Η κατάργηση 137 στρατοπέδων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, είναι η πρώτη φάση για την υλοποίηση της “Ατζέντας 2030”, ενώ παράλληλα υπόσχεται εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Στρατού με συστήματα αντι-drone.
Η αναδιάταξη, λοιπόν, των Ένοπλων Δυνάμεων φαίνεται να είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της πολυπόθητης “Ατζέντας 2030”, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, «ο λόγος που κλείνουν μόνο 137 στρατόπεδα είναι διότι δεν έχουμε χρήματα να επενδύσουμε για να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250. Έχει εκπονηθεί ένα πρόγραμμα κατά φάσεις και η πρώτη φάση είναι το κλείσιμο ορισμένων στρατοπέδων».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο 20ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την κατάργηση 137 στρατοπέδων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Στρατού σαν σύνολο, καθώς αφορά τόσο στον Στρατό Ξηράς και στον Πολεμικό Ναυτικό, όσο και στην Πολεμική Αεροπορία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα περιττά στρατόπεδα που υπάρχουν στη χώρα, αφού υπερτόνισε ότι «θα πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων. Γρήγορα, μέσα στο 2025, αυτό να έχει τελειώσει. Η αντίληψη κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο, δεν μπορεί να ισχύει για τα στρατόπεδα. Δεν μπορεί. Ο Στρατός γίνεται μη αξιόμαχος…», συνεχίζει, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ». Επομένως, όλα τα στρατόπεδα που υπολειτουργούν, θα κλείσουν, όπως για παράδειγμα παραμεθόρια στρατόπεδα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τίποτα άλλο πέρα από ένα αρτοποιείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ανακοινώθηκαν 6 τάγματα στα οποία μπαίνει “λουκέτο”, ενώ ίδιες πηγές αποκαλύπτουν πως θα κλείσει μονάδα της Αττικής, που διαθέτει έναν και μόνο κλίβανο πυρομαχικών, καθώς και στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης, που έχει μόνο μια υπομονάδα, ενώ όλο το προσωπικό θα μεταφερθεί στο Γ’ Σώμα Στρατού.
Εκσυγχρονισμός Ελληνικού Στρατού
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035, υποσχέθηκε τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Στρατού. Αρχικά ανέφερε πως κατά τη διάρκεια του 20ετούς προγράμματος θα εξοπλιστεί η κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού με συστήματα αντι-drone, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν drones.
«Πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone, και οι 3 από τους 4 τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones», σημείωσε ο κ. Δένδιας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, για το οποίο έκανε ξεκάθαρη τη στάση του, ανακοινώνοντας πως το Ναυτικό θα αποκτήσει μια πρωτοφανή δύναμη, αφού δήλωσε τα εξής: «Ως προς το Ναυτικό, θα υπάρξει μια τεράστια ισχυροποίηση. Το Ναυτικό θα αποκτήσει δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του Ελληνισμού».
Επιπλέον, ο ΥΕΘΑ επανέλαβε πως όλες οι φρεγάτες θα εξοπλιστούν με το αντι-drone σύστημα “Κένταυρος” από την ΕΑΒ, το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς στις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ που επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ασπίδες”. Ταυτόχρονα, κοινή πορεία έχει και η Πολεμική Αεροπορία, καθώς όπως ανέφερε ο ΥΕΘΑ, «ο Ελληνικός Στρατός θα αποκτήσει τη δυνατότητα Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής, η οποία θα μπορεί να προβάλλει την ισχύ του, και όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο».
Προβλέπεται, λοιπόν, η Πολεμική Αεροπορία να έχει 200 μαχητικά αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50 σε Viper, ενώ στο μέλλον η Π.Α. αναμένεται να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Όλα τα παραπάνω, όπως επιβεβαιώνεται και από το υπουργό, συμβαδίζουν με τα γενικότερα πλάνα και προγράμματα της χώρας, καθώς «η δομή δυνάμεων στην πραγματικότητα αφορά και τις επιλογές της χώρας στα ευρύτερα θέματα που αφορούν τα εξοπλιστικά και τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να προχωρήσουμε κάτω από το πλαίσιο της “Ατζέντας 2030”», επιβεβαιώνοντας έτσι πως «η πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα είναι να περάσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στον 21ο αιώνα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις διευρυνόμενες προκλήσεις που υπάρχουν στο περιβάλλον ασφάλειας».
Στην εκτενή αναφορά του για την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Στρατού, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρώτη μεταρρύθμιση που έγινε, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο «φέρνει σε επαφή τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με το περιβάλλον αμυντικής καινοτομίας που υπάρχει στην Ελλάδα. Το μικρό οικοσύστημα αμυντικών εταιρειών προηγμένης τεχνολογίας». Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε: «Μέσα Δεκεμβρίου οργανώνουμε την πρώτη μεγάλη κοινή παρουσίαση με το γαλλικό σύστημα καινοτομίας, στην οποία θα παρευρίσκεται και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνί, με σκοπό να παρουσιάσουμε μαζί τη συνεργασία των δύο συστημάτων καινοτομίας».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Στρατού με την εξής φράση: «Η προσέγγιση που υπάρχει στο υπουργείο είναι να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών, που να μπορεί να στηρίξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Να φύγουμε κατά το δυνατόν από τη νοοτροπία που έχω πει αγοράζουμε από το ράφι. Έχουμε ένα συνεκτικό σύστημα πλήρους μεταρρύθμισης των πάντων, για το οποίο ζητάμε τη στήριξη, τη βοήθεια, την άποψη, τη διόρθωση, αν χρειάζεται, από την εθνική αντιπροσωπία».