ΑΓΡΟΤΙΚΑ Νομός Χανίων

Χανιά: Αυξημένη σε σχέση με πέρσι η ελαιοπαραγωγή

Οι καταναλωτές το έχουν ακριβοπληρώσει το τελευταίο διάστημα και προσδοκούν σε μια καλή χρονιά για να απολαύσουν χωρίς φειδώ το λάδι στο φαγητό.

Ο Αντώνης Μπιτσάκης, Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού του Δήμου Καντάνου Σελίνου, είναι συγκρατημένα αισιόδοξος.

Δυστυχώς οι βροχοπτώσεις του περασμένου μηνός ήταν ελάχιστες και οι καρποί δεν έχουν ολοκληρωθεί όπως θα έπρεπε για μια κανονική παραγωγή. «Ίσως φέτος είναι καλύτερα σε σχέση με την περσινή περίοδο, αλλά η συγκομιδή άρχισε και οι αγρότες ελπίζουν σε λίγες βροχές των τελευταίων ημερών».

Οι ελιές που δεν ποτίζονται ειδικά στην ανατολική Κρήτη, λόγω ανομβρίας και των υψηλότερων θερμοκρασιών είναι σε άσχημη κατάσταση και η παραγωγή θα είναι περιορισμένη. Όπως εξηγεί ο κ. Μπιτσάκης στα Χανιά και στο Ρέθυμνο η κατάσταση είναι σχετικά καλύτερη .

Η τιμή έχει συμπιεσθεί κατά δυο ευρώ σε σχέση με το 2023, αλλά τα εργατικά είναι σε υψηλά επίπεδα και το κόστος παραγωγής γενικά έχει αυξηθεί. Για πολλά χρόνια τα χωράφια έμεναν ακαλλιέργητα λόγω των χαμηλών τιμών. «Φτηνό και καλό δεν γίνεται».

Η ελιά που καλλιεργείται στην περιοχή είναι μια πανάρχαια ποικιλία η “τσουνάτη” η οποία υπερέχει στα συστατικά της σύμφωνα με τις χημικές αναλύσεις και την σχετική πιστοποίηση από το ΑΠΘ.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ