ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ψυχρή λίμνη “σκεπάζει” την Ελλάδα σε λίγες ημέρες – Τι δείχνουν 3 σενάρια

Σύμφωνα με τη σελίδα πρόγνωσης καιρού «Weather Analysis Greece», μια ψυχρή λίμνη θα καλύψει την Ελλάδα. Ωστόσο, αν και οι βροχές φαίνεται να επιστρέφουν, η πρόβλεψη δείχνει ότι δεν θα είναι σε επίπεδο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως προκύπτει από τρία σενάρια προγνωστικών κέντρων.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ανάρτηση, αυτή η ψυχρή λίμνη, που μπορεί να προκύψει στις 8 του μήνα βορειοανατολικά της Ελλάδας, ενδέχεται να φέρει κάποιες βροχές στην περιοχή — ενδεχομένως πολλές, αν βρεθεί σε ιδανική θέση, ή ακόμη και τίποτα, αν κινηθεί πολύ βόρεια, δυτικά ή ανατολικά.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι άγνωστο, καθώς υπάρχουν πολυάριθμα σενάρια. Θα επικεντρωθώ και πάλι στο αγαπημένο μου θέμα: ακόμα και πολύ μικρές διαφορές στην ατμοσφαιρική διάταξη μπορούν να προκαλέσουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ αλλαγές στον καιρό ολόκληρης της χώρας μέσα σε λίγες ημέρες.

Παρακάτω παραθέτω τρία διαφορετικά σενάρια από τρία μοντέλα — το Ευρωπαϊκό, το GFS και το GEM.

  • Το Ευρωπαϊκό μοντέλο προβλέπει ότι η ψυχρή λίμνη θα κινηθεί από τα βορειοανατολικά προς το δυτικό Ιόνιο, σε σχετικά ευνοϊκή θέση για γενικευμένες βροχές στην Ελλάδα. Κατά την κίνηση αυτή από τα βορειοανατολικά προς τα δυτικά, επικρατούν βοριάδες και ψυχρή μεταφορά, με αποτέλεσμα η αστάθεια να μειώνεται, περιορίζοντας τις καταιγίδες. Όταν η ψυχρή λίμνη φτάσει στα δυτικά, οι νότιοι άνεμοι που θα ακολουθήσουν ίσως φέρουν κάποια αστάθεια, αν και σε περιορισμένο βαθμό. Σε αντίθεση, αν η ψυχρή λίμνη είχε προσεγγίσει από τα δυτικά με ανατολική κατεύθυνση, θα συνδυαζόταν με θερμή μεταφορά, δημιουργώντας ισχυρότερες καταιγίδες και περισσότερες βροχοπτώσεις. Ακόμα και με την υπάρχουσα πρόβλεψη, οι βροχές θα είναι σημαντικές, ενώ η ψυχρή μεταφορά θα επιφέρει χιόνια στα ορεινά, όπως στον Γράμμο, Σμόλικα, Βασιλίτσα, Βαρνούντα, Βέρμιο και Καϊμακτσαλάν, με τη Φλώρινα να έχει πιθανότητες για χιονόπτωση.
  • Το GFS μοντέλο τοποθετεί την ψυχρή λίμνη πιο βόρεια, με την κατάληξή της στην Κροατία. Αυτό θα προκαλέσει μερικές βροχές στην Ήπειρο και στο βόρειο Ιόνιο, χωρίς άλλες επιπτώσεις.
  • Το GEM μοντέλο δεν προβλέπει καθόλου αποκοπή ψυχρής λίμνης, οπότε δεν φέρνει βροχές στην Ελλάδα.

Στις επόμενες εικόνες, βλέπουμε τις προβλέψεις +72, +96 και +120 ωρών από το Ευρωπαϊκό και το GEM μοντέλο, όπου μικρές διαφορές στις αρχικές ώρες φέρνουν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ διαφορές στον καιρό της Ελλάδας αργότερα!

Αυτά είναι μόνο τρία από τα πιθανά σενάρια. Ο καιρός είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος!

Για την αλλαγή του σκηνικού μετά τις 13-14 του μήνα, τα στοιχεία δείχνουν πως το ριτζ θα αποχωρήσει από την Ευρώπη, αν και το ακριβές σκηνικό που θα επικρατήσει παραμένει άγνωστο!»

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τους χάρτες πρόγνωσης:

χαρ
χαρ
χαρ
χαρ
χαρ
χαρ
χαρ
χαρ
χαρ
χαρ



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ