Την ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει να χορηγεί επίδομα ανεργίας ο ΟΑΕΔ σε όσους ανέργους αποφασίσουν να δουλέψουν στα χωράφια γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, θα διατηρείται το επίδομα εργασίας για όσους ανέργους επιλέξουν να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα καταβάλλεται κανονικά το επίδομα ανεργίας για τους ανέργους που θα εργαστούν σε αγροτικές εργασίες με εργόσημο και για λίγα μεροκάματα.
Έτσι οι άνεργοι θα παίρνουν και τον μισθό τους, ουσιαστικά τα μεροκάματά τους μέσω του εργόσημου από την αγροτική εργασία, αλλά και το επίδομα ανεργίας. Έτσι δε θα χάνεται το επίδομα, όπως γίνεται σήμερα, εφόσον κάποιος άνεργος βρίσκει εργασία.
Η νομοθετική διάταξη αφορά μόνο τις αγροτικές εργασίες και το μέτρο θεσπίστηκε διότι χιλιάδες άνθρωποι της υπαίθρου, και ιδίως σε περιοχές με τουριστική κίνηση, εργάζονται εποχικά.
Είχε προηγηθεί επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρωί της περασμένης Παρασκευής, σε μια αγροτική μονάδα στον Αυλώνα Αττικής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό του ίδιου υπουργείου και αρμόδιο για την ΚΑΠ Κώστα Σκρέκα.
Σε κείνη την επίσκεψη, ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σημείωσε: «Νομοθετούμε το ότι θα διατηρείται το επίδομα ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες. Θα παίρνουν επομένως και τον μισθό τους από την αγροτική εργασία και το επίδομα».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό είναι πολύ σημαντικό. Καταρχάς πρέπει να έχεις όρεξη να δουλέψεις στο χωράφι. Γιατί νομίζω ότι αν περάσεις μια μέρα στο χωράφι και βγεις τελείως πιασμένος θα πρέπει να επανέλθεις την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη διάθεση. Αλλά η φιλοσοφία μας είναι αυτή. Θέλουμε να επιδοτήσουμε την εργασία και όχι την ανεργία. Κάνουμε ένα πρώτο βήμα στον πρωτογενή τομέα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στην ουσία θα έχεις ένα μεγαλύτερο εισόδημα: το επίδομα ανεργίας το οποίο δε χάνεται, συν το ημερομίσθιο, τις απολαβές τις οποίες θα σου δώσει ο παραγωγός. Και ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αλλάξουμε λίγο και τη φιλοσοφία».
«Περιορίζουμε τους μεσάζοντες»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους παραγωγούς του αγροκτήματος ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Την εποχή της κρίσης του κορωνοϊού έγιναν τεράστια άλματα ως προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους. Τα πιο πολλά τα ταυτίζουμε συνήθως με τη μείωση της γραφειοκρατίας. Μπορώ να κάνω από τον υπολογιστή μου πράγματα τα οποία θα έπρεπε να έχω φυσική παρουσία υπό άλλες συνθήκες, να πάω σ’ ένα ΚΕΠ, να πάω στον γιατρό μου για μια συνταγογράφηση… Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον με αυτήν την πλατφόρμα (σ.σ. την πλατφόρμα greekfarms.gov.gr, μια ψηφιακή υπηρεσία για τους αγρότες, μέσω της οποίας απλοποιούνται χρονοβόρες έως τώρα διαδικασίες, ενώ διευκολύνει τις συνεργασίες και την οικονομική-εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών) είναι ότι αρχίζουμε πια να “παντρεύουμε” παραγωγούς με πελάτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Όσο γίνεται να περιορίζουμε τους μεσάζοντες. Άρα, να προσφέρουμε πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και κυρίως να διαφημίζουμε τον πολύ μεγάλο πλούτο της γης μας, παντού στον κόσμο, μ’ έναν τρόπο ο οποίος θα είναι ενιαίος, και μέσα από μια πλατφόρμα η οποία, προφανώς, δεν έρχεται να υποκαταστήσει την ιδιωτική αγορά, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να μπει να προβληθεί και να έρθει σε επικοινωνία με πιθανούς πελάτες.
Άρα, πάμε και στην επόμενη φάση τού πώς αξιοποιούμε τα ψηφιακά εργαλεία. Και, βέβαια, θα κριθεί η επιτυχία της, αγαπητέ μου υφυπουργέ (προς κ. Κώστα Σκρέκα), από το πώς θα την αγκαλιάσουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, έτσι δεν είναι; Εμείς δίνουμε την πλατφόρμα, αλλά πιστεύω ότι, ειδικά για πιο μικρούς παραγωγούς – εσείς είστε πολύ μεγάλοι, έχετε σταθερό πελατολόγιο, φαντάζομαι, αλλά για πιο μικρούς παραγωγούς, για πιο μικρούς πελάτες – η πλατφόρμα αυτή έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως και έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να διαφημίζουμε ενιαία εκτός Ελλάδας όλο τον πλούτο της πρωτογενούς μας παραγωγής».