Γεύση - Ψυχαγωγία

Νηστίσιμος μουσακάς: Πώς θα πετύχεις την ίδια γεύση με τον κλασικό μουσακά!

Παρά το ότι δεν περιέχει κρέας ή τυρί, ο νηστίσιμος μουσακάς μπορεί να έχει υπέροχες γεύσεις και να είναι εξίσου χορταστικός και νόστιμος. Τα λαχανικά και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται συνήθως τον κάνουν πεντανόστιμο.

Αν νηστεύεις, ο νηστίσιμος μουσακάς είναι μια ιδανική λύση για να απολαύσεις αυτό το παραδοσιακό πιάτο χωρίς να παραβιάσεις τη νηστεία σου.

Αν από την άλλη ακολουθείς μια χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή, ο νηστίσιμος μουσακάς είναι μια εξαιρετική επιλογή που σου επιτρέπει να απολαύσεις μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή χωρίς τα ζωικά προϊόντα.

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ νηστίσιμο μουσακά, μπορείς να πειραματιστείς με διαφορετικά υλικά και να ανακαλύψεις νέες γεύσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να αντικαταστήσεις το κιμά με μανιτάρια ή φακές, ή την κρέμα μπεσαμέλ με σάλτσα από φυτικά γάλατα και αλεύρι.

Δες παρακάτω τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για νηστίσιμο μουσακά με μανιτάρια αντί για κιμά:

Υλικά:

Για τη σάλτσα μανιταριών

1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια champignon
1 στικ σέλερι
50 γρ. λευκό κρασί
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
αλάτι
πιπέρι

Για τις μελιτζάνες

2 μελιτζάνες
αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 ματσάκι βασιλικό

Για την επικάλυψη

800 γρ. πατάτες, βρασμένες
50 γρ. μαργαρίνη
αλάτι
πιπέρι
200 γρ. ρόφημα σόγιας
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα μανιταριών

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.

Βάζουμε τα μανιτάρια στο μπλέντερ σε δόσεις και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια, όχι πουρές και τα βάζουμε στο τηγάνι.

Κόβουμε το σέλερι σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά σοτάρουμε 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.

Προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.

Βάζουμε τη ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.

Για τις μελιτζάνες

Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές εγκάρσιες φέτες και βάζω αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Βάζουμε τις μελιτζάνες στην καυτή γκριλιέρα και ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για τη σύνθεση

Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 32×25 εκ. και στρώνουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες. Κρατάμε στην άκρη 6 μελιτζάνες.

Στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες τη σάλτσα μανιταριών, τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Για την επικάλυψη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.

Αφού έχουμε βράσει και έχουμε σουρώσει καλά τις πατάτες για να εξατμιστεί όλη η υγρασία, τις βάζουμε όσο είναι ζεστές σε ένα μπολ και πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.

Προσθέτουμε τη μαργαρίνη, πιπέρι, αλάτι, το ρόφημα σόγιας, το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Απλώνουμε πάνω από τη σάλτσα των μανιταριών, καλύπτουμε με τις 6 φέτες μελιτζάνας που είχαμε στην άκρη, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ