ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ βορειοανατολικά της Γαύδου – Ιδιαίτερα αισθητός σε Χανιά και Ρέθυμνο

Ισχυρή σεισμική δόνηση πριν από λίγο – Ο σεισμός ήταν αισθητός σε Χανιά Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το μέγεθος του σεισμού ο οποίος σημειώθηκε στις 19:29 ήταν 5,2 β. της κλίμακας Ρίχτερ. Η τοποθεσία καταγράφεται στα 15 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά της Γαύδου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11,6 χιλιόμετρα. 

123

Αρχικά το μέγεθος της σεισμικής δόνησης καταγράφηκε 5,3 β. της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο, 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Γαύδου/

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε Χανιά και Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά μικρή αισθητότητα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Το neakriti.gr, επικοινώνησε με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, κ. Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος όπως μας είπε παρακολουθεί το φαινόμενο.

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς λίγα λεπτά αργότερα, έκανε δύο ακόμα σεισμούς και πιο συγκεκριμένα ακολούθησε σεισμική δόνηση μεγέθους 3 Ρίχτερ, έξι χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Χώρας Σφακίων. Το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Ένα λεπτό αργότερα από τον δεύτερο ακολούθησε και τρίτος μεγέθους 3,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του του ήταν 18 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Χώρας Σφακίων. Το εστιακό του βάθους υπολογίζεται στα 55,4 χιλιόμετρα.

Βαλλιανάτος: «Παρακολουθούμε με προσοχή την δραστηριότητα»

Το neakriti.gr, επίσης επικοινώνησε με τον καθηγητή Γεωφυσικής – Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής (Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών) δρ Φίλιππο Βαλλιανάτο, όπως τόνισε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν ανησυχούμε, αλλά παρακολουθούμε με προσοχή την μετασεισμική δραστηριότητα».

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Προ ολίγου, σεισμός μεγέθους 5,2 κοντά στη Γαύδο, στο θαλάσσιο χώρο σε απόσταση περίπου 45 χλμ. νοτίως των Σφακίων. Είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν είναι ο κύριος. Αυτό θέλει δουλειά για να απαντηθεί. Αναμένονται μετασεισμοί. Πάντως ο σεισμός έγινε σε σημαντική απόσταση από την Κρήτη. Αναμένουμε ειδήσεις από τη Γαύδο που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο».

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ