ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πληρώνουμε σε ΕΝΦΙΑ – Το κέρδος της Κρήτης από τη νέα μείωση

Με ιδιαίτερη χαρά άκουσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι και δη οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που τα τελευταία χρόνια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και όλοι ζητούν την κατάργησή του.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός από τα έδρανα της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, προβλέπετε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020, τηρώντας έτσι τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τον σχεδιασμό της.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, η μείωση θα είναι κατά 8% μεσοσταθμικά, ενώ συνολικά στη διετία 2019-2020 οι μειώσεις φτάνουν στο 30%. Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι έχει ήδη εφαρμοστεί μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 22%. Στις περιοχές όπου θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αναμένεται πως θα γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019.

Η Κρήτη εισφέρει μέσω του ΕΝΦΙΑ περί τα 116,9 εκατ. ευρώ (συνολική μείωση ΕΝΦΙΑ 30%), όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, σαφώς μειωμένος βεβαίως σε σχέση με το ποσό των 167 εκατ. ευρώ που πλήρωσε το νησί στην εκκαθάριση του 2017, αλλά και την εκκαθάριση του 2018, που ήταν αντίστοιχο το ποσό.

Για παράδειγμα, κάποιος που πλήρωσε το 2018 ΕΝΦΙΑ ύψους 500 ευρώ, θα καταβάλει τον Σεπτέμβριο του 2020 ποσό μειωμένο κατά 150 ευρώ, δηλαδή 350 ευρώ. Ωστόσο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% δε θα είναι οριζόντια αλλά στοχευμένη. Όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 οδηγεί αναγκαστικά σε άλλες λύσεις και όχι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα προσμετρηθεί το πόσο θα αυξηθεί η αξία των ακινήτων σε ορισμένες περιοχές, αλλά και πόσο θα μειωθεί σε κάποιες άλλες.

Για παράδειγμα, ήδη στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά), αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων, η οποία θα είναι της τάξεως του 8% μεσοσταθμικά.

Σχολιάζοντας τις μειώσεις αυτές, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου-δικηγόρος Κώστας Αράπογλου τόνισε: «Οποιαδήποτε μείωση, έστω και μικρή, είναι καλοδεχούμενη. Θεωρώ πως, αφού εξαγγέλθηκαν, οι μειώσεις θα γίνουν με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί κι άλλη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Είναι σημαντικό όμως να είναι χαμηλή η φορολογία στα ακίνητα για να μπορέσει να πάρει μπρος η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία το τελευταίο διάστημα δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης. Με τον τρόπο αυτό θα πάρει μπρος και η οικονομία γενικότερα, διότι από την οικοδομή εξαρτώνται πάρα πολλά επαγγέλματα και το κράτος θα βγάλει έτσι περισσότερα κέρδη από αυτά που εισπράττει μέσω του ΕΝΦΙΑ».

Από την πλευρά του, ο φοροτεχνικός Παύλος Μπαριτάκης είπε πως «η μείωση είναι σημαντική. Ωστόσο, περιμένουμε να δούμε αν θα γίνει οριζόντια ή κλιμακωτά, ανάλογα την περιουσία του κάθε ιδιοκτήτη. Όπως να έχει, κάποιοι θα ωφεληθούν πολύ και κάποιοι λιγότερο. Οι ανακοινώσεις αυτές πάντως προκαλούν ικανοποίηση, καθώς όπως φαίνεται ξεκινάει μια αποκλιμάκωση της φορολογίας του ΕΝΦΙΑ, ένας φόρος που έχει επηρεάσει τους πάντες όλο αυτό το διάστημα».

Αντικειμενικές αξίες

Πρόβλεψη για έσοδα 400 εκατ. ευρώ στο κράτος

Στόχος της κυβέρνησης, πάντως, επιπλέον είναι οι αντικειμενικές αξίες να μην αποτελέσουν εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, αλλά να δημιουργηθούν οι αξίες εκείνες που θα βοηθήσουν την αγορά ακινήτων και ταυτόχρονα θα φέρουν έσοδα και στα ταμεία του Δημοσίου μέσω των αγοραπωλησιών. Τα έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που προβλέπονται από την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 και από την αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων – σήμερα υπολογίζονται με 1 ευρώ το στρέμμα ανεξαρτήτως της τοποθεσίας που είναι – παρέχουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, έπειτα από αυτή που πραγματοποιήθηκε φέτος

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η πρώτη επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αφορά κατά κύριο λόγο σε περιοχές- “φιλέτα”, δηλαδή ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Σήμερα η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται από την εφορία βάσει συγκριτικών στοιχείων και κατά τεκμήριο ο τελικός φόρος είναι δυσανάλογα μικρός. Οι περιοχές, που θα παραμείνουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι κυρίως ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή συνήθως εμπορική αξία, οι οποίες είναι δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί η αξία τους.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια σήμερα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου με βάση τους παρακάτω συντελεστές:

α) Συντελεστής θέσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη θέση που αντιστοιχεί στην ελάχιστη αρχική βασική αξία (η “τιμή ζώνης” για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις) της δημοτικής ενότητας στην οποία ανήκει το αγροτεμάχιο.

β) Συντελεστής χρήσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου.

γ) Συντελεστής άρδευσης, ο οποίος ορίζεται σε 1,1.

δ) Συντελεστής απαλλοτρίωσης, ο οποίος ορίζεται σε 0,75.

ε) Συντελεστής κατοικίας, ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου. Δεν εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά και ο φορολογούμενος δεν έχει άλλη κατοικία. Ένας από τους λόγους αναπροσαρμογής της αξίας των αγροτεμαχίων είναι ότι σήμερα καταβάλλουν ιδιαίτερα μικρό ΕΝΦΙΑ, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ