ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου

Λύκεια Κισάμου: Το παρελθόν… διδάσκει

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ιστορική απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου για την παραχώρηση του οικοπέδου στον Άγιο Αντώνιο για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει την Δημόσια Τεχνική Σχολή Κισάμου, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τη διεύθυνση του ΕΠΑΛ Κισάμου.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που ελήφθη στις 4 Δεκεμβρίου 1964 από τον πρόεδρο του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου Ειρηναίο και τα μέλη: Ιωάννη Καργιωτάκη (ειρηνοδίκη Κισάμου), Σταύρο Αννουσάκη (διευθυντή του Δημόσιου Ταμείου Κισάμου) και τον ιερέα Κωνσταντίνο Στραβουδάκη (γραμματέας ήταν ο Ιωάννης Γιακουμάκης).

Το οικόπεδο 9.592 μέτρων είχε αγοραστεί από την Ιερά Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου τρεις μήνες νωρίτερα (3-9-1964) και με βάση την απόφαση παραχωρήθηκε στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για την ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει την Δημόσια Τεχνική Σχολή Κισάμου.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί η ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος καθυστέρησε 17 ολόκληρα χρόνια, λόγω της διαχρονικής ελληνικής γραφειοκρατίας. Το κτιριακό συγκρότημα εγκαινιάστηκε, όπως εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 1981, λίγο πριν τις εκλογές της χρονιάς εκείνης. Ωστόσο, από την πρώτη κιόλας σχολική χρονιά, έγιναν αισθητές οι κακοτεχνίες που πιθανόν οφείλονταν στο ότι το κτιριακό συγκρότημα πριν ολοκληρωθεί πλήρως, στον βωμό της προεκλογικής περιόδου και της προσπάθειας της τότε απερχόμενης κυβέρνησης να εμφανίσει νέα έργα ανά το πανελλήνιο. Από την πρώτη χρονιά και στις πρώτες βροχές πολλές αίθουσες πλημμύριζαν από νερό, ενώ τεράστια ήταν τα προβλήματα στη θέρμανση και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Από τότε πέρασαν 38 ολόκληρα χρόνια και, όπως ήταν φυσικό, το κτιριακό συγκρότημα -που ήταν εξαρχής προβληματικό και παράλληλα δεν έγιναν ποτέ οι απαραίτητες παρεμβάσεις-, έφτασε στα σημερινά χάλια. Όσοι λένε ότι το κτίριο είναι παλιό, μάλλον δεν γνωρίζουν την ηλικία άλλων σχολείων της περιοχής (1ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο κ.α.) που πλησιάζουν ή ξεπέρασαν τον ένα αιώνα ζωής. Το κτιριακό συγκρότημα των Λυκείων δεν είναι παλιό, απλά είναι προβληματικό εν τη γεννέσει του.

Γιατί τα γράφω όλα τα παραπάνω; Μα για να μην επαναληφθούν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος και στο νέο κτιριακό συγκρότημα που θα σχεδιαστεί. Να μην δούμε πάλι πολιτικούς και δημοτικές αρχές να “τρέξουν” τις διαδικασίες μόνο και μόνο για να καρπωθούν τα πολιτικά οφέλη των εγκαινίων ενός νέου κτιριακού συγκροτήματος, αγνοώντας τα βασικότερο: να δημιουργηθεί ένα νέο, ασφαλές και σύγχρονο συγκρότημα με βάση τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής. Φυσικά και πρέπει να “τρέξουν” οι διαδικασίες, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές των Λυκείων δεν δύναται να περιφέρονται σε άλλα σχολεία ή να στοιβάζονται σε κοντέινερ για πολλά χρόνια. Φυσικά και πρέπει να υπερσκελιστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που συχνά καθυστερούν τόσο σημαντικά έργα. Όμως είναι απαραίτητο ο στόχος να είναι διπλός: και γρήγορες διαδικασίες και σωστός σχεδιασμός και υλοποίηση. Μπορούν να γίνουν και τα δύο.

α.κ.Μ.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ