Ουσιαστικές ρυθμίσεις, αλλά και «καλά νέα» περιλαμβάνει το νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου τόσο για τους επαγγελματίες αγρότες, όσο όμως και για όσους έχουν αγροτική δραστηριότητα, αλλά δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Στο Υπουργείο, όπως άλλωστε δηλώνει και ο ίδιος ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, φαίνεται πως λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους δεδομένα και συνθήκες που σχετίζονται με την πραγματική ζωή και την καθημερινότητα.
Κατ’ αρχάς, το νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που ψηφίζεται, προβλέπει μια ξεχωριστή και ειδική κατηγορία ασφάλισης για τους αγρότες. Όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο υπουργός, γενικότερος στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή, να αυξηθεί ο πραγματικός αριθμός των αγροτών στη χώρα, αλλά και να επιστρέψουν στις καλλιέργειες, όσοι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών δεν το έπρατταν τα τελευταία χρόνια για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.
Κατ’ αρχάς το νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, φέρνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που έφθασαν σε ηλικία σύνταξης αλλά επιθυμούσαν να συνεχίσουν τις αγροτικές δραστηριότητές τους.
Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, το Υπουργείο υιοθετεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκειμένου να μην χάσουν ούτε το δικαίωμα σύνταξης, ούτε όμως και τη δυνατότητα συνέχειας άσκησης αγροτικής δραστηριότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον οι κατ’ επάγγελμα συνταξιούχοι αγρότες επιθυμούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, έχουν το δικαίωμα, με την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνουν το ποσό του 70% από τη σύνταξή τους, σε συνδυασμό με τα έσοδα από τη συνέχεια των αγροτικών ασχολιών τους.
Μεγαλύτερη μερίδα κοινού βεβαίως απασχολεί η ρύθμιση για όσους δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες κι έχουν φθάσει στη σύνταξη. Για αυτή την ομάδα, οι αρχικές ρυθμίσεις νόμων προέβλεπαν ότι εφόσον εμφανίζουν οποιαδήποτε έσοδα από παράλληλες αγροτικές δραστηριότητες, τότε δεν θα έχουν δικαίωμα στη σύνταξή τους. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε η ανάγκη για την ύπαρξη ενός πλαφόν της τάξεως των 5.000 ευρώ, τα οποία και οι συνταξιούχοι που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν για αγροτικές δραστηριότητες.
Στο τελικό σχέδιο νόμου ωστόσο, το Υπουργείο ανέβασε το συγκεκριμένο πλαφόν στα 10.000 ευρώ, επιτρέποντας στους συνταξιούχους που δεν ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες να ασκούν και αγροτική δραστηριότητα που να τους επιτρέπει στοιχειώδη ετήσια έσοδα.
Το σκεπτικό του Υπουργείου, είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις επιστροφής ανθρώπων στην ύπαιθρο, αλλά και ενασχόλησής τους με τις αγροτικές δραστηριότητες. Με μια δεύτερη ανάγνωση, το Υπουργείο προσδοκά ότι ενδεχομένως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ενισχύσουν και την τόνωση της υπαίθρου.
Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμίσεις του νέου σχεδίου νόμου, έχουν γίνει κατ’ αρχήν δεκτές θετικά, με τις απαραίτητες επισημάνσεις βεβαίως και υπό την αίρεση, ότι το νέο ασφαλιστικό θα κριθεί στην πράξη.
ΠΗΓΗ: patris.gr