ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμοι: “Το ταμείον είναι μείον” – Ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Δήμαρχοι

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων καθώς τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση με αποτέλεσμα οι Δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους.

Οι Δήμοι ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, διεκδικώντας τρεις επιπλέον δόσεις την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να παρέχει μόνο μία.

Επίσης οι Δήμαρχοι αντιδρούν ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόσφατη ρύθμιση για τις οφειλές των Δήμων σε 60 δόσεις με απαλλαγή έως 95% από τις προσαυξήσεις για τους ευάλωτους οφειλέτες δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανοποιητική.

Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροτείνουν να γίνει ρύθμιση 100 δόσεων και παράλληλα οριζόντια απαλλαγή από τις προσαυξήσεις ώστε το ευνοϊκό αυτό μέτρο να αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο τις ευάλωτες ομάδες.

Οι Δήμαρχοι στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι τα χρήματα που εισπράττουν δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο πρόγραμμα έργων τους, και παράλληλα όσα  έργα εκτελούνται από το ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, καταγράφουν μεγάλη αργοπορία στις πληρωμές με αποτέλεσμα να υπάρχει μια γενικευμένη δυσαρέσκεια.

Σύμφωνα με το Δήμαρχου Βιάνου Παύλο Μπαριτάκη αυτή τη στιγμή η αυτοδιοίκηση δεν έχει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι Δήμοι, για να ανταποκριθούν στα έργα που χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες.

Για παράδειγμα παλαιότερα υπήρχε το πρόγραμμα «Φιλόδημος», στη συνέχεια το πρόγραμμα «Α.Τρίτσης», όμως σήμερα υπάρχει ένα κενό χρηματοδοτικό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η άμεση δημιουργία ενός αναπτυξιακού χρηματοδοτικού προγράμματος για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ώστε οι δήμοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, τα προβλήματα και κυρίως σε έργα υποδομών, που πρέπει να δρομολογήσουν.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ειδικά στους δήμους της ενδοχώρας που έχουν διευρυμένα γεωγραφικά όρια, οι ανάγκες τους είναι πολύ  μεγαλύτερες  για την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων και της οδοποιίας όπως αντίστοιχα και για τη συντήρηση των δικτύων της ύδρευσης και της άρδευσης. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη στα οικονομικά των Δήμων για να μπορέσουν να φανούν αντάξιοι των αναγκών της κοινωνίας.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ