Τις τελευταίες εκκρεμότητες γύρω από τη συμμετοχή του ΤΧΣ στις εισηγμένες τράπεζες καλείται να «κλείσει» ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Ηλίας Ξηρουχάκης, ο οποίος αναμένεται στο τελευταίο τετράμηνο του 2024 να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.
Κι αυτό μόνο ως υπερβολή δεν πρέπει να θεωρείται, αν αναλογιστούμε ότι ο έμπειρος manager, αυτήν την στιγμή, ελέγχει το 18% της Εθνικής , αλλά και το πλειοψηφικό πακέτο της Attica Bank, η οποία φιλοδοξεί να καταστεί ο 5ος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Έχοντας ήδη εξασφαλίσει περίπου 2,9 δισ. ευρώ από τις μέχρι στιγμής επιτυχημένες τραπεζικές αποεπενδύσεις, ο Ηλίας Ξηρουχάκης θα πρέπει να πραγματοποιήσει τα τελευταία βήματα, τα οποία δεν είναι άλλα αφενός από την παραχώρηση του εναπομείναντας ποσοστού στην Εθνική, αφετέρου από την πλήρη αναμόρφωση της Attica Bank, η οποία θα συγχωνευτεί με την Παγκρήτια και θα περιέλθει στα χέρια της Thrinvest (Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου).
Οι αποφάσεις του φθινοπώρου
Μέσα στο φθινόπωρο, λοιπόν, θα ληφθούν όλες οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη της Εθνικής, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της μετοχικής της διασποράς (σήμερα βρίσκεται στο 76%), μέσω της εισόδου νέων, ισχυρών θεσμικών επενδυτών. Ας σημειωθεί ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής σενάρια, το ΤΧΣ είτε θα παραχωρήσει το σύνολο του 18%, είτε θα διαθέσει στο επενδυτικό κοινό το μεγαλύτερο μέρος αυτού, δίνοντας ως προίκα στο Υπερταμείο ένα μικρό ποσοστό μειοψηφίας.
Όσον αφορά την Attica Bank, στόχος του Ηλία Ξηρουχάκη είναι να ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες, οι οποίες αφορούν τη συγχώνευση με την Παγκρήτια και τη δρομολογούμενη ΑΜΚ, εντός των επόμενων λίγων μηνών. Μετά την περάτωση όλων αυτών των διεργασιών, το ΤΧΣ, το οποίο στα τέλη του 2024 θα απορροφηθεί από το Υπερταμείο, θα ελέγχει ένα σαφώς μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το σημερινό 72%.
Ο τελευταίος CEO
Κάπως έτσι, ο Ηλίας Ξηρουχάκης, ο οποίος διαθέτει μια εμπειρία τουλάχιστον 25 ετών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναμένεται να αποτελέσει τον τελευταίο CEO στην ιστορία του ΤΧΣ, αφήνοντας όμως μια σημαντική παρακαταθήκη, η οποία σχετίζεται κυρίως με την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές τράπεζες.
Και τα άκρως ικανοποιητικά αντίτιμα, τα οποία έχει ήδη εξασφαλίσει για τη διάθεση του 1,4% της Eurobank (93,7 εκατ. ευρώ), του 9% της Alpha Bank (393 εκατ. ευρώ), του 22% της Εθνικής (1,06 δισ. ευρώ) και του 27% της Πειραιώς (1,35 δισ. ευρώ), συνιστούν τα καλύτερα διαπιστευτήρια για τις τελευταίες εκκρεμότητες του Ταμείου.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική