Το δεύτερο κύμα της έρευνας της aboutpeople σχετικά με τον Κορονοϊό παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το News 24/7 και τα αποτελέσματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
– Αυξάνεται σημαντικά η ανησυχία για τον κορονοϊό. Από 7 στους 10 ερωτώμενους που δήλωναν ανήσυχοι στις 9 Μαρτίου, σήμερα το ποσοστό φτάνει το 91,6%.
– Ο κορονοϊός είναι πολύ και αρκετά μεγάλη απειλή λέει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Και εδώ τα ποσοστά αυξάνονται σημαντικά. Στο πρώτο κύμα ήταν: 74,8% για τον κόσμο, 67,5% για τη χώρα, 56,8% για το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 92,3% για τον κόσμο, 89,2% για την Ελλάδα, 72,8% για το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον.
– Βελτιώνονται και τα ποσοστά της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης μέχρι στιγμής. Πιο συγκεκριμένα, πολύ ικανοποιημένο δηλώνει το 39,8% και αρκετά το 37,7%. Λίγο και καθόλου το 21,9%.
– Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας και οι επαγγελματίες της υγείας αποτελούν την πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για το ζήτημα, ενώ έπονται οι λοιποί κυβερνητικοί υγειονομικοί φορείς.
– 47,1% απάντησε πως πιστεύει ότι η κρίση του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα, ενώ το 46,9% διαφωνεί.
– 53,4% θεωρεί ότι τα ΜΜΕ υπερβάλουν σε σχέση με τον κορονοϊό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη έρευνα ήταν 75,4%. Η μείωση είναι αξιοσημείωτη και σχετικά ανάλογη με την αύξηση της ανησυχίας.
– 6 στους 10 είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα βρεθεί θεραπεία (προηγούμενη μέτρηση 66,5%).
– Τέλος θετικά κρίνει το μέτρο του αυστηρού περιορισμού κυκλοφορίας το 85,2% των ερωτώμενων.
Στην έρευνα συμμετείχαν 843 άτομα και διεξήχθη ηλεκτρονικά στις 22 και 23 Μαρτίου μέσω ηλεκτρονικού πάνελ.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας
Ο φόβος των πολιτών σχετικά με τη διάδοση του κορονοϊού, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση. Η πλειοψηφία, συγκεκριμένα το 91,6% απάντησε πως ανησυχεί πολύ και αρκετά, με το ποσοστό να είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με την ανησυχία που εξέφραζαν οι πολίτες στις 9 Μαρτίου.
Αυξήθηκαν, επίσης, τα ποσοστά των πολιτών που θεωρούν την επιδημία του κορονοϊού μεγάλη απειλή για τον κόσμο, με το 92,3% των ερωτώμενων να απαντά πως είναι πολύ και αρκετά μεγάλη απειλή.
Σε συνέχεια των παραπάνω, το 89,2% των πολιτών αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού ως πολύ και αρκετά μεγάλη απειλή για την Ελλάδα, ενώ στις 9 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα στη χώρα μας ήταν μεμονωμένα, το 67,5% των πολιτών, θεωρούσε πως η Ελλάδα απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία.
Σχετικά με το επίπεδο απειλής του κορονοϊού στο προσωπικό και οικογενειακό περιβάλλον, τα ποσοστά είναι, επίσης, αυξημένα, αφού το 72,8% απάντησε πως θεωρεί την πανδημία πολύ και αρκετά μεγάλη απειλή, ενώ στις 9 Μαρτίου η ανησυχία ήταν στο 56,3%.
Έτσι, στα συγκριτικά αποτελέσματα, παρατηρούμε πως ο κόσμος θεωρεί την πανδημία του Covid-19 πολύ μεγάλη απειλή πρωτίστως για τον κόσμο, έπειτα για την Ελλάδα και αμέσως μετά για τον εαυτό του και την οικογένειά του.
Το διάστημα από 9 Μαρτίου έως 22-23 Μαρτίου, οπότε και ανακοινώθηκαν αυστηρότερα μέτρα περιορισμού, αυξήθηκαν τα επίπεδα ικανοποίησης των πολιτών σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση. Το 77,5% των πολιτών δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τα μέτρα της πολιτείας.
Αυξημένη παρουσιάζεται, επίσης, η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στους επαγγελματίες του τομέα υγείας (π.χ. γιατρούς και νοσοκόμες) σχετικά με την ακρίβεια της πληροφόρησής τους για τον κορονοϊό. Τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα συγκριτικά με το πρώτο κύμα της έρευνας στις 9 Μαρτίου, αφού το 77% αυξήθηκε σε 83,3%.
Στην πληροφόρηση από τους κυβερνητικούς υγειονομικούς υπεύθυνους, εμπιστοσύνη δείχνει το 69,1% των πολιτών, ποσοστό που είναι μικρότερο από το παραπάνω, αλλά μεγαλύτερο από το ποσοστό που σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου.
Μια διαφορετική εικόνα έχουμε στα επίπεδα εμπιστοσύνης των ερωτωμένων σχετικά με την ακρίβεια της πληροφόρησης από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες. Συγκεκριμένα, το 37,4% των πολιτών έχει πολύ και αρκετά μεγάλη εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ, ενώ το 62,3% λίγο ή καθόλου. Η εμπιστοσύνη αυξήθηκε σε σχέση με τις 9 Μαρτίου, που τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 26,8% και 72,7%.
Παρόμοιους αριθμούς παρατηρούμε και στην εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στην πληροφόρηση από το στενό του περιβάλλον, όπως οι φίλοι, η οικογένεια και οι συνάδελφοι. Οι πολίτες δεν προτιμούν την συγκεκριμένη πηγή πληροφόρησης, αφού η μεγάλη εμπιστοσύνη κατέχει μόλις το 38,2% και η λίγη το 60,7%. Τα νούμερα είναι αρκετά κοντά στα ποσοστά της 9ης Μαρτίου.
Μέτρια εμπιστοσύνη δείχνουν οι ερωτώμενοι στην ακρίβεια της πληροφόρησής τους από το διαδίκτυο, με το 44,1% να εκφράζει πολύ και αρκετά μεγάλη εμπιστοσύνη και το 55,5% λίγη έως καθόλου. Οι απαντήσεις δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα σε σχέση με τις αντίστοιχες του πρώτου κύματος της έρευνας.
Πολύ και αρκετά μεγάλη εμπιστοσύνη εκφράζουν, ωστόσο, οι πολίτες στην ακρίβεια της πληροφόρησής τους από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, με το 83,9% να απαντά θετικά.
Συνολικά και συγκριτικά, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας βρίσκεται στην πρώτη θέση σχετικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών στη ακρίβεια της πληροφόρησης για τον κορονοϊό με 83,9%, ενώ ακολουθούν οι επαγγελματίες του τομέα υγείας (π.χ. γιατροί και νοσοκόμες) με 83,3%, οι κυβερνητικοί υγειονομικοί υπεύθυνοι με 69,1%, το διαδίκτυο με 41%, το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον με 38,2% και τελευταία τα ΜΜΕ με 37,4%.
Ως προς το εάν η έξαρση του κορονοϊού θα περιοριστεί και θα τελειώσει σύντομα τα ποσοστά μοιράζονται σχεδόν ισομερώς ανάμεσα στο συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ και το διαφωνώ/μάλλον διαφωνώ.
Παράλληλα, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους θεωρούν πως τα ΜΜΕ υπερβάλλουν σχετικά με το μέγεθος της έξαρσης του κορονοϊού. Ωστόσο, ο αριθμός εκείνων που υποστηρίζουν αυτή την άποψη μειώθηκε σε σχέση με τις 9 Μαρτίου, όταν βρισκόμασταν στις αρχές της κρίσης της επιδημίας, αφού τα ποσοστά είναι 53,4% και 75,4% αντίστοιχα.
Επίσης, ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα σχετικά με το κατά πόσο πιστεύεται πως θα βρεθεί σύντομα εμβόλιο ή θεραπεία για τον κορονοϊό. Παρατηρούμε ελάχιστη πτώση στην αισιοδοξία του κόσμου, αφού οι ερωτώμενοι απάντησαν στο 60,8% τους πως το εμβόλιο θα παρασκευαστεί σύντομα, ενώ στις 9 Μαρτίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 66,5%.
Τέλος, το αυστηρό μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε στις 22 Μαρτίου και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 23 Μαρτίου κρίθηκε θετικά από την πλειοψηφία των ερωτωμένων, με το 85,2% να συμφωνεί με τον νέο περιορισμό.