλευρά τους: το χωριό είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα, με σκάφος, ειδάλλως με πεζοπορία μέσω μονοπατιών, κάτι που χρειάζεται όμως αρκετή εμπειρία.

Το γραφικό ψαροχώρι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στο ακρωτήρι Μουρί, έχοντας και τη βραχονησίδα Φανάρι στην είσοδο του μικρού του κολπίσκου. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί ένα απάνεμο, φυσικό αγκυροβόλιο, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους Σφακιανούς όταν ο καιρός είναι κακός.

Ψηλά στις προτιμήσεις όσων επισκέπτονται τον ειδυλλιακό αυτό τόπο, απαράμιλλης ομορφιάς, είναι και τα Μάρμαρα ή Διαλισκάρι, μια μικρή παραλία με βοτσαλάκι και καταγάλανα νερά που σχηματίζεται στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Αράδαινας στην περιοχή των Σφακίων. Η εν λόγω παραλία βρίσκεται 85 χλμ. νότια των Χανίων και 5 χλμ. δυτικά του Λουτρού, πάνω στο τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει την Αγία Ρουμέλη με το Λουτρό. Αποτελεί δε την παραλία που ξαποσταίνουν όσοι περνούν το φαράγγι της Αράδαινας.

Δείτε φωτογραφίες από το γραφικό χωριουδάκι στα νότια των Χανίων και την παραλία Μάρμαρα:

Λουτρό Σφακίων
Λουτρό Σφακίων
Λουτρό Σφακίων
Λουτρό Σφακίων

 

Λουτρό Σφακίων
Λουτρό Σφακίων
Λουτρό Σφακίων

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ