Οι αποκαλύψεις της “Post”
Στις 3 Απριλίου η “Washington Post” φιλοξένησε ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του έγκριτου δημοσιογράφου David Ignatius, ο οποίος κάνοντας ένα “σάρωμα” όλων των δεδομένων για το “πόθεν” προήλθε ο κορωνοϊός, έθεσε πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα και έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις.
Σε πρώτο πλάνο ο δημοσιογράφος ανέπτυξε τη διακρατική πολεμική που ήδη είχε υλοποιηθεί μέσω δηλώσεων του Τραμπ, αλλά και Αμερικανών γερουσιαστών και απαντήσεις Κινέζων αξιωματούχων σε ανάλογο ύφος – και στη συνέχεια τις προσπάθειες “διορθωτικών” δηλώσεων ένθεν κι ένθεν.
Ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι, παρά τις κατηγορίες αρχικά του Αμερικανού προέδρου περί «σκόπιμης» μόλυνσης, στην πραγματικότητα οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με “of the record” δηλώσεις αξιωματούχων που είχε στη διάθεσή του, δεν θεωρούσαν ότι ο ιός ήταν “όπλο” ή ότι η πανδημία προκλήθηκε σκόπιμα, από την κινεζική πλευρά ή από οποιονδήποτε άλλον.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο βασικός “ύποπτος” δεν είναι άλλος από την περίφημη… νυχτερίδα. Και αυτό επιβεβαιώνεται και επιστημονικά, αφού ο ιός κατηγορηματικά, σύμφωνα με τις αναλύσεις επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο που τον έχουν εξετάσει με κάθε πιθανό τρόπο, δεν είναι «κατασκευασμένος» αλλά «φυσικός». Και οι νυχτερίδες είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ξενιστής των διαφόρων κορωνοϊών, που έγιναν ευρέως γνωστοί από την εποχή του SARS, του υπεύθυνου για την προηγούμενη μεγάλη θανατηφόρα επιδημία.
Για το πέρασμα από τη νυχτερίδα στον άνθρωπο είχαν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, με επικρατέστερη αυτή της επιμόλυνσης μέσω ενδιάμεσου, ενός ζώου που καταναλώνεται από ανθρώπους.
Ωστόσο το άρθρο αναφέρει και την άλλη θεωρία που πιστεύουν κάποιοι επιστήμονες, ότι ο ιός “διέφυγε” από ένα ερευνητικό εργαστήριο που βρίσκεται στη Wuhan και κατέληξε στην αγορά της πόλης, και από εκεί στον οργανισμό ανύποπτων Κινέζων, που μετέδωσαν στη συνέχεια τον ιό και σε άλλους, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα της τρομερής επιδημίας που έχει γονατίσει ολόκληρη την υφήλιο.
Η θεωρία αυτή έλαβε και “επίσημο” χρίσμα, αφού την τουίταρε ήδη από τις 16 Φεβρουαρίου ο Αμερικανός γερουσιαστής Τομ Κότον, με τη χαρακτηριστική φράση «good science, bad security», ήτοι «καλή επιστήμη, κακή ασφάλεια».
Πάνω σε αυτήν τη γραμμή, ο ιός ονομάστηκε πάραυτα από την ηγεσία των ΗΠΑ “κινέζικος ιός” ή “ιός Wuhan”, και αυτή τη φορά η ονομασία ήταν τεχνικά αληθής, σε αντίθεση με την πανδημία του 1920 που εξόντωσε 20 εκατομμύρια ανθρώπους και ονομάστηκε “ισπανική γρίπη”, παρότι τα πρώτα κρούσματά της είχαν εντοπιστεί… στις ΗΠΑ και όχι στην Ισπανία.
Οι Κινέζοι απάντησαν, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να λέει ότι μπορεί οι Αμερικανοί στρατιώτες που παρακολούθησαν τους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες στη Wuhan τον περασμένο Οκτώβριο να έφεραν τον ιό στην Κίνα.
Η μελέτη- “φωτιά”
Το έγγραφο που θα μπορούσε να ρίξει “φως” σε αυτήν την υπόθεση προέρχεται από την Κίνα και μιλά για μια τυχαία απελευθέρωση του ιού από το τοπικό κατάστημα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων… Το οποίο βρίσκεται στη Wuhan και μάλιστα σε απόσταση μόλις… 300 μέτρων από την αγορά θαλασσινών της περιοχής, η οποία έχει θεωρηθεί ως ύποπτη ως ground zero για τη μετάδοση του ιού.
Οι ερευνητές του κέντρου συλλέγουν κορωνοϊούς από τις νυχτερίδες, προσπαθώντας να ερευνήσουν τη συμπεριφορά αυτών των ιών – μετά την επιδημία του SARS, κάτι τέτοιο μοιάζει απολύτως λογικό. Και αυτό μας φέρνει στο σύντομο άρθρο των ερευνητών Botaο Xiao και Lei Xiao από το Πολυτεχνείο του Guangzhou, το οποίο δημοσιεύτηκε μέσα στον Φεβρουάριο αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε. Σύμφωνα με το άρθρο, ο ιός μπορεί να προήλθε από το εργαστήριο της Wuhan – όπου είχε απομονωθεί από νυχτερίδες – λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας και της ανεπάρκειας των σχετικών πρωτοκόλλων.
Το επίμαχο άρθρο – Η διαδρομή μεταφοράς του ιού
Ας δούμε όμως την επιστημονική εργασία των δύο Κινέζων ερευνητών για το θέμα αυτό:
Το άρθρο ξεκινά με μια παρουσίαση των τότε δεδομένων (6 Φεβρουαρίου) σε σχέση με τα κρούσματα και τους νεκρούς. Αναφέρει επίσης τη μελέτη σύμφωνα με την οποία, από τους 41 πρώτους εντοπισμένους ασθενείς στη Wuhan, οι 37 είχαν επαφή με την αγορά θαλασσινών Χουανάν και στη συνέχεια ο ιός βρέθηκε σε σημαντικό αριθμό δειγμάτων που ελήφθησαν από την αγορά, κάτι που έκανε τις Αρχές να υποψιαστούν ότι ενδεχομένως από εκεί ξεκίνησε η διάδοση του ιού.
Οι ερευνητές στη συνέχεια τονίζουν ότι οι νυχτερίδες, που είναι ο αρχικός ξενιστής του ιού, προέρχονται από μια άλλη επαρχία που βρίσκεται σε απόσταση 900 χιλιομέτρων από τη Wuhan και δεν υπάρχει τρόπος για άμεση μεταφορά του ιού με αυτόν τον τρόπο.
Και στη συνέχεια έχει μερικές ενδιαφέρουσες υποθέσεις. Ας δούμε τι ακριβώς γράφει:
«Υπάρχει κάποια άλλη πιθανή διαδρομή (μεταφοράς του ιού); Ελέγξαμε την περιοχή γύρω από την αγορά και εντοπίσαμε δύο εργαστήρια που κάνουν έρευνες πάνω σε κορωνοϊούς προερχόμενους από νυχτερίδες. Σε μια απόσταση περίπου 280 μέτρων από την αγορά, βρίσκεται το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο φιλοξενεί ζώα για ερευνητικούς σκοπούς, για τη συλλογή-αναγνώριση παθογενών οργανισμών. Σε μια από τις μελέτες τους, 155 νυχτερίδες, συμπεριλαμβανόμενου του είδους Rhinolophus affinis, αιχμαλωτίστηκαν στην επαρχία Χιουμπέι και άλλες 450 στην επαρχία Ζεγιάνγκ».
Στη συνέχεια στη μελέτη των δύο επιστημόνων του Πολυτεχνείου του Guangzhou αναφέρεται η περίπτωση ενός ερευνητή, ο οποίος δύο φορές έθεσε εαυτόν σε 14ήμερη καραντίνα, γιατί ήρθε σε επαφή με αίμα και ούρα νυχτερίδων, γνωρίζοντας τον κίνδυνο για μετάδοση κάποιου εκ των κορωνοϊών που φέρουν.
Και στη συνέχεια αναφέρει κάτι ακόμη πιο σημαντικό: «Πραγματοποιούνταν επεμβάσεις στα ζώα αυτά και τα δείγματα ιστών τους συλλέγονταν για εξαγωγή DNA και RNA. Τα δείγματα ιστών και τα μολυσμένα απορρίμματα ήταν πηγές παθογόνων. Και βρίσκονταν μόλις 280 μέτρα από την αγορά. Και το Κέντρο είναι δίπλα στο νοσοκομείο, όπου βρέθηκε μολυσμένη η πρώτη ομάδα γιατρών στα πρώτα στάδια της επιδημίας. Είναι πιθανό ο ιός να διέρρευσε και να μόλυνε τους πρώτους ασθενείς της επιδημίας, ωστόσο χρειάζεται πιο επαρκής τεκμηρίωση και αποδείξεις για περαιτέρω μελέτη».
Κι οι ερευνητές, αφού αναφέρονται και στο έτερο εργαστήριο του ινστιτούτου Ιολογίας που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα μακριά και ειδικεύεται στις έρευνες των κορωνοϊών που προκαλούν SARS, προχωρούν στην παρακάτω ανατριχιαστική διαπίστωση: «Κάποιος ανακατώθηκε στην εξέλιξη του κορωνοϊού. Επιπροσθέτως της φυσικής του προέλευσης και του άμεσου ξενιστή, ο ιός πιθανόν διέφυγε από τα εργαστήρια της Wuhan. Τα επίπεδα ασφαλείας θα πρέπει να ενισχυθούν, σε εργαστήρια υψηλού ρίσκου. Θα πρέπει να απομακρυνθούν τα εργαστήρια από τα κέντρα των πόλεων και από περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού».
Αποσύρθηκε, αλλά…
Η εργασία αυτή αποσύρθηκε καθώς οι επιστήμονες που τη συνέταξαν δήλωσαν σε δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή και δεν είναι τεκμηριωμένη όπως θα ‘θελαν. Ωστόσο όλες αυτές οι διαπιστώσεις έχουν τεράστια σημαία και μπορεί να οδηγήσουν στην ιχνηλάτηση αυτού του τρομερού ιού.
Τουλάχιστον για να αποφευχθεί μια μελλοντική επανάληψη του φαινόμενου.