Νομός Χανίων ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πολυτεχνείο Κρήτης: Τους διώχνουν από τις εστίες λόγω κριτηρίων – Κινητοποιήσεις φοιτητών και καταγγελίες κατά της πρυτανικής Αρχής

Την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης λόγω έλλειψης στέγης, σε συνδυασμό με το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης στα Χανιά, περιέγραψαν κατά τη χθεσινή τους συγκέντρωση στο κτήριο της Πρυτανείας μέλη φοιτητικών συλλόγων.

Κατήγγειλαν την πρυτανική Αρχή για τη στάση της απέναντι στα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας και μίλησαν για φοιτητές που οδηγούνται στον δρόμο λόγω αλλαγής των κριτηρίων ένταξης στην εστία. Τόσο ο πρύτανης όσο και οι αντιπρυτάνεις του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος απουσίαζαν, ωστόσο οι εκπρόσωποι των φοιτητών θέλησαν να εκφράσουν διά του Τύπου την αγωνία τους.

Την κινητοποίηση οργάνωσε ο Σύλλογος Φοιτητών Εστίας, ζητώντας μέτρα για τη στήριξη των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για μια ακόμη ακαδημαϊκή περίοδο. Το δυσβάσταχτο κόστος ζωής στην πόλη των Χανίων με τα εξωφρενικά ενοίκια, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης στη φοιτητική εστία της Πολυτεχνειούπολης, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για μεγάλη μερίδα των φοιτητών.

Πολυτεχνείο, κινητοποιήσεις

Ο Χριστόφορος Τιγκίρης, από τη Δραπετσώνα, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, ο οποίος είναι στο τρίτο έτος στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, έχει κληθεί να φύγει από τη φοιτητική εστία λόγω οικονομικών κριτηρίων, που ωστόσο απέδειξε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Με πετάνε από τις εστίες επειδή υποτίθεται ότι ξεπερνάω το κριτήριο εισοδήματος κατά 800 ευρώ, το οποίο πλέον δεν ισχύει. Ο εργοδότης των γονιών μου αναγνώρισε ότι δεν είχε καταβάλει το επιπλέον ποσό και μάλιστα πλήρωσε και πρόστιμο», εξήγησε.

Οι μισοί δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα 

«Σε μια πόλη σαν τα Χανιά, που η ακρίβεια σαρώνει, ένας φοιτητής χρειάζεται έναν ολόκληρο μισθό για να ανταπεξέλθει στις σπουδές του, με όλη αυτήν την κατάσταση να οδηγεί το 50% των φοιτητών να δουλεύει για να τα βγάλει πέρα», τόνισε ο Νίκος Μαράκης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Εστίας.

Πολυτεχνείο, κινητοποιήσεις

Οι φοιτητές στάθηκαν ιδιαίτερα στην τακτική της διοίκησης του Ιδρύματος απέναντι σε περιπτώσεις φοιτητών που έχουν ανάγκη ένταξης στην εστία.

«Υπάρχουν παιδιά που πληρούν τα κριτήρια, αλλά λόγω του ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά, αναγκάζονται να μένουν σε ξενοδοχεία πληρώνοντας 60 ευρώ τη μέρα εδώ και μιάμιση εβδομάδα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Νίκος Μαράκης.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φοιτητών Εστίας, «οι φοιτητές αυτοί δεν μπορούν να κάνουν καν αίτηση, διότι το Πολυτεχνείο άργησε τη διαδικασία εγγραφής πρωτοετών φοιτητών και δεν τους θεωρεί καν σπουδαστές του Ιδρύματος. Αναδεικνύεται το πώς βλέπει η Πρυτανεία τους ίδιους της τους φοιτητές, δηλαδή ως απλά νούμερα, ενώ δε δείχνει καμία διάθεση επίλυσης των σοβαρότατων προβλημάτων διαβίωσης και σπουδών που αντιμετωπίζουμε».

Κόβονται από τη δωρεάν σίτιση – Στα ύψη και το κόστος μετακίνησης 

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες φοιτητές κόβονται από τη δωρεάν σίτιση. Μέλη του φοιτητικού κινήματος υποστήριξαν πως η διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν έχει ακόμα ανοίξει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Στο ήδη υψηλό κόστος ζωής των φοιτητών έρχεται να προστεθεί και το υψηλό κόστος μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες. Αν και πέρυσι μετά από αγώνες το φοιτητικό κίνημα πέτυχε να εξασφαλίσει κάρτα μετακίνησης με 17 ευρώ, τον περασμένο Ιούλιο καταργήθηκε και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για την επαναφορά της.

Πολυτεχνείο, κινητοποιήσεις

Όπως είπε ο Χριστόφορος Τιγκίρης, «αυτό είναι το κράτος στο οποίο ζούμε. Δεν μπορεί να συνεννοηθεί το υπουργείο με το Πολυτεχνείο Κρήτης και βιώνουμε κάθε φορά τα ίδια προβλήματα. Μας βλέπουν σαν πελατεία».
Επιπλέον, η κατάργηση της γραμμής που εξυπηρετούσε το Πολυτεχνείο έχει ως αποτέλεσμα όλοι οι φοιτητές να στοιβάζονται μαζί με τους μαθητές στο δρομολόγιο της γραμμής “18” των Κουνουπιδιανών.

«Όλη αυτή η κατάσταση αντανακλά το πώς αντιμετωπίζονται οι ανάγκες και τα προβλήματα των φοιτητών στο σημερινό Πανεπιστήμιο-επιχείρηση, που όλα αντιμετωπίζονται ως κόστος και αφήνονται στην ατομική ευθύνη του κάθε φοιτητή και της οικογένειάς του, οδηγώντας στο αδιέξοδο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Εστίας.

Πολυτεχνείο, κινητοποιήσεις

Κύριο αίτημα των φοιτητών είναι να ολοκληρωθούν οι εγγραφές των πρωτοετών, να ανοίξουν οι αιτήσεις σίτισης και στέγασης και να μην υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση εισδοχής των νέων εισαχθέντων στις εστίες.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ