ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Ντομάτες Τουρκίας στην Κρήτη – Μειώθηκαν στο μισό οι καλλιέργειες λόγω λειψυδρίας

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις της λειψυδρίας στις καλλιέργειες της Κρήτης με τους παραγωγούς να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση και να μειώνουν ακόμα και κατά το μισό τις πρώιμες καλλιέργειες τους.

Μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί το Τυμπάκι, μία περιοχή που αρκετά χρόνια τώρα παράγει μεγάλες ποσότητες ντομάτας, αγγουριού και άλλων οπωροκηπευτικών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Μανόλη Ορφανουδάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, οι παραγωγοί της περιοχής έχουν αναγκαστεί εξαιτίας της λειψυδρίας να αποφύγουν την πρώιμη καλλιέργεια με συνέπεια το 50% εξ αυτών να μην προχωρά σε αυτή τη διαδικασία.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μειωθεί αισθητά η παραγωγή της ντομάτας με αποτέλεσμα στην περιοχή να πωλούνται ντομάτες Τουρκίας!

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανουδάκη, φέτος τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και οι καλλιέργειες είναι πολύ λιγότερες.

Χαρακτηριστική  η μείωση στην παραγωγή του αγγουριού η τιμή του οποίου έφτασε τα 3€ χονδρική.

Οι παραγωγοί της περιοχής προσπαθούν να τραβήξουν την φύτευση προς τα πίσω προκειμένου να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωση νερού.

Ο ίδιος περιέγραψε μία αβεβαιότητα και μία μεγάλη ανησυχία για το μέλλον καθώς αυτό που συμβαίνει στην περιοχή καταγράφεται για πρώτη φορά.

Την ίδια ώρα και όπως είπε στην εκπομπή η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου, ειδικά στην περιοχή της Μεσαράς, φέτος έγινε υπεράντληση των υδάτων με συνέπεια η περιοχή να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

Η ίδια επεσήμανε ότι οι καταγγελίες για παράνομες γεωτρήσεις σε σχέση με την πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερες και υπενθύμισε ότι οι παραβάτες είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο μέχρι και 10,000€ ενώ ταυτόχρονα θα σφραγίζεται και η γεώτρηση.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ