Ο Δήμος Χανίων στο πλαίσιο ανάπτυξης δικτύου οικιακής κομποστοποίησης προχωρά στη δωρεάν διάθεση οικιακών κομποστοποιητών σε επιλεγμένες περιοχές εντός των διοικητικών ορίων του, προκειμένου οι δημότες να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα της κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων.
Η κομποστοποίηση είναι η πλέον φυσική αλλά και η παλαιότερη μέθοδος ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων. Τα οργανικά απόβλητα αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη για τη δημιουργία κόμποστ που προορίζεται για χρήση ως εδαφοβελτιωτικό.
Για την υλοποίηση του προγράμματος Οικιακής Κομποστοποίησης θα διανεμηθούν δωρεάν 106 (συνολικά διαθέσιμοι) ειδικοί κάδοι οικιακής κομποστοποίησης χωρητικότητας 360 λίτρων με εξοπλισμό & οδηγίες, σε δημότες επιλεγμένων περιοχών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική online αίτηση στο site του Δ. Χανίων: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScdjCpbL8uHYHiAjkdIzr7oH51XZhsmNKJWseFqTLxIZ0Uxlg/viewform
ή να καταθέσουν συμπληρωμένη την Αίτηση – «Φόρμα συμμετοχής στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης» είτε αυτοπροσώπως στο Πρωτόκολλο του Δήμου Χανίων (Κυδωνίας 29), είτε ηλεκτρονικά στο Email: dimos@chania.gr έως & την Παρασκευή 15/11/2024.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες: 2821 3 41778
Λόγω του συγκεκριμένου αριθμού των οικιακών κομποστοποιητών η τελική επιλογή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί με κριτήρια:
Α) τη σειρά προτεραιότητας, Β) την ανάπτυξη ή μη δικτύου καφέ κάδων στην περιοχή τους, ενώ η ενημέρωσή τους θα υλοποιηθεί μέσω email/τηλεφώνου.
Επισημαίνεται ότι ο κομποστοποιητής:
1. Είναι χωρητικότητας 360 λίτρων (5 δακτύλιοι και καπάκι)
2. Έχει διαστάσεις Μήκος x Πλάτος x Ύψος: 92 cm x 92 cm x 70 cm
3. Με κάθε κομποστοποιητή θα παραδοθεί και:
α) ένα θερμόμετρο
β) ένας αναδευτήρας
γ) Οδηγίες κομποστοποίησης/χρήσης
δ) Οδηγίες συναρμολόγησης
4. Οι κάδοι θα παραληφθούν από τους δημότες ασυναρμολόγητοι, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίδειξη της λειτουργίας των κομποστοποιητών από σημείο που θα οριστεί σε επόμενη φάση και εφόσον ολοκληρωθεί η επιλογή των δημοτών.
5. Η τοποθέτηση του κομποστοποιητή θα πρέπει να γίνεται σε εκτεθειμένο έδαφος (χώμα) για να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και όχι σε κλειστές, συμπαγείς πέτρινες ή τσιμεντένιες επιφάνειες
6. Θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποίησης του παραγόμενου κομπόστ σε κήπο, δένδρα κ.λπ.