ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – αμπέλια: Εγκρίθηκαν μόνο 80 στρέμματα για νέες φυτεύσεις! – Ελάχιστο φέτος το κρασί

Τεράστιο είναι το πλήγμα που αφήνει μία σειρά παραγόντων στους αμπελώνες της Κρήτης.  Με κυριότερο αυτός της λειψυδρίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής, φέτος καταγράφεται μεγάλη πτώση στην παραγωγή των οινοσταφύλων, η οποία εκτιμάται ότι ξεπερνάει το 75%.

Αυτό βέβαια έχει ως συνέπεια να μειωθεί ταυτόχρονα και η παραγωγή του κρασιού με αποτέλεσμα τα οινοποιεία να μην μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της αγοράς.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις, η παραγωγή στα οινοστάφυλα δεν θα ξεπεράσει φέτος τους τρεις τόνους ενώ όπως φαίνεται το έλλειμμα στην παραγωγή του κρασιού θα καλυφθεί από ποσότητες που θα έρθουν από το εξωτερικό, ενώ την ίδια ώρα, η ΕΑΣΗ πραγματοποιεί επαφές προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα με ποσότητες κρασιού από την Βόρεια Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ένα ποσοστό στους αμπελώνες που ξεπερνά το 80% έχει ήδη τριγυστεί όσον αφορά στα επιτραπέζια σταφύλια με τους εκπροσώπους του κλάδου να κάνω λόγο για την χειρότερη χρονιά όλων των εποχών.

Την ίδια ώρα και όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς και ενώ η Κρήτη είχε ζητήσει 400 στρέμματα αμπελιού για νέες φυτεύσεις, η ενημέρωση που ήρθε την περασμένη Παρασκευή από τη διεύθυνση γεωργίας της Περιφέρειας Κρήτης κάνει γνωστό ότι από τα 400 στρέμματα που είχαν ζητήσει παραγωγοί, εγκρίθηκαν μόνο τα 80!

Κάθε χρόνο στην Κρήτη εγκρίνονται περίπου 500 στρέμματα. Αυτό που έγινε φέτος αποτελεί σφαγή σημειώνει ο Σταύρος Γαβαλάς, σχολιάζοντας ότι με τα 80 στρέμματα δεν θα ανατρέψει την ζημιά που έχει προκληθεί στον αμπελώνα του νησιού.

Τέλος όπως ανέφερε ο ίδιος, θα ζητήσουν μαζί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να συζητηθεί το θέμα το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί μία εξαιρετικά κακή εξέλιξη.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ