ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μειωμένες κατά 8% οι κρατήσεις για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου – Σε πολυτέλεια έχουν εξελιχθεί ακόμη και οι μικρές αποδράσεις

Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων μιλούν για μειωμένες κρατήσεις κατά 8% σε σχέση με πέρυσι, για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Μάλιστα ο πρόεδρος του συνδέσμου FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης επισημαίνει ότι οι μέχρι τώρα κρατήσεις είναι ενδεικτικές της οικονομικής αδυναμίας των Ελλήνων να κινηθούν ελεύθερα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν είναι απίθανη μια ενίσχυση της ζήτησης την τελευταία στιγμή, έως και δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση, πράγμα που συνηθίζεται στην ελληνική αγορά.

Την πτώση των κρατήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο αργίας το 2023, επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης ο οποίος μιλά για μείωση κατά περίπου 10%. Ο ίδιος μάλιστα χαρακτηρίζει λογική την εξέλιξη, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που βιώνουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, οι πελάτες δηλαδή των ταξιδιωτικών γραφείων σε τριήμερα αργιών όπως αυτού του εορτασμού της εθνικής επετείου. «Τα πακέτα τα οποία αφορούν τους Έλληνες έχουν μείωση, όπως είχαν και όλο το καλοκαίρι, έχουν μείωση τώρα και επίσης δε βλέπουμε να κινείται για την περίοδο των γιορτών» είπε στη Ν.Κ. ο κ. Βλατάκης.

Αν και η εικόνα σε μεμονωμένους ελληνικούς προορισμούς μπορεί να δείχνει ικανοποιητική, , το γεγονός ότι οι δημοφιλείς για την εποχή προορισμοί είναι κατά κύριο λόγο μικροί ορεινοί οικισμοί με μικρή δυναμικότητα, δεν επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων για την ευρύτερη εικόνα της ζήτησης του τριημέρου. Την δυναμική τους ωστόσο φαίνεται να διατηρούν οι οργανωμένες εκδρομές σε ελληνικούς και ξένους προορισμούς .

«Η χειμερινή περίοδος είναι πάντα δύσκολη. Αυτά που κινούνται είναι τα πακέτα που πουλάνε τα τουριστικά γραφεία τα οποία είναι και μέλη του συνδέσμου μας και τα οποία οργανώνουν εκδρομές στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό τα τριήμερα, την περίοδο των Χριστουγέννων, της αποκριάς», σημείωσε ο κ. Βλατάκης.

Με την οικονομική δυσχέρεια να πλήττει τα νοικοκυριά, τα ταξίδια ακόμη κι αν είναι ολιγοήμερα, μοιάζουν για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άπιαστο όνειρο. Τα στοιχεία ωστόσο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων για τη μερίδα των Ελλήνων που θα ταξιδέψουν το τριήμερο, δείχνουν ότι μεγάλη ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας σημειώνεται στους προορισμούς της Μακεδονίας, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν την πρώτη προτίμηση των πελατών των ταξιδιωτικών γραφείων. Καστοριά, Ζαγοροχώρια, Πίνδος, Τζουμέρκα, Καλαμπάκα, αλλά και Θράκη παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, οι Δελφοί και το Πήλιο βρίσκονται επίσης στα σχέδια των Ελλήνων εκδρομέων, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα ταξίδια σε Αχαΐα, ορεινή Αρκαδία και Μάνη. Παράλληλα, στις προτιμήσεις των Ελλήνων εκδρομέων είναι και μεγάλοι νησιωτικοί προορισμοί όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όσον αφορά την επιλογή προορισμών του εξωτερικού, παρατηρούνται διακυμάνσεις, με πολλούς προορισμούς της κεντρικής Ευρώπης να είναι sold out, και με εμφανή τάση φέτος για διακοπές σε μακρινούς προορισμούς.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ