ΚΡΗΤΗ

Κρήτη- Ενδοοικογενειακή βία: Τα θύματα πλέον μιλάνε – Έκρηξη των καταγγελιών

Ο όρος κοινωνικά προβλήματα είναι ευρέως διαδεδομένος σε ένα ευρύ φάσμα λόγων: Στον πολιτικό, στον επιστημονικό/ακαδημαϊκό αλλά και στον δημοσιογραφικό.

Ένα σοβαρό και συχνό κοινωνικό φαινόμενο είναι και η ενδοοικογενειακή βία. Όλο το χρόνο γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών βίας που βγαίνουν στη δημοσιότητα, κακοποίησης, ξυλοδαρμών, βιασμών, ή και συχνά φόνων στη χώρα μας.

Για τα περιστατικά αυτά αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, η Αστυνόμος Β’ και Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Ηράκλειο, Αγγελική Μπερνιδάκη.

Η ίδια έκανε λόγο γα την αύξηση των καταγγελιών και των καταγεγραμένων περιστατικών κακοποίησης, δείχνοντας την αυξημένη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στις ελληνικές αρχές.

Η κ. Μπερνιδάκη επισήμανε πως πλέον τα θύματα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια όσον αφορά την προσέλευση τους στα αστυνομικά τμήματα και στην υποβολή καταγγελίας.

Σημαντικός λόγος της αύξησης αυτής αποτελεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συσταθεί τα γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακης βίας, παρέχοντας άμεση βοήθεια στα θύματα.

Σημειώνεται πως σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 63 γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακης βίας, τα οποία στεγάζονται μέσα στα αστυνομικά τμήματα. Στην Κρήτη λειτουργούν αντίστοιχα 4 γραφεία.

Περισσότερες καταγγελίες μέσα στο 2024

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στον αέρα της εκπομπής η κ. Μπερνιδάκη, ανέφερε ότι για το έτος 2023 η Κρήτη κατέγραψε συνολικά 370 περιστατικά ενώ για το 8μηνο του 2024 καταγράφονται 420 περιστατικά τα οποία αναμένονται να φτάσουν τα 600 μέχρι το τέλος του έτους.

Η συνεχής ενημέρωση, η δημιουργία των γραφείων και οι καμπάνιες εκστρατείας απέναντι στην έμφυλη βία, έχουν αποδώσει σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς τα θύματα πλέον δεν φοβούνται να μιλήσουν.

Σκιαγραφώντας το προφίλ των δραστών 

Η Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα κοινά χαρακτηριστικά/ στοιχεία  των δραστών αλλά και των θυμάτων.

Συγκεκριμένα:

*Περισσότερες γυναίκες τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (75%)

*Οι ηλικίες θυμάτων-δραστών είναι από 30-65 ετών

Επιπλέον σε κλειστές κοινωνίες και σε περιπτώσεις που το θύμα έχει οικονομική εξάρτηση από τον θύτη είναι δυσκολότερο να προχωρήσει σε καταγγελία.

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου στην Ελλάδα λειτουργεί (και είναι η μοναδική) Διεπιστημονική Επιτροπή που έχει ως στόχο:

*Την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

*Την πρόληψη μέτρων με σκοπό την προστασία του θύματος και τον τερματισμό της βίας

*Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων

Στην συγκεκριμένη επιτροπή μετέχουν η εισαγγελική αρχή Ηρακλείου, το ΕΛΜΕΠΑ, το ΚΕΘΕΑ, η αστυνομία και ο Σύνδεσμος Γυναικών ν. Ηρακλείου.

Υπενθυμίζουμε πως βασικά μέτρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη της βίας αποτελεί η εφαρμογή του panic button, η λειτουργία των safe houses και φυσικά οι δράσεις φορέων και οργανισμών.

Παρατίθενται τα τηλέφωνα των γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακης βίας στην Κρήτη.

Γραφείο Ηρακλείου – 2810274232

Γραφείο Χανίων – 282103617

Γραφείο Ρεθύμνου – 283188158

Γραφείου Αγ. Νικολάου – 2841091409



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ