Στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) την Παρασκευή 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σχετικά με το έργο: «Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα».
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου: «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες δράσεις 2020» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας 1: Δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας. Συνολικός προϋπολογισμός: 80.000 ευρώ.
Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται 1 Απριλίου 2020 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 26 μήνες.
Φορέας υλοποίησης είναι η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και τον Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης.
Το φυτό Androcymbium rechingeri χαρακτηρίζεται απειλούμενο (κινδυνεύον) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το μικρό κρινάκι εντοπίζεται στην στη Νησίδα Ήμερη Γραμπούσα, κατά μήκος της παραλίας των Φαλασάρνων, στην παραλία Λαφονήσι και στη νησίδα Λαφονήσι.
Οι δράσεις που προτείνονται περιλαμβάνουν:
*Περιφράξεις για την άρση των πιέσεων και απειλών που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο είδος.
*Εκτός τόπου διατήρηση του είδους στην Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ.
*Επί τόπου διατήρηση του είδους: επανεγκατάσταση ή ενίσχυση του πληθυσμού όπου απαιτείται.
*Ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης με την υπεύθυνη Πρασίνου του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Καντάνου Σελίνου κ. Γεώργιος Βακάκης με τον Πρόεδρο της Μονομετοχικής Α.Ε. του Δήμου κ. Νεκτάριο Περράκη, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη με την ερευνητικών προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κα Βούλα Νούσια, ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Γεώργιος Μπαουράκης, ο υπεύθυνος για την χλωρίδα του Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς- Δυτικής Κρήτης κ. Δημήτριος Κοντάκος.
Το έργο παρουσίασε η υπεύθυνη της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ κα Χριστίνη Φουρναράκη. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις δράσεις του έργου και ιδιαίτερα για τις περιφράξεις που πρόκειται να υλοποιηθούν με σκοπό την προστασία των φυσικών πληθυσμών του φυτού στην περιοχή Λαφονησίου (απέναντι παραλία) και στην παραλία Φαλασάρνων.
Οι εκπρόσωποι των Δήμων συμφώνησαν να συνδράμουν στην υλοποίηση των δράσεων του έργου καθώς αυτές, πέραν την διατήρησης του φυτού, συμβάλλουν στη ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών σε θέματα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ευρύχωρη αίθουσα συσκέψεων του ΜΑΙΧ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται για τον Covid 19 και ως εκ τούτου αφορούσε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.