Φίλη της σελίδας μάς είχε στείλει παλιότερα την φωτογραφία που βλέπετε, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο “γεύμα” ήταν επί δύο ημέρες σε ένα πεζοδρόμιο σε περιοχή της Γλυφάδας. Άθικτο, βέβαια.
Έχουμε ασχοληθεί και παλιότερα με το θέμα στη σελίδα μας, τονίζοντας ότι δεν είναι όλα τα αποφάγια μας κατάλληλα προς βρώση από αδέσποτους σκύλους και γάτες.
Το συγκεκριμένο “έδεσμα”, ραπανάκια, πιπεριές και μαρούλια, πολύ πιθανόν με ξύδι, ίσως να το έτρωγαν πάπιες, αλλά δεν υπάρχουν στην περιοχή.
Πλέον αρκετές περιοχές στην Ελλάδα έχουν μπει σε καθεστώς lockdown (και πιθανότατα έπονται κι άλλες), πράγμα που σημαίνει ότι πολλά αδέσποτα ζώα συντροφιάς δυσκολεύονται να βρουν τροφή και νερό, ειδικά σε περιοχές που λειτουργούσαν εστιατόρια. Πριν κλείσουν αυτά, όλο και κάτι τσιμπολογούσαν από φιλόζωους θαμώνες και εστιάτορες.
Πρέπει λοιπόν να κινητοποιηθούμε όλοι εμείς οι κηδεμόνες σκύλων, φροντίζοντας να ταΐζουμε και να ποτίζουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς μας τουλάχιστον.
Προσοχή όμως στο τι αφήνουμε έξω στο δρόμο. Κόκαλα, αρκετά μαγειρευτά φαγητά που περιέχουν κρεμμύδια και μπαχαρικά, σάπιες μακαρονάδες που μύρισαν και είπαμε «να μην τις πετάξουμε στα σκουπίδια», ίσως βλάψουν (ακόμα και ΜΟΙΡΑΙΑ) ένα πεινασμένο σκυλί. Αν τα φάει. Αν δεν τα φάει, ενδέχεται να εμφανιστούν ποντίκια για τσιμπούσι.
Και τότε θα βρεθούν οι κακοπροαίρετοι που θα μας κατηγορήσουν πως απλά βρομίζουμε το περιβάλλον, αφού δεν πρόκειται να φαγωθούν από κανένα αδέσποτο, με πιθανότητα να κατηγορήσουν και τα ίδια τα αδέσποτα με συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε…
Και το θέμα είναι ότι θα έχουν δίκιο για εμάς, αφού κι ο Νόμος στην Ελλάδα επιτρέπει μεν να ταΐζουμε αδέσποτα, διατηρώντας όμως τον χώρο καθαρό.
Φρέσκο νερό καθημερινά λοιπόν και τροφή κατάλληλη για σκύλους και γάτες. Δεν είπαμε να μαγειρέψουμε στήθος κοτόπουλο με ρύζι και να το αφήσουμε για τα αδέσποτα, μπορούμε όμως τουλάχιστον να είμαστε προσεκτικοί με το τι αφήνουμε στους δρόμους. Ένα πεινασμένο ζώο θα εκτιμήσει οποιαδήποτε τροφή περιέχει κρέας (ξηρά τροφή, κονσέρβες, δικά μας υπολείμματα φαγητού ξεπλυμένα από μπαχαρικά και σάλτσες και -προς Θεού- ΧΩΡΙΣ ΚΟΚΑΛΑ). Θα εκτιμήσει φυσικά και το φρέσκο νερό, το οποίο δεν πρέπει να βάζουμε μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο τον χρόνο.
Στην περίπτωση της κονσέρβας, αν δεν πάρουμε σπίτι το άδειο κουτί για πλύσιμο και ανακύκλωση, δεν ξεχνάμε τουλάχιστον να το λυγίσουμε κλείνοντας το στόμιό του για να μην εγκλωβιστεί κάποιο άτυχο ζώο που θα χώσει μέσα το κεφάλι του.
Οι φακές από την περασμένη βδομάδα, η σαλάτα που έμεινε ή τα κόκαλα της τσιπούρας που φάγαμε εχθές, ανήκουν αποκλειστικά στα σκουπίδια.
____________________________
Επιμέλεια άρθρου: Άνθρωπος & Σκύλος