ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός – Κρήτη: «Χαμένοι» μήνες ο Ιούνιος και ο Ιούλιος – Ελπίδα οι πτήσεις

Δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό της Ελλάδας, αφού κανένας από τους ξενοδόχους δεν αναμένει να βγάλει κέρδος φέτος, ενώ ο τζίρος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 50%, Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και σε πολύ τουριστικές περιοχές, όπως, για παράδειγμα, η Σαντορίνη, ο τζίρος μπορεί να σημειώσει «καθίζηση» ακόμα και κατά 70%-75%.

Ο Ιούνιος θεωρείται παντελώς χαμένος ακόμα και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, η οποίες θα ανοίξουν την 1η του μήνα, ενώ ως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα χαθεί κι ένα μεγάλο μέρος -αν όχι ολόκληρο- του Ιουλίου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι όποιες προκρατήσεις είχαν γίνει για το φετινό καλοκαίρι έχουν ακυρωθεί, ενώ σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα κινούνται οι νέες κρατήσεις.

Την ίδια στιγμή οι tour operators πιέζουν εκβιαστικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, για τουριστικά πακέτα με μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές, καθώς και για πρωτοφανείς ευκολίες στην καταβολή των χρημάτων, όχι μόνο για φέτος αλλά και για το 2021.

Από την πλευρά της μερίδα ξενοδόχων φαίνεται διατεθειμένη ή σκέφτεται να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, ωστόσο, εκείνο που ξεκαθαρίζουν με κάθε τόνο οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί ένας «πόλεμος», αναφορικά με το ποιος θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση των τιμών, διότι αφενός δεν πρέπει το προϊόν να ξεφτιλιστεί και αφετέρου τα όποια νέα δεδομένα θα συνοδεύσουν τον κλάδο και τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, θεωρείται δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων δε θα ανοίξει το φετινό καλοκαίρι, αφού η μείωση των πελατών και τα έξοδα συντήρησης και υγειονομικού καθαρισμού θα αποτελέσουν ένα δυσβάστακτο φορτίο και το μεγάλο ερωτηματικό είναι, τι θα γίνει με το προσωπικό. Μπορεί οι ξενοδόχοι να τονίζουν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να μη γίνουν απολύσεις και να μην προσληφθούν λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να βοηθήσει η Πολιτεία, με την καταβολή επιδόματος εργασίας για τους υπαλλήλους και με άλλα υποστηρικτικά μέτρα. Δεδομένο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία θα είναι φέτος μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, εκείνο που τρέμουν όλοι οι ξενοδόχοι, είναι μήπως παρουσιαστεί οποιοδήποτε κρούσμα κορωνοϊού στην επιχείρησή τους κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, αφού οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες και καταστροφικές. Όπως τονίζουν, αυτήν τη στιγμή δεν έχουν την παραμικρή εικόνα για τις υγειονομικές προϋποθέσεις που θα τεθούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

«Ο Ιούνιος είναι χαμένος και εκτιμώ ότι δε θα δουλέψουμε ούτε τον Ιούλιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε ουσιαστικά κρατήσεις ούτε για τον Αύγουστο. Ο κόσμος στο εξωτερικό είναι πνιγμένος τόσο από τον ιό όσο και από την οικονομική πίεση. Το plan b που έχουμε, είναι να μη δουλέψουμε καθόλου, μια και από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι την 1η Ιουλίου δε θα έχουμε κανένα έσοδο. Με τα σημερινά δεδομένα η σκέψη των μισών ξενοδόχων είναι να μην ανοίξουν φέτος και θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις τους στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Δυστυχώς, αυτή η περιπέτεια βρήκε τη χώρα μας σε μία πολύ δύσκολη φάση, ακριβώς στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το αποτέλεσμα θα είναι η πτώση του τζίρου φέτος να κυμανθεί από 50% έως 70%, Θα κοιτάξουμε να σώσουμε, ό,τι μπορέσουμε φέτος, αλλά και πάλι δε θα βγουν οι υποχρεώσεις. Ορίζοντάς μας είναι πλέον το 2021. Ένα ζήτημα είναι, τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, κάτι που αποτελεί πολύ δύσκολη υπόθεση», σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι οι tour operators ζητούν από τους ξενοδόχους να προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις για φέτος αλλά και για του χρόνου και να πληρώσουν τους επιχειρηματίες εξήντα μέρες, αφότου φύγει από το ξενοδοχείο ο κάθε πελάτης, αιτήματα που ο κ. Τάσιος χαρακτηρίζει ως «εκβιαστικά».



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ