ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Καστός: Το μικρότερο κατοικημένο νησί του Ιονίου -Το μυστικό ενός ηλικιωμένου ζευγαριού για 65 χρόνια κοινής ζωής

Ανάμεσα τους και αυτό το ξεχωριστό ζευγάρι, που έμαθε να ζει ενωμένο από τα άγουρα χρόνια του. Αγάπη, υποχωρήσεις, σεβασμός και εμπιστοσύνη, πιστοί σύντροφοι τους, σε αυτό το ταξίδι που μετρά 65 χρόνια κοινής πορείας. Μια ολόκληρη γεμάτη ζωή.

Με ένα τεράστιο χαμόγελο και μια ζεστή αγκαλιά ο κ. Γιώργος Κολατσός, 81 ετών και η σύζυγος του Κίρκη, 83 ετών, υποδέχονται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο γαλανόλευκο σπιτάκι τους, που «κοιτάζει» στο λιμάνι του Καστού.

«Είμαστε 65 χρόνια μαζί με την Κίρκη. Είναι μάγισσα, με μάγεψε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο» λέει και γελάει πονηρά ο κ.Κολατσός και η φωνή του αλλάζει όταν αναφέρει πως, «από παιδιά είμαστε μαζί, στο ίδιο σχολείο πηγαίναμε στο χωριό Πρόδρομος του δήμου Αστακού, τότε είχε 120 παιδιά. Είμαστε από το ίδιο χωριό, δημιουργήσαμε την οικογένεια μας, τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά. Εδώ αποφασίσαμε να ζήσουμε τις τελευταίες δεκαετίες».

Κοιτάζει στα μάτια την «κυρά» του, όπως την αποκαλεί, σαν να την αντικρίζει για πρώτη φόρα και λέει με σιγουριά ότι «ακόμα δεν βαρέθηκε ο ένας τον άλλο, περνάμε καλά μαζί, βέβαια δεν ξέρω τι θα γίνει μετά από 20 χρόνια (γελάει), πάντως επί του παρόντος, είμαστε καλά» και επισημαίνει πως για να παραμείνουν ζευγάρι δυο άνθρωποι, «το κυριότερο, είναι να γίνονται αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλιώς το μαγαζί δεν στεριώνει. Τελείωσε, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και αγάπη».

Ο Γιώργος Κολατσός 81 ετών και η σύζυγός του Κίρκη 83 ετών, στο νησί Καστό -Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
Η κ. Κίρκη Κολατσού, όση ώρα μιλάει στέκεται δίπλα του, όπως άλλωστε κάνει και στη ζωή και εξομολογείται πως, «μια ολόκληρη ζωή, είμαστε μαζί. Μια χαρά είμαστε μαζί, αυτός με μάγεψε όμως, να το ξέρετε, όχι εγώ αυτόν. Άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη. Το σημαντικό είναι ότι τα βρίσκουμε μεταξύ μας, δεν έχουμε διαφωνίες, βέβαια σαν άνθρωποι υπάρχουν και τα δύσκολα, αλλά κάνουμε υποχωρήσεις και οι δύο».

Το μάτια του κ. Κολατσού είναι υγρά, όταν μιλάει για τις δυσκολίες του τόπου του. «Όποιος δεν έχει ζήσει στο νησί, σε αυτή τη μικρή κοινωνία, δεν μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπίσουμε», λέει και διευκρινίζει πως «είναι προβλήματα, που δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από τους παράγοντες της πολιτείας. Μια καρφίτσα να χρειαστείς, πρέπει να ταξιδέψεις με το καΐκι της άγονης γραμμής από Καστό στον Μύτικα. Δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ, δηλαδή λειτουργεί μόνο την τουριστική περίοδο, ούτε πρατήριο καυσίμων».

Mέλη της Axion Hellas επισκέπτονται τα απομακρυσμένα νησιά του Ιονίου Πελάγους, Μεγανήσι Καστό και Κάλαμο,/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Katerina Avgerinou
«Στο νησί δεν υπάρχει σχολείο. Έχουμε δυο παιδάκια, τα οποία ζουν τις καθημερινές στον Μύτικα και επιστρέφουν στα σπίτια τους τα Σαββατοκύριακα εάν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Οι περισσότεροι κάτοικοι στον Καστό είναι πάνω από 70 ετών. Παρακαλάμε να μη μας συμβεί κάτι απρόοπτο» τονίζει.

«Ευτυχώς υπάρχει αγροτικό ιατρείο στον νησί μας, με έναν στρατιωτικό γιατρό που εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Τριλίβας, γραμματέας της κοινότητας και αναφέρει πως το νησί το καλοκαίρι αλλάζει σημαντικά οι τριάντα μόνιμοι κάτοικοι, γίνονται περίπου 120 και το λιμάνι του Καστού από μπλε γίνεται λευκό, από τα δεκάδες ιστιοπλοϊκά που αράζουν στο νησάκι τους.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη άφιξη των εθελοντών της Αxion Hellas στο νησί, ο κ. Κολατσός δεν διστάζει να πει πως ένιωσε ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς οι γιατροί τους επισκέφθηκαν στο σπίτι, για να τους παράσχουν όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και δεν χρειάστηκε να ταξιδέψουν και να λείψουν για μέρες από το νησί.

«Είναι ευλογία που ήρθαν οι γιατροί εδώ στον Καστό», υπογραμμίζει και αναφέρει πως «είναι προνόμιο να έρθουν οι γιατροί εδώ στο σπίτι, να κάνουμε εξετάσεις αιματολογικές και άλλες ιατρικές. Μεγάλη ευλογία! Και μόνο το χαμόγελο των ανθρώπων που ήρθαν να μας φροντίσουν, είναι αρκετό για να μας κάνει να αισθανθούμε υπέροχα. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το έργο της Αxion Hellas, μπράβο τους» δηλώνει και η σύζυγος του, συνεχίζει λέγοντας πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθαν οι γιατροί εθελοντές στο σπίτι μας. Πήραμε μεγάλη χαρά, για χρόνια…».

Τα πρόσωπα τους λάμπουν, όταν περιγράφουν πώς αισθάνονται που έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων. «Τα Χριστούγεννα το σπίτι θα ζωντανέψει. Θα έρθουν τα παιδιά μας και θα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Θα τους δούμε, θα τους χαρούμε και θα είναι όλη η οικογένεια μαζί» λέει ο κ.Κολατσός με «χαμογελαστή» φωνή και εύχεται: «Η ψυχή και καρδιά σας να είναι Ελλάδα».

Play Video
Η Axion Hellas σε Μεγανήσι, Καστό και Κάλαμο
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η Axion Hellas προσέφερε τα πολύτιμα δώρα της, στους κατοίκους των τριών απομακρυσμένων μικρών νησιών του Ιονίου Πελάγους, Μεγανήσι Καστό και Κάλαμο. Οι εθελοντές της οργάνωσης για τρίτη φορά βρέθηκαν κοντά στους δοκιμασμένους πολίτες των συγκεκριμένων νησιών, προκειμένου να τους προσφέρουν ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις και να υλοποιήσουν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις.

«Σώθηκε μια ανθρώπινη ζωή»
«Η όγδοη αποστολή μας, μας επιβεβαίωσε το πόσο ανάγκη έχουν αυτοί οι άνθρωποι για ιατρική φροντίδα και ψυχολογική συμπαράσταση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σώθηκε μια ζωή. Νεαρή κάτοικος Μεγανησίου, διαγνώστηκε με ανεύρυσμα τεσσερισήμισι εκατοστών της αορτής. Η γυναίκα φοβήθηκε πολύ, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αxion Hellas, Βασίλης Πατέρας.

Τριάντα τρεις εθελοντές γιατροί, 22 ειδικοτήτων, εξέτασαν σε τρεις μέρες 329 κατοίκους. Συγκεκριμένα, στον Κάλαμο και τον Καστό 92 πολίτες, σχεδόν ήλοι οι κάτοικοι εξεταστήκαν από τους γιατρούς, ενώ σε πέντε περιπτώσεις οι εθελοντές πραγματοποίησαν κατ’ οίκον επισκέψεις σε ηλικιωμένους.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η Axion Hellas προσέφερε τα πολύτιμα δώρα της, στους κατοίκους των τριών απομακρυσμένων μικρών νησιών του Ιονίου Πελάγους, Μεγανήσι Καστό και Κάλαμο
Στο Μεγανήσι, άλλοι 237 κάτοικοι υποβληθήκαν σε ιατρικές εξετάσεις στα ιατρεία που έστησε η Axion Hellas, και άλλοι πέντε ηκαν στα σπίτια τους. Συνολικά πραγματοποιηθήκαν 1.595 ιατρικές πραάξεις, οι 483 στον Καστό και τον Κάλαμο και οι 1.112 στο Μεγανήσι.

«Η αποστολή της Αxion Hellas είναι ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δώρο, για την περιοχή μας. Για τρίτη χρονιά οι εθελοντές βρέθηκαν κοντά μας, συμμετείχαν πάρα πολλοί γιατροί και σχεδόν όλοι οι κάτοικοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Έγιναν όμως και πολλές δράσεις για τους κατοίκους κι αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για εμάς» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκινημένος ο δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας.

Για πρώτη φορά και στρατιωτικοί γιατροί κοντά στην Axion Hellas
Στο πλαίσιο των ιατρικών εξετάσεων, πραγματοποιηθήκαν 51 μαστογραφίες, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και μικροβιολογικές, ιστολογικές και τεστ ΠΑΠ εξετάσεις, ενώ, παράλληλα, έγινε έλεγχος ακοής και προσφέρθηκαν ακουστικά βαρηκοΐας δωρεάν, σε όσους τα είχαν ανάγκη.

Οι εθελοντές της οργάνωσης πρόσφεραν ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις και να υλοποιήσουν πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις -Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ιατρική ομάδα της Axion Hellas συμπληρώθηκε για πρώτη φορά από στρατιωτικούς γιατρούς, εγκαινιάζοντας έτσι τη συνεργασία της με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το ΓΕΕΘΑ, και όπως σε κάθε αποστολή, το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ενημέρωσε του νησιώτες για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι διότι είχαμε πολύ μεγάλη συμμετοχή από τους κατοίκους των τριών αυτών νησιών του Ιονίου πελάγους, 33 γιατροί 20 ειδικοτήτων και κατ’ οίκον εξετάσεις, είναι ένα ουσιαστικό δώρο και για τους κατοίκους, αλλά και για μας διότι αισθανόμαστε που αισθανόμαστε υπέροχα κοντά τους» δήλωσε η υπεύθυνη της ιατρικής ομάδας της Axion Hellas, Αίγλη Ζέλλου.

Βιωματικά σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους
Πλούσια όμως ήταν και η πολιτιστική και εκπαιδευτική ατζέντα της Αxion Hellas. Οι γυναίκες του Μεγανησίου ταξίδεψαν στις παραδοσιακές γεύσεις και τέχνες του τόπου, σε μια μοναδική εκδήλωση, με τίτλο «Ο Διάπλους από το χθες στο σήμερα στην τέχνη και τη γαστρονομία» που οργανώθηκε από τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το Μουσείο Μπενάκη-ΝΗΜΑ.

«Είναι η τρίτη μας χρονιά στο Μεγανήσι, σε αυτή την 8η αποστολή είχαμε συνεργασία με 14 ιδρύματα και οργανισμούς και επιλέξαμε να κάνουμε βιωματικά σεμινάρια για μεγάλους και μικρούς», είπε η υπεύθυνη για τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, Φωτεινή Μπινός.

Μαζί με την WWF Greece οι μικροί νησιώτες και νησιώτισσες μέσα από το βιωματικό παιχνίδι «Γαλάζια Εξερεύνηση» εκπαιδεύτηκαν στο πώς να εκτιμούν και να προστατεύουν το θαλάσσιο οικοσύστημα, ενώ με την βοήθεια θεατρολόγου, συμμετείχαν σε θεατρική παράσταση κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Το Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη SDSN και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας GNHM, με τη δράση «Ωκεανοί», ενημέρωσαν τους κάτοικους όλων των ηλικιών, για τους ωκεανούς, τις θάλασσες, τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τους τρόπους προστασίας τους από την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, συνοδοιπόρος της Αxion Hellas, και σε αυτό το ταξίδι ήταν η Ένωση μη κερδοσκοπικών σωματείων “Μαζί για το Παιδί” προσφέροντας ψυχολογική στήριξη σε οικογένειες και παιδιά που το είχαν ανάγκη.

Πηγή: iefimerida.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ