ΚΡΗΤΗ

Οι 7 κρίσιμες προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Κνωσός στην UNESCO

Την άποψη ότι είναι καθολικό το αίτημα των Κρητών για ανάδειξη του Μινωικού Πολιτισμού και καταγραφή του στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ανέφερε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στα μέσα ενημέρωσης της Κρήτης.

O Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι μετά την κατάθεσή του ο φάκελος για την Σπιναλόγκα προχωράει, ενώ σημείωσε αναλυτικά όλες τις ενέργειες που θα πρέπει να προχωρήσουν στον επόμενο ενάμιση χρόνο για να συγκροτηθεί ένας πλήρης και τεκμηριωμένος φάκελος για όλα τα μινωικά ανάκτορα. Ειδικότερα, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου ανέφερε:

Σχετικά με την Κνωσό, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεσμεύτηκε μετά από επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για ένα χρονοδιάγραμμα 1,5 έτους για να ολοκληρωθεί ο φάκελος. Διευκρινίστηκε ότι όντως ο φάκελος θα προχωρήσει με την σειριακή καταγραφή. Δηλαδή μιλάμε πια για τον Μινωικό Πολιτισμό στην Κρήτη. Κνωσσός,

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια της Κρήτης το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα ξεκλειδώσει κονδύλια και για το προσωπικό και θα χρησιμοποιήσει όλα τα χρήματα που είχαν δεσμευθεί για άλλες διαδικασίες και με στόχο να απεμπλακεί η διαδικασία από γραφειοκρατία.

Κομβικής σημασίας να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ενός φακέλου. Μ’ αυτήν την έννοια οι προϋποθέσεις που βάζει η UNESCO είναι καλό να είναι σε γνώση όλης της κοινωνίας της Κρήτης τουλάχιστον.

Οι 7 προϋποθέσεις:

Πρώτον, η εξέχουσα οικουμενική αξία του αγαθού. Δεύτερον, η διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας του. Τρίτον, η συγκριτική ανάλυση με παρόμοια πολιτιστικά αγαθά. «Μέχρις εδώ είναι μια δουλεία των ειδικών. Είναι προφανές ότι ξεχωρίζει ο Μινωικός Πολιτισμός αλλά αυτά τα 3 στοιχεία για τον φάκελο είναι δουλεία των ειδικών των αρχαιολόγων του Υπουργείου Πολιτισμού, των Υπηρεσιών του κλπ», σημείωσε με έμφαση ο Νίκος Ηγουμενίδης. Τέταρτο, η σαφής οριοθέτηση της ζώνης προστασίας. Πέμπτο, η ύπαρξη ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου. Έκτον, η καταγραφή παραγόντων που ενδεχομένως επηρεάσουν το πολιτιστικό αγαθό. Έβδομο, η λήψη μέτρων για την προστασία του σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στις 4 τελευταίες προϋποθέσεις που θέτει οι UNESCO. Πλέον τις γνωρίζουμε, άρα δεν μπορούμε να πάμε απροετοίμαστο τον φάκελο μας για να απορριφθεί. Είναι ακριβώς τα θέματα όπου πρέπει να υπάρξει κατ’ εξοχήν συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την 1ου και 2ου βαθμού Τοπική Αυτοδιοίκηση», διευκρίνισε ο βουλευτής.

Είναι σημαντικό ότι θα έχουμε την καθολική ανταπόκριση όλων των τοπικών κοινωνιών για να εκπληρώνουν όλα τα ανάκτορα, όχι μόνο της Κνωσού, όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η UNESCO. Πιστεύω ότι θα έχουμε την συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών και χρειάζεται η συνέργεια και η συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο φάκελος για Σπιναλόγκα υποστηρίχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Πρέσβη μας στην UNESCO και από κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία που είχε ξεκινήσει, δεν έχει παγώσει.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ