Ελάχιστες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι οι ποσότητες οπωροκηπευτικών που εισάγονται στην Κρήτη με το νησί πλέον να έχει αποκτήσει την δική του δυναμική, παράγοντας μεγάλες ποσότητες, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες.
Ακόμα και όποιες ποσότητες έρχονται στην Κρήτη είναι από την υπόλοιπη Ελλάδα και όχι από το εξωτερικό όπως γινόταν παλαιότερα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο πρόεδρος της κεντρικής αγοράς Ηρακλείου Μιχάλης Κονσολάκης, τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μικρές οι ποσότητες οπωροκηπευτικών που εισάγονται στην Κρήτη από το εξωτερικό καθώς χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζουν πτωτική πορεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα ερχόταν στην Κρήτη ολόκληρο καράβι φορτωμένο με μήλα ενώ τώρα αυτή η ποσότητα δεν φτάνει ούτε το ένα κιλό.
Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι υπάρχει ντόπια παραγωγή όπως για παράδειγμα στο Οροπέδιο του Κρουσώνα και του Λασιθίου ενώ ταυτόχρονα έχουν βελτιωθεί και οι συνθήκες συντήρησης και αποθήκευσης των προϊόντων.
Αξιοσημείωτη είναι και η παραγωγή που υπάρχει σε λεμόνια, κρεμμύδια και αβοκάντο με τον πρόεδρο της κεντρικής αγοράς Ηρακλείου να αναφέρει πως οι ποσότητες που εισάγονται από το εξωτερικό είναι μόνο κατά τον μήνα Αύγουστο ενώ τους υπόλοιπους μήνες η παραγωγή που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς είναι αρκετή με αποτέλεσμα πλέον τα λεμόνια Τουρκίας να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά.
Μεγάλη είναι και η παραγωγή που υπάρχει στα κρεμμύδια, με τους Κασσάνους και την Μεσσαρά να καλύπτουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις τοπικές ανάγκες.
Αξιοσημείωτη είναι και η δυναμική που έχει αποκτήσει η καλλιέργεια της πατάτας στην Κρήτη με αποτέλεσμα η εισαγωγή του προϊόντος από την Αίγυπτο να είναι πλέον χαμηλή.
Την ίδια ώρα ο Μιχάλης Κονσολάκης έκανε λόγο για μεγάλες τιμές στην κεντρική αγορά οι οποίες είναι αποτέλεσμα της λειψυδρίας και του ότι αρκετοί παραγωγή στην Κρήτη δεν έβαλαν δεύτερη καλλιέργεια.