ΚΡΗΤΗ

Κορωνοϊος: Χρήσιμες συμβουλές από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Με αφορμή την έκτακτη κατάσταση που βιώνουμε λόγω κορωνοιού και πολλοί θα χρειαστούμε να αποφύγουμε τόπους μαζικής εστίασης και αναψυχής, περιορισμός μετακινήσεων και συναθροίσεων και επειδή μέσα από τα ψώνια που θα κάνουμε από τα Σούπερ -Μάρκετ, είναι και κάποια κονσερβοειδή, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης , οφείλει να δώσει τις συμβουλές της, προς τους καταναλωτές που είναι:

1) Ετικέτα

Κάθε προϊόν στην εξωτερική του επιφάνεια, αναφέρει την σύνθεση του δηλ τι ακριβώς περιέχει, την διαθεσιμότητα του (ημερομηνία παρ.και λήξης καθώς και το βάρος του)

Αν η πρόσληψη αλατιού είναι πρόβλημα για σας, επιλέξτε κονσέρβες που αναγράφουν στην ετικέτα τους “χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο” ή “χωρίς πρόσθετο αλάτι”.

Για να αποφύγετε την επιπλέον ζάχαρη, επιλέξτε φρούτα σε κονσέρβα σε νερό, ή σε χυμό, αντί για σιρόπι.

Μπορείτε, επίσης, να στραγγίσετε και να ξεπλένετε τα τρόφιμα όταν τα βγάζετε από την κονσέρβα, για να μειώσετε το περιεχόμενο σε αλάτι και ζάχαρη.Πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα, δεν περιέχουν καθόλου πρόσθετα συστατικά, αλλά ο μόνος τρόπος για να το δείτε αυτό είναι να διαβάσετε τον κατάλογο συστατικών στην ετικέτα.

2) Το προϊόν να μη φέρει στην εξωτερική του επιφάνεια σκουριά, κτυπήματα, και να μην φεύγει αέρας

3)Επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι ,στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, για την ασφάλεια μας σημασία έχουν τα εξής:

η Επεξεργασία: Οι τροφές αποφλοιώνονται, κόβονται σε φέτες, ψιλοκόβονται, αφαιρούνται τα κουκούτσια τους, τα κόκαλα, το κέλυφος, ή ακόμα και μαγειρεύονται.
η Σφράγιση: Οι επεξεργασμένες (πλέον) τροφές μπαίνουν και σφραγίζονται σε κονσέρβες.
η Θέρμανση: Οι κονσέρβες θερμαίνονται για να εξοντωθούν τα επιβλαβή βακτήρια και να προληφθεί τυχόν αλλοίωση της τροφής.
Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στην τροφή να είναι ασφαλής ,για κατανάλωση για 1 έως 5 έτη, ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα πιο κοινά κονσερβοποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σούπες, κρέατα και θαλασσινά.

Μύθος είναι ότι, η κονσερβοποίηση δεν διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά της εκάστοτε τροφής.Οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και το λίπος δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία. Τα περισσότερα μέταλλα και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες A, D, E και Κ, επίσης διατηρούνται ακέραια.

Ως εκ τούτου, οι μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά δεν χάνουν σε θρεπτικότητα όταν μπαίνουν σε κονσέρβες.

Ωστόσο, επειδή η κονσερβοποίηση περιλαμβάνει και την έκθεση της κονσέρβας σε υψηλή θερμότητα, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Β μπορεί να καταστραφούν.

Προσοχή!!!.Οι κονσέρβες έχουν πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη, ή συντηρητικάΑλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά προστίθενται μερικές φορές κατά τη διαδικασία κονσερβοποίησης.

Μερικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να έχουν πολύ αλάτι. Αν και αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία ,για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι πρόβλημα για ορισμένους, όπως τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι κονσέρβες μπορεί, επίσης, να περιέχουν πολύ πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να έχει πολλαπλές επιβλαβείς συνέπειες στον οργανισμό. Η περίσσεια της ζάχαρης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου-2.

Μπορεί, επίσης, μια κονσέρβα να περιέχει μια ποικιλία από άλλα φυσικά ή χημικά συντηρητικά.γιαυτό διαβάζουμε προσεχτικά τις ετικέτες!!!

Τέλος, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, συστήνει ψυχραιμία , αυτοσυγκράτηση και Προσοχή από τους κερδοσκόπους και καιροσκόπους λόγω συγκυρίας, προσέχουμε τις αγορές μας, δεν αγοράζουμε με αισθήματα πανικού!!!

Για περισσότερη ενημέρωση στα τηλ.2821092306 και 2821092666



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ