ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη – ελιές: Η ξηρασία φέρνει νέα δεδομένα – Πώς πρέπει να διαχειριστούν οι παραγωγοί τα δέντρα

Οι δύσκολες ώρες που ζει ο πρωτογενής τομέας λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν κινητοποιήσει τις αντιπεριφέρειες κλιματικής αλλαγής και αγροτικού τομέα να αναζητήσουν επιστημονικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται για τις καλλιέργειες με κορυφαίο αυτό της καλλιέργειας της ελιάς.

Το εκτεταμένο πρόβλημα της ξηρασίας που πλήττει κυρίως την ανατολική Κρήτη, έχει οδηγήσει σε απόγνωση δεκάδες καλλιεργητές που βλέπουν τα δέντρα τους να ξεραίνονται και την παραγωγή τους να σβήνει.

Η κατάσταση αυτή εγείρει τεράστια ερωτηματικά σε σχέση με την αντιμετώπιση των δέντρων και το τι θα πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί για να διαχειριστούν τις καλλιεργειές τους.

Στο πλαίσιο αυτό ο αντιπεριφερειάρχης κλιματικής αλλαγής Γιάννης Αναστασάκης και ο αντιπεριφερειάρχης του τομέα αγροτικής οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης έχουν ξεκινήσει μια συνεργασία με αφετηρία τις αλλαγές που επέρχονται στον πρωτογενή τομέα λόγω της κλιματικής κρίσης εστιάζοντας σε πρώτο επίπεδο στις ελιές που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των καλλιεργητών λόγω της ξηρασίας που έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες δέντρα να βρίσκονται σε μια κατάσταση απογοητευτική.

Όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αναστασάκης το κρίσιμο ζητούμενο εδώ είναι να δοθούν οδηγίες και συντεταγμένες στους καλλιεργητές για το πως θα πρέπει να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση, και να τους δοθούν οδηγίες καλλιεργητικών πρακτικών για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν  τη δύσκολη αυτή πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνεργασία με γεωπόνους ερευνητές που έχουν εστιάσει το επιστημονικό τους έργο στην ελιά από τους οποίους έχει ζητηθεί να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα των παραγωγών σε σχέση με το πως θα αντιμετωπίσουν σήμερα τα φυτά τους μέσα από συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν.

‘Όπως εξηγεί ο κ. Αναστασάκης βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο στάδιο και απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που απαιτεί απαντήσεις όχι μόνο για το άμεσο αλλά και το μακροπρόθεσμο μέλλον προοπτικά που είναι το επόμενο στάδιο αυτής της επιστημονικής συνεργασίας ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν οι παραγωγοί και να είναι έτοιμοι για την επόμενη μέρα.

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ