ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Έξι κλίμακες ασφάλισης για τους αγρότες, μετά την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου

Έξι κλίμακες ασφάλισης για τους αγρότες, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να επιλέγουν σε ποια θα ασφαλίζονται – με τον νόμο Κατρούγκαλου να καταργείται πλέον, κάνοντας τους συνδικαλιστές των αγροτών στην Κρήτη να νιώθουν δικαιωμένοι – έρχονται με την έναρξη του 2020, αλλά η κατώτατη κλίμακα θα είναι κατά 50 ευρώ πιο πάνω, σε σχέση με τα 119 ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, αν και παραμένει η φορολόγηση της επιδότησης σαν… εισόδημα (που και αυτό ήταν έργο… ΣΥΡΙΖΑ), εντούτοις καθορίζεται στα 10.000 ευρώ το όριο εκείνο μέχρι το οποίο η βασική ενίσχυση (λίγο κάτω του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης) των παραγωγών δε θα φορολογείται, και αυτό το μέτρο απαλλάσσει από τη φορολογία της επιδότησης γύρω στο 90% των Ελλήνων παραγωγών.

Σημαντικές αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών έρχονται πλέον με την έναρξη του χρόνου. Ως προς τον νέο τρόπο ασφάλισης των αγροτών, που ουσιαστικά επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης εξηγεί στη “Νέα Κρήτη”: «Ο αγρότης πλέον θα έχει το δικαίωμα επιλογής της κλίμακας στην οποία θέλει να ασφαλίζεται όπως ήταν στον παλιό κλάδο του παλιού ΟΓΑ. Αλλά περιμένουμε να βγει σε διαβούλευση ο νέος τρόπος ασφάλισής μας και να δούμε το προσχέδιο»…

Στο σημείο αυτό, ο συνδικαλιστής ξεκαθαρίζει ότι το καθεστώς αυτό δε θα είναι εκτός ΕΦΚΑ, «αλλά θα διαχωρίζει τον αγροτικό κόσμο. Δεν μπορεί να βάζει τον δικηγόρο μαζί με τον αγρότη, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ο νόμος Κατρούγκαλου μάς έβαζε όλους σε ένα τσουβάλι. Τώρα αυτό αλλάζει. Άλλο ο αγρότης, άλλο ο δικηγόρος, άλλο ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό με βρίσκει σύμφωνο. Ήταν αυτό που φωνάζαμε από την αρχή»…

Ο συνδικαλιστής υπενθυμίζει τον μεγάλο ξεσηκωμό και τις αποβάσεις των αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα από το 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Ωστόσο, ο ίδιος δε διαψεύδει τις πληροφορίες για αυξήσεις στα ασφάλιστρα. «Θα έχουμε αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Αναλόγως την κάθε περίπτωση. Αλλά δε θα έρθει το κράτος να μας βάλει “το μαχαίρι στον λαιμό”. Για παράδειγμα τώρα πάει καλά το αβοκάντο, ενώ η σταφίδα πάει πίσω. Μπορεί ο ένας να θέλει να μπει στη μεγαλύτερη κλίμακα για να έχει και καλύτερη σύνταξη, μπορεί ο άλλος να επιλέξει τη χαμηλότερη»…

Ο κ. Χιλετζάκης εκτιμά ότι κάθε τέλος του χρόνου θα γίνεται εκκαθάριση και θα μπορεί τότε ο παραγωγός να πληρώνει για να έχει και ασφαλιστική ενημερότητα.

Οι έξι κατηγορίες

Αναλυτικότερα: Στην πρώτη κατηγορία η κατώτατη εισφορά μηνιαίως θα είναι τα 119 ευρώ (από 114,66 που ίσχυε από τον νόμο Κατρούγκαλου). Στη δεύτερη κατηγορία θα είναι 143 ευρώ, στην τρίτη 171 ευρώ, στην τέταρτη 205 ευρώ, στην πέμπτη 246 ευρώ, και στην έκτη 316 ευρώ. Το σχέδιο νόμου – βάσει πληροφοριών – αναμένεται να ψηφιστεί ως το τέλος Ιανουαρίου και να τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο.

Επιδότηση – “πλαστικό” χρήμα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η φορολογία της επιδότησης. «Όμως το αφορολόγητο ισχύει πλέον από τα 10.000 ευρώ και πάνω και μόνο για τη βασική ενίσχυση. Άρα εξαιρείται τουλάχιστον το 90% των παραγωγών», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης.

Για το 30% σε “πλαστικό” χρήμα, ο ίδιος τονίζει πως «ο περισσότερος αγροτικός κόσμος έχει την “Κάρτα του Αγρότη” από την Τράπεζα Πειραιώς και επομένως δε θα έχει θέμα. Αλλά εδώ μπαίνει το ερώτημα: όταν αναφέρονται στο 30% των αγορών, εννοούν μόνο σε αγροτικής φύσεως δαπάνες ή σε όλες; Θα περιμένουμε την εγκύκλιο προκειμένου να δούμε τι ακριβώς θα ισχύσει», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ