ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ενοικιάζουν τα θερμοκήπιά τους – Δεν συμφέρει η καλλιέργεια

Ολο και περισσότερα θερμοκ’ηπια τα τελευταία χρόνια ενοικιάζονται έτοιμα προς φύτευση καθώς δεν συμφέρει τους παραγωγούς η καλλιέργειά τους. Οι λόγοι πολλοί, όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη ο ΓΓ του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης: η έλλειψη εργατών γης, το τεράστιο κόστος παραγωγής αλλά και η έλλειψη νερού, που έχει οδηγήσει σε όψιμες καλλιέργειες.

“Ένα 10% των θερμοκηπίων αλλάζει χέρια, το ρίσκο ειναι μικρότερο για τον παραγωγό”, τόνισε, προσθέτοντας ότι το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε στο 35% και είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την παραγωγή, ενώ το θέμα της έλλειψης εργατών γης είναι πάντα εδώ και δεν έχει ουσιαστικά επιλυθεί.

Ο κ. Βιαννιτάκης, αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, που ευνόησαν την παραγωγή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, καθώς οι υπάιθριες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από τους καύσωνες, ξεκαθάρισε πάντως ότι οι υψηλές τιμές στις οποίες αγοράζει ο καταναλωτής δεν οφείλονται στις τιμές παραγωγού, φέρνοντας ως παράδειγμα το αγγουράκι Κνωσού το οποίο ο παραγωγός το πουλά 40 λεπτά και οι καταναλωτές 3 ευρώ το κιλό!



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ