Οι νεκροί από κορονοϊό στις ΗΠΑ έχουν πλέον ξεπεράσει τους χίλιους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τις 68.572, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στη Νέα Υόρκη τα περισσότερα από τα κρούσματα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-49 ετών.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται πια στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία.
Η Νέα Υόρκη έχει δεχτεί το πιο βαρύ πλήγμα καθώς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 285. Με βάση μια στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα το Μάρτιο, 70 έως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν τις ΗΠΑ, χώρα που απαριθμεί 327 εκατομμύρια πολίτες.
Για τους ειδικούς, εκτός από τη Νέα Υόρκη, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αναμένεται και στο Σαν Φρανσίσκο.
Νέα Ουχάν
Σύμφωνα με έρευνα που επικαλέστηκε ο κυβερνητής της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, τα κρούσματα του Covid-19 φαίνεται να είναι κυρίως άνδρες, ηλικίας 18 έως 49 ετών. Παρόλο που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τον ιό, μόλις το 46% των ασθενών της πόλης είναι άνω των 50, ενώ το 53% είναι ηλικίας 18 έως 49 ετών. Το υπόλοιπο 2% είναι άτομα ηλικίας 5 έως 17 ετών.
Τα δημογραφικά στοιχεία αντλούνται από το Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης και αφορούν στοιχεία 3.954 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι New York Times, η Νέα Υόρκη απειλείται να γίνει μια νέα Ουχάν επιβεβαιώνοντας την ανησυχητική εξάπλωση του κορονοϊού τόσο στο Μανχάταν όσο και στο Νιού Τζέρσει, το Κουίνς και το Μπρονξ.
Έτσι, παρά τις καθησυχάσεις του Ντόναλντ Τραμπ που στη χτεσινή ενημέρωση επέμενε πως έχει μια αγαστή συνεργασία με τον κυβερνήτη της πόλης Άντριου Κουόμο, ο τελευταίος φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη. Μίλησε ανοικτά για την επιτακτική ανάγκη εύρεσης νέων νοσοκομείων, για την έλλειψη αναγκαίου εξοπλισμού και αναπνευστήρων και την προβληματική συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς της πόλης και την Ουάσινγκτον.
«Η παροδική κάμψη στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων, που ωστόσο δεν πρέπει να είναι καθησυχαστική, έχει να κάνει με την απόφαση των πολιτών να ακολουθήσουν τους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της πόλης, κάτι που ωστόσο, επικεντρώνεται απλώς στην εντολή τού να κρατούνται «οι κοινωνικές αποστάσεις».
Για την ώρα η κοινωνική απόσταση (social distancing) και όχι η καραντίνα είναι ο τρόπος να αντιμετωπίσουν τον ιό. «Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει καθολική καραντίνα και όχι μόνο για τους πολίτες της Νέας Υόρκης που μετακινούνται προς άλλες πολιτείες» υποστηρίζουν τώρα οι αρμόδιοι τονίζοντας τη μεγάλη διαφορά κοσμοθεωρίας ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την πόλη που ποτέ δεν έκρυψε τα δημοκρατικά της φρονήματα.
Συναγερμός στα νοσοκομεία
Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές της πόλης προειδοποιούν ότι το ποσό που έχει προκρίνει ο Τραμπ ως αναγκαίο για την Νέα Υόρκη δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετό μπροστά στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες -όπως ούτε και το πλωτό νοσοκομείο που έχει φτάσει ήδη στο λιμάνι ενώ προβλεπόταν να είναι εκεί τον Απρίλιο.
Τα τεστ, που κάνουν οι πολίτες σε ειδικά κέντρα που φιλοξενούνται σε τέντες και με τους ασθενείς να περιμένουν για ώρες στο κρύο για να εξεταστούν, δεν επαρκούν όπως ούτε και τα ειδικά εξοπλισμένα κρεβάτια. Έλλειψη υπάρχει ακόμα σε γάντια και σε μάσκες, ενώ οι λίγοι μικροπωλητές που τις πουλούσαν στους δρόμους έχουν πια εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τους New York Times, τα νοσοκομεία ήδη δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα. Στο νοσοκομείο New York-Presbyterian υπάρχει μόνο ένας αναπνευστήρας, με αποτέλεσμα ο γιατρός να πρέπει να επιλέξει σε ποιον ασθενή θα τον χρησιμοποιήσει ενώ σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία της πόλης μετατρέπουν σακούλες σκουπιδιών σε αυτοσχέδιες στολές προστασίας. Όσον αφορά τα 1.800 κρεβάτια στις εντατικές, που διαθέτει αυτή τη στιγμή η πόλη, προβλέπεται ότι μέχρι τα μέσα της βδομάδας θα έχουν γεμίσει, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξεύρεση νέων κλινών.
Παρόλο που έχει ήδη ξεκινήσει η μετατροπή του κέντρου Jacob K. Javits σε νοσοκομείο στο κέντρο του Μανχάταν, αυτό δεν αναμένεται να έχει περατωθεί παρά μόνο στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ διαφήμιζε τους εντατικούς ρυθμούς με τους οποίους πολιτιστικά κέντρα μετατρέπονται σε νοσοκομεία αλλά αυτά έπρεπε να υπάρχουν ήδη» επιμένουν οι αρχές της πόλης.
Το νοσοκομείο Elmhurst, που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο σε υποδοχή ασθενών με κορονοϊό δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς «το προσωπικό να έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια του αναζητώντας επιπλέον προσωπικό και υλικά» όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι New York Times.
«Σε μια βδομάδα θα έχει γίνει Αρμαγεδδών, αν δεν μετατραπούν άμεσα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα σε νοσοκομεία» επιμένουν λέγοντας πως τα προληπτικά μέτρα δεν αρκούν παρότι οι τρομαγμένοι πολίτες δείχνουν να ανταποκρίνονται βάζοντας από μόνοι τους τον εαυτό τους σε καραντίνα.
Ωστόσο, όλα αυτά δείχνουν να μην είναι αρκετά: παρότι οι περισσότεροι παραμένουν στο σπίτι εφαρμόζοντας την τηλεργασία, οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες στην περιφέρεια της πόλης λειτουργούν ακόμα με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να στοιβάζεται ακόμα στο μετρό. Μεγάλο επίσης πρόβλημα είναι η έλλειψη σε αστυνομικούς καθώς η περίφημη NYPD έχει, επίσης, χτυπηθεί από τον ιό: ένας στους 200 αστυνομικούς νοσεί.
Η μόνη λύση είναι να μετατραπούν μεγάλα γήπεδα και πολιτιστικά κέντρα σε νοσοκομεία ή κέντρα υποδοχής ενώ είναι τραγική η πληροφορία που θέλει τα περισσότερα νοσοκομεία να έχουν ήδη γεμίσει τα νεκροτομεία τους με νεκρούς αναμένοντας ειδικά οχήματα-ψυγεία. Όλοι τώρα φοβούνται πως τα μέτρα έρχονται εκ των υστέρων και πως είναι ήδη αργά.
«Ακόμα και μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν είχε σημάνει συναγερμός» τονίζουν οι γιατροί υποστηρίζοντας πως δεν είχαν καν ενημέρωση για το πώς να χειριστούν τους αρρώστους. Τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα με ασθενείς από τις αρχές Μαρτίου και εκείνοι δεν διέθεταν καν τεστ στα οποία εμφανίζουν ήδη έλλειψη. Ένας γιατρός αναφέρει πως υπάρχουν σοβαρά άρρωστοι που περιμένουν για μέρες να νοσηλευτούν θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο.
Στο μόνο που πλέον ελπίζουν είναι να έχουν αποτέλεσμα τα προληπτικά μέτρα αλλά με τους ρυθμούς εξάπλωσης να είναι ήδη μεγάλοι το μόνο που έχουν να περιμένουν είναι το χειρότερο.
Και το τραγικότερο όλων: ο Τραμπ θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα σε 15 μέρες ενώ ο ιός αναμένεται να είναι σε έξαρση και η επιχειρηματική καρδιά της Αμερικής, η Νέα Υόρκη ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ανησυχία και για την Καλιφόρνια
Εκτός από την Νέα Υόρκη, τον κώδωνα του κινδύνου έχει κρούσει και η Καλιφόρνια καθώς τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες παρά τις εκκλήσεις των αρχών να μένουν οι πολίτες στο σπίτι και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Πιστεύαμε αρχικά ότι θα είχαμε διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε έξι έως επτά ημέρες και όχι κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες», παραδέχθηκε χθες ο καθηγητής Μαρκ Γκάαλι, γραμματέας της Υπηρεσίας Υγείας και Υπηρεσιών της Καλιφόρνιας. «Παρακολουθούμε αυτή την τάση πολύ, πολύ στενά», πρόσθεσε….
ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr