Ανησυχούν – σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες – οι Έλληνες εξαγωγείς, για την πορεία των εξαγωγών του χύμα ελαιολάδου της Ελλάδας στην Ιταλία λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων καραντίνας που έχουν αρχίσει να επιβάλλονται.
Ωστόσο, επιχειρηματικοί κύκλοι στο εσωτερικό της χώρας μας εκτιμούν ότι, αντιστρόφως, θα υπάρξει αύξηση των αγορών στο τυποποιημένο ελαιόλαδο, αλλά και σε άλλα προϊόντα στο ράφι λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης στα καταστήματα τροφίμων, που πάντως όλοι θα απεύχονταν για ευνόητους λόγους.
Στο μεταξύ, οι εμπορικές πράξεις το τελευταίο διάστημα δεν ξεπερνούν την τιμή των 2,50 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών πανελλαδικά. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κρήτη εξαιτίας της καταστροφής τουλάχιστον του 40% της παραγωγής ελαιολάδου από τον δάκο και τους μύκητες!
Από 2,10 έως 2,40 ευρώ το κιλό στην οξύτητα από 0,3-0,5 βαθμούς κυμαίνεται το πλαίσιο των τιμών παραγωγού στην Κρήτη (βάσει χθεσινών στοιχείων του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης). Και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στις επαφές με την Κίνα, που έχουν πυκνώσει από τον περασμένο Νοέμβριο και το ζήτημα των εξαγωγών ελαιολάδου, αφού οι αγροτικοί φορείς της χώρας μας θέτουν επιτακτικά την ανάγκη λήψης μέτρων και χάραξης πολιτικής για τη στήριξη των τιμών στο άλλοτε χρυσοφόρο προϊόν της χώρας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δίνουν κύκλοι της αγοράς, οι τιμές στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν ξεπερνούν στη Λακωνία τα 2,50 ευρώ το κιλό και τα 2,20 ευρώ στη Μεσσηνία.
Πάντως, για στρατηγικό σχέδιο στον ελαιοπαραγωγικό τομέα της χώρας, που σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα, δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, στην πρόσφατη συνάντησή του με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι δυνατότητες λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της πολύ χαμηλής τιμής του στην Ελλάδα.
Το σχέδιο, με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου, «θα θέτει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μεσομακροπρόθεσμους στόχους». Αναμένονται περισσότερες ανακοινώσεις, σε επόμενη συνάντηση του υπουργού με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, η οποία έχει οριστεί για τις 10 Μαρτίου.
«Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα»…
Σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, τις οποίες υποστηρίζει και ο ίδιος, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης λέει στη “Νέα Κρήτη”: «Οι εξαγωγές οι δικές μας σε σχέση με πέρυσι έχουν προς την Ιταλία δραματικά μειωθεί. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ισπανία έχει πολύ καλή ποιότητα ελαιολάδου και πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τις τιμές του δικού μας ελαιολάδου. Έτσι, οι Ιταλοί τυποποιητές πλέον δε στρέφονται στο λάδι το δικό μας. Όμως, η κατάσταση τώρα που έχει μπει και η Ιταλία σε καραντίνα γίνεται ακόμα χειρότερη. Έτσι, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στις εξαγωγές μας προς την Ιταλία, σε ό,τι αφορά τις λίγες εμπορικές πράξεις που γίνονται»…
Για την εσωτερική αγορά, ο Μύρων Χιλετζάκης επιβεβαιώνει ότι “ευσταθούν” οι προβλέψεις για την αύξηση της αγοραστικής κίνησης, κάτι όμως που, όπως ο ίδιος, έτσι και όλοι απεύχονται καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε “πανικό” των Ελλήνων καταναλωτών από τον κορωνοϊό, είτε εντός της χώρας μας είτε στις γειτονικές μας χώρες…
«Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαμε αύξηση της κατανάλωσης, άρα και αύξηση της τιμής. Αλλά σε καμία περίπτωση δε θα το ήθελε κανείς αυτό, γιατί δε θα ήταν μια ευχάριστη κατάσταση», διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Ελπίδες για το μέλλον
Στον τομέα του ελαιολάδου, όμως, υπάρχουν και τα… “καλά νέα”… Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Αγρότυπου”, αύξηση στη διεθνή κατανάλωση ελαιολάδου “βλέπει” για φέτος (2019/2020) το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC). Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η ετήσια κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 130.000 τόνους και να ξεπεράσει τα 3,1 εκατ. τόνους (την περσινή περίοδο ήταν 2,9).
Αυτό που αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε είναι ότι πέρυσι (2018/2019) η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ε.Ε., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του IOC, σημείωσε μεγάλη πτώση της τάξης του 10,2% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι πέρυσι (2018/2019) η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ε.Ε., σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του IOC, σημείωσε μεγάλη πτώση της τάξης του 10,2% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αυτό αναμένεται ότι είχε μεγάλη επίπτωση στις τιμές παραγωγού (εκτός της αυξημένης ισπανικής παραγωγής), καθώς όπως φαίνεται οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης έχουν στραφεί στα φτηνά λάδια (σπορέλαια κ.ά.).
Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται, επίσης, ότι ταυτόχρονα οι τιμές παραγωγού στην Ε.Ε. παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, στο τέλος του 2019, οι μέσες τιμές παραγωγού στην Ισπανία ήταν στα 2,15 ευρώ το κιλό, μειωμένες την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 23%.
Αντίστοιχα, οι τιμές στην Ιταλία στα μέσα Δεκεμβρίου 2019 ήταν στα 3,20 ευρώ το κιλό, μειωμένες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος συγκομιδής.
Στην Ελλάδα, το ίδιο χρονικό διάστημα, οι μέσες τιμές παραγωγού ήταν στα 2,35 ευρώ το κιλό, μειωμένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr