Σοκ προκαλούν οι αριθμοί από την ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, η οποία φέτος ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από ποτέ.
Στις 31 Δεκεμβρίου έκλεισαν σχεδόν όλα τα ελαιουργεία του νησιού, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με την καταστροφή της παραγωγής από το δάκο, και ενώ παραδοσιακά το λουκέτο έμπαινε στα τέλη του Ιανουαρίου, και σε κάποιες περιοχές της Μεσαράς, τον Φεβρουάριο.
Ακόμα πιο σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου: μόλις 37.000 τόνοι, ενώ περιμέναμε 80.000 τόνους. Από τους 37.000 τόνους, οι 30.000 είναι βιομηχανικό λάδι, και οι μόλις 7.000 έξτρα παρθένο!
Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης είπε ότι πρόκειται για την χειρότερη χρονιά εδώ και δεκαετίες, με μαζεμένες αυτή την ώρα το 97% του ελαιοκάρπου.
“Φέτος οι Ιταλοί δεν πήραν ούτε για χρόνια πολλά τους συνεργάτες τους εμπόρους από την Κρήτη, είπε ο κ. Χιλετζάκης, προσθέτοντας ότι οι τιμές για το έξτρα παρθένο μέχρι 3 γραμμές πωλείται από 2,20 έως 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ το βιομηχανικό 1 με 1,5 ευρώ, αν και για τη δεύτερη περίπτωση οι εμπορικές πράξεις είναι ελάχιστες.
Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνουν οι τεράστιες ποσότητες βιομηχανικού λαδιού που είναι αποθηκευμένες την ώρα που όλοι οι ελαιοπαραγωγοί την κατάθεση του φακέλου για τις αποζημιώσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.