Ολοι κρατούμε με νοσταλγία στη μνήμη μας τα παιδικά μας χρόνια και τις γιορτινές μας αναμνήσεις, εκείνες που ήταν ντυμένες με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, πολλά γλυκά και τον Άγιο Βασίλη. Mα και με την προσμονή να πάρουμε τα δώρα μας από τον καλοκάγαθο γεράκο που, με τρόπο μαγικό και μυστηριώδη, χωνόταν στα σπίτια μας αθόρυβα και έφερνε όλα όσα ονειρευόμασταν τη χρονιά που πέρασε.
Και έρχεται αυτή η στιγμή που οι γονείς καλούνται να πουν την αλήθεια για την ύπαρξη του.
Σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο, Γιώργο Σαμιωτάκη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ξεκαθάρισε για το τι πρέπει να λένε οι γονείς όσον αφορά το αφήγημα του ”Αη Βασίλη”.
Ο ίδιος προσέγγισε το θέμα ξεκινώντας με τη φράση ‘‘Το αφήγημα αυτό δεν έβλαψε ποτέ κανέναν”. Ο κ. Σαμιωτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός πως η ιστορία του Άη Βασίλη είναι διαχρονική. Η ιστορία του Αγίου που μοιράζει τα δώρα ξεκίνησε ως Άγιος Νικόλαος και στην πορεία τον διαδέχθηκε ο Άγιος Βασίλης.
Η ιστορία του είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο έχει ως στόχο να στείλει το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης και της γαλήνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μορφή του χρησιμοποιήθηκε στον εμφύλιο πόλεμο της Αμερικής το 1861 για να δώσει ελπίδα και αισιοδοξία στους στρατιώτες.
Η διαδικασία εξήγησης του συμβολισμού του Άγιου Βασίλη αποτελεί υγιή τρόπο σκέψης
Ο κ. Γιώργος Σαμιωτάκης, αναφέρθηκε στον συμβολισμό του Άγιου Βασίλη ως μια φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου καθώς η προσπάθεια απόδοσης της ύπαρξης του δίνει την δυνατότητα σε ένα μικρό παιδί να σκέφτεται, να συμβολίζει και να ερμηνεύει την μορφή του.
Η παραπάνω διαδικασία συνθέτει τον υγιή τρόπο σκέψης του ανθρώπου, μπαίνει δηλαδή σε μια διαδικασία να δώσει μια εξήγηση για το κατά πόσο είναι αληθινός ο Άγιος Βασίλης, οξύνοντας τη σκέψη και τη κρίση του.
Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται από νωρίς το ψέμα δεν νιώθουν εξαπατημένα καθώς σε μεγαλύτερη ηλικία καλούνται να επεξεργαστούν και να αποδώσουν την έννοια του Άγιου Βασίλη, εξάπτοντας με αυτό τον τρόπο την φαντασία.
Η διαδικασία της αμφισβήτησης είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Επομένως το ερώτημα που βασανίζει τους γονείς για το πότε και αν πρέπει να πουν την αλήθεια, δεν χρειάζεται να τους ανησυχεί.
”Δεν τίθεται θέμα εξαπάτησης αλλά πλουραλισμού στην ανθρώπινη σκέψη”
Ο παιδοψυχίατρος τόνισε πως ο συμβολισμός των γεγονότων αποτελεί την αρχή του ανθρώπινου πνεύματος που εισέρχεται σε μια προσπαθεία να ερμηνεύσει τα πράγματα γύρω του. Το γεγονός ότι η κοινωνία νοηματοδοτεί μια συνθήκη ή ένα πρόσωπο δεν μπορεί να εκληφθεί ως κάτι αρνητικό καθώς ο άνθρωπος έχει έμφυτη την ανάγκη να ενώσει ”συναισθηματικά μια κατάσταση”.
Παράλληλα, εξήγησε πως η φαντασία είναι απαραίτητη για την παιδική ηλικία. Αντίθετα με το τι πιστεύουν αρκετοί γονείς για το ζήτημα, το ίδιο το παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία και ιδιαίτερα στην εφηβεία ξεκινάει να διευκρινίζει πράγματα και καταστάσεις μεταξύ του ασαφούς και του υπερβατικού.