Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κίσαμος: Προβλήματα οδικού δικτύου και σημάνσεων στον οδικό άξονα Καλουδιανά – Εννιά Χωριά – Λαφονήσι

Επιστολή για τα προβλήματα του οδικού δικτύου και σημάνσεων στον οδικό άξονα Καλουδιανά – Εννιά Χωριά – Λαφονήσι απέστειλαν Προς Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, απέστειλαν Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής του Ιναχωρίου.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Δήμο Κισάμου, την ΕΠΟΦΕΚ, το Αστυνομικό Τμήμα, την Πυροσβεστική Υπηρεσια και το Κέντρο Υγείας Κισάμου, τον Ερυθρό Σταυρό Κισάμου, το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης, την Ένωση Τουριστικών Λεωφορείων Χανίων και την Ένωση Ενοικιαστικών Αυτοκινήτων Χανίων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο οδικός άξονας Καλουδιανά – Εννιά Χωριά – Λαφονήσι είναι μάλλον ο δυσκολότερος στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, δεδομένης της γεωγραφίας – τοπογραφίας του και του φόρτου που δέχεται καθημερινά από τα διερχόμενα οχήματα προς το Λαφονήσι, κορυφαίο προορισμό της πλειοψηφίας των επισκεπτών του νομού μας. Παρά την αυξανόμενη κάθε χρόνο ροή, οι παρεμβάσεις βελτίωσης είναι ανύπαρκτες, αλλά και απλά θέματα οδικής ασφάλειας δεν αντιμετωπίζονται ή απαξιώνονται με αποτέλεσμα να συμβαίνουν καθημερινά τροχαία ατυχήματα, που ευτυχώς για φέτος και μέχρι τώρα, αφορούν μόνο υλικές ζημιές.

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να επισημάνουμε κάποια από αυτά τα ζητήματα, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τα οποία θα βελτιώσουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες και την ασφάλεια πεζών και οχημάτων στην περιοχή μας:

  1. Η σωστή σήμανση και αναγραφή τοπωνυμίων στις πινακίδες είναι ένα ζητούμενο, δεδομένου ότι τα αναγραφόμενα τοπωνύμια δεν ταυτίζονται με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές (π.χ. google maps) που χρησιμοποιούν οι τουρίστες, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται, να κάνουν άσκοπες διαδρομές και να εκνευρίζονται με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Πρώτο και κυριότερο παράδειγμα το τοπωνύμιο «ΛΑΦΟΝΗΣΙ» , το οποίο παντού, αλλά εσφαλμένα, αναφέρεται ως «ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ» ή «ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ» ή όπως αλλιώς. Η ονομασία του «ΛΑΦΟΝΗΣΙ» αναφέρεται ήδη από τους Ενετούς και συναρτάται με τα πολλά ναυάγια πλοίων στην περιοχή. Εξάλλου το πρώτο συνθετικό της λέξης «ΛΑΦΟ» (παράφραση του «ΛΑΠΤΩ») στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει πίνω – ρουφώ. Άρα το νησί που ρουφούσε καράβια λόγω των ισχυρών ρευμάτων από τους ανέμους. Και βέβαια, καμία σχέση δεν είχε ποτέ με ελάφια. Συνεπώς το τοπωνύμιο θα πρέπει να διορθωθεί σε όλες τις πινακίδες αλλά και στους τουριστικούς οδηγούς, πινακίδες των ΚΤΕΛ και τουριστικών λεωφορείων, ώστε προοδευτικά να επανέλθει η ορθή ονομασία του.
  2. Σοβαρό ζήτημα αποτελεί επίσης η μη ύπαρξη διαβάσεων σε κάθε οικισμό απ’ όπου διέρχεται ο παραπάνω οδικός άξονας, αλλά και μη σήμανση – υπενθύμιση του ορίου ταχύτητας, το οποίο θα πρέπει να είναι ανάλογο με την τοπογραφία της οδού σε κάθε περίπτωση. Η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού των οικισμών την καλοκαιρινή περίοδο με συντοπίτες από διάφορα μέρη που έρχονται με τις οικογένειες τους για το καλοκαίρι, συνεπώς η κυκλοφορία μεγάλου αριθμού πεζών και ειδικότερα παιδιών, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο ατυχημάτων.
  3. Σημαντικές διακλαδώσεις δρόμων συμβάλουν στον παραπάνω άξονα, χωρίς σήμανση STOP, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να εφαρμόζουν με βάση τον ΚΟΚ την εκ δεξιών προτεραιότητα. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα καθημερινές συγκρούσεις οχημάτων αλλά και προβλήματα στη συνέχεια ερμηνείας των νόμων και του ΚΟΚ που πολλές φορές οδηγούν σε δικαστικές διενέξεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τη διακλάδωση Κεφαλίου μέχρι το Λαφονήσι σε μήκος δηλαδή 17 χιλ, υπάρχουν άνω των 20 σημαντικών διακλαδώσεων, ενώ υπάρχουν μόνο 2 πινακίδες STOP.
  4. Να επισημάνουμε επίσης την μη συντήρηση και αλλοιωμένων ή κατεστραμμένων πινακίδων οι οποίες παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άσχημη κατάσταση χωρίς να δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά μπερδεύοντας τους οδηγούς .
  5. Οι κατεστραμμένες πινακίδες είτε από καιρικά φαινόμενα είτε από γνωστούς – αγνώστους επιτήδειους, είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή μας το οποίο επιτείνεται όσο υπάρχει ατιμωρησία και απουσία του κράτους.

Οι σύλλογοι μας, όπως έχει δείξει μέχρι τώρα, είναι πάντα αρωγός όλα τα θέματα βελτίωσης των συνθηκών όσων ζουν ή κινούνται ή διέρχονται από την περιοχή μας. Με πράξεις, δράσεις, διοργανώσεις, παρεμβάσεις αγωνίζεται να βελτιώσει την καθημερινότητα για το συμφέρον όλων.

Με την έννοια αυτή είμαστε στη διάθεση σας για σχόλια, υποδείξεις, ιδέες και ενημέρωση σας, με στόχο πάντα τη βελτίωση της εικόνας και των εντυπώσεων που θα αποκομίσουν οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας αλλά και οι παραθεριστές και οι μόνιμοι κάτοικοι.

Οι Σύλλογοι θα επανέλθουν με προτάσεις τους σε σημαντικά ακόμα ζητήματα που επειγόντων αναζητούν λύση:

  1. Το νερό που δεν υπάρχει ειδικά στην περιοχή Χρυσοσκαλιτισσας – Λαφονησίου.
  2. Καθαρισμός ποταμών ειδικά Περιβόλια – Βάθη – Πλοκαμιανα έως Στόμιο. Μια νέα νεροποντή θα επιφέρει εκ νέου προβλήματα στο οδικό και αγροτικό δίκτυο.
  3. Καθαρισμός αγροτικών δρόμων από πέτρες και κλαδιά, με δημιουργία εκ νέου αντιπυρηνικών ζωνών και κρουνών για την πυροσβεστική.
  4. Μόνιμη υγειονομική κάλυψη με επάνδρωση ιατρείου.

*Μορφωτικός – Πολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος Τοπικής Κοινότητας Βάθης «Μουσαγόρες»

*Πολιτιστικός Σύλλογος Τοπικής Κοινότητας Κεφαλίου

*Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλοκεφαλίου – Λειβαδίων «Ποσειδώνας»

*Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολίων «Αναγνώστης Σκαλίδης»

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ