ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Λάδι: «Κόκκινος» συναγερμός από τους επιστήμονες – Πως μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό

Μια νέα επιστημονική μελέτη υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης έδειξε ότι τα δημοφιλή μαγειρικά έλαια που χρησιμοποιούνται συχνά στις δυτικές δίαιτες ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έρευνα εστίασε στα σπορέλαια όπως:

  • Ηλιέλαιο
  • Σπορέλαιο σταφυλόκουκου
  • Canola
  • Καλαμποκέλαιο

Τα έλαια αυτά φαίνεται ότι μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Η μελέτη εξέτασε όγκους από περισσότερους από 80 ασθενείς ηλικίας 30 έως 85 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές εντόπισαν αυξημένα επίπεδα βιοδραστικών λιπιδίων – μικρών μορίων που παράγονται όταν ο οργανισμός μεταβολίζει τα σπορέλαια, συγκριτικά με άλλα υγιεινά λίπη.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Gut, υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διατροφικές επιλογές. Προτείνεται η αντικατάσταση των σπορελαίων με ελαιόλαδοαβοκάντο ή έλαια καρύδας, τα οποία είναι πιο υγιεινά και δεν προκαλούν την ίδια φλεγμονώδη αντίδραση.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ