Να ανοίξει η συζήτηση για την υποβολή συγκεκριμένων μέτρων που θα ανακουφίσουν την πόλη των Χανίων από το οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση επιχειρεί η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στον Δήμο Χανίων.
Στην πρώτη σύσκεψη που οργάνωσε προχθές Πέμπτη το απόγευμα στο Δημαρχείο της πόλης, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής προτάσεων που αφορούν στην αξιοποίηση κλειστών δημόσιων κτηρίων, στην επαναφορά θεσμών όπως του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ή στην ίδρυση νέων αντίστοιχων.
«Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο, που θεωρούμε ότι τοπική και περιφερειακή διοίκηση πρέπει να πάρουν θέση, πρέπει να ενισχύσουν τον αγώνα των κατοίκων για να μπορούν να ζήσουν, πρέπει να βρεθούν τρόποι, προκειμένου να μπορέσει να ανακουφιστεί ένα πρόβλημα, το οποίο διώχνει γιατρούς, δασκάλους, φοιτητές, σε λίγο θα διώξει και εμάς τους ίδιους», δήλωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης, δίνοντας το στίγμα της πρωτοβουλίας.
Γιατροί, εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και φοιτητές βιώνουν τα τελευταία χρόνια στα Χανιά μια κοινωνική κρίση, καθώς η αύξηση του τουρισμού και η κυριαρχία της βραχυχρόνιας μίσθωσης σχεδόν εξαφάνισαν τα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση. Ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” κ. Δημήτρης Μακρέας έδωσε μια από τις διαστάσεις του φαινομένου, εξηγώντας ότι «πριν από μερικά χρόνια το Νοσοκομείο Χανίων ήταν στελεχωμένο επειδή τα Χανιά ήταν ένας ελκυστικός τόπος να ζεις. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 7-8 χρόνια η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, τα Χανιά έχουν μετατραπεί σε μια πόλη αβίωτη, σε μια πόλη όπου οι νέοι γιατροί το σκέφτονται διπλά και τριπλά να έρθουν, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η εύρεση ιατρικού προσωπικού για το νοσοκομείο».
Η αξιοποίηση κτηρίων του Δημοσίου, που παραμένουν κλειστά, πέφτει και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης, ωστόσο, όπως όλοι αναγνωρίζουν, απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα σε πολιτικό επίπεδο, για να μπει “φρένο” στην εξάπλωση της εκμετάλλευσης ακινήτων για τουριστικούς σκοπούς.
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αλέκος Μαρινάκης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη για το πρόβλημα της στέγασης, έκανε λόγο για ανησυχητικές διαστάσεις με επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των πολιτών. Αναφέρθηκε, δε, σε πρόσφατα στοιχεία έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το 75% των νέων από 18 έως 35 ετών κοιμούνται στα παιδικά τους δωμάτια, στερούμενοι της δυνατότητας να μισθώσουν μόνοι τους κατοικία.
“Σταγόνα στον ωκεανό”
Σήμερα, οι συνθήκες δεν ευνοούν τη στήριξη των πολιτών που επιθυμούν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή κτήρια του Δημοσίου, όπως αυτό του παλιού Ψυχιατρείου στα Χανιά, που θα μπορούσε ενδεικτικά να καλύψει φοιτητικές ανάγκες, παραμένουν αναξιοποίητα. Ταυτόχρονα, η απουσία φορέα του Δημοσίου αρμόδιου για τη στέγαση δημιουργεί ένα επιπλέον κενό.
«Με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας δεν υπάρχει φορέας, δεν υπάρχει αρμοδιότητα, δεν υπάρχει κανένας δημόσιος φορέας που να ασχολείται με την κοινωνική στέγαση», τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Λουτσέτης.
Εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση” χαρακτήρισαν σταγόνα στον ωκεανό τα μέτρα που πρόσφατα ανακοινώθηκαν για τον έλεγχο του Airbnb.