ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Πρώτος σε συχνότητα για τις γυναίκες και στην Κρήτη ο καρκίνος του μαστού

Οι θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού μειώνονται, αλλά σημειώνεται αύξηση νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο σε γυναίκες μικρότερων ηλικιών κάτω των 45 ετών.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του στήθους και στο Ράδιο Κρήτη μίλησε η ογκολόγος -παθολόγος, αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Γεωργία Μηλάκη, για τα νεότερα δεδομένα αυτού του όγκου που είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό της Κρήτης.

Στην Ελλάδα έχουμε 6.000-7.000 νέες διαγνώσεις τον χρόνο και υπάρχει πλήρης ίαση στο 95% των περιπτώσεων γυναικών που πρόλαβαν τον καρκίνο ,στα πρώτα στάδια.

Πρόληψη σημαίνει έλεγχος και εξετάσεις, δηλαδή μαστογραφία κάθε χρόνο μετά τα 40 και υπέρηχος μαστού εξετάσεις που λειτουργούν συμπληρωματικά η μία για την άλλη.

Ακόμη κάθε μήνα πρέπει να κάνουμε αυτοεξέταση ,ώστε αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κάποιο εξόγκωμα ,αλλαγές στο δέρμα ή στην θηλή ,πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό.

O καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ,ακτινοβολίες ,ενώ τα νέα φάρμακα που υπάρχουν στην διάθεση των ασθενών βοηθούν καθοριστικά στην καλή πορεία της νόσου.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει και το δωρεάν πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά».

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, στο πρόγραμμα συμμετείχαν σχεδόν 300.000 γυναίκες, με 20.000 θετικά ευρήματα και αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες 50-54 ετών.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ