ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κρήτη: Ποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν πρώτα – Ερωτήματα από τους ανθρώπους του τουρισμού

Με αγωνία παρακολουθούν οι άνθρωποι της ελληνικής «βαριάς βιομηχανίας», δηλαδή του τουρισμού, τις εξελίξεις τόσο στα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνϊού όσο και στα μέτρα στήριξης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα οφείλουν να τηρήσουν, εφόσον επαναλειτουργήσουν.

Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που θέτουν οι άνθρωποι του τουρισμού είναι αν θα υπάρχουν τελικά πελάτες για να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία. Αυτό ακριβώς έθιξε και ο πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Δ/ντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης που μίλησε στο Ρ/Κ και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη .

Ο Κ. Κουμπαράκης διερωτήθηκε γιατί δεν έχει εναρμονιστεί η ημερομηνία ανοίγματος των ξενοδοχείων με αυτήν του ανοίγματος των συνόρων. Παράλληλα ένα ακόμα θέμα που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ροή των επισκεπτών είναι αυτό της δημοσιοποίησης από τον Ευρωπαϊκός Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), επίσημο όργανο της ΕΕ, της «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων που βρίσκονται σε 34 χώρες υψηλής μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται η Ρωσία , η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία – χώρες που παραδοσιακά αποτελούν τροφοδότες του ελληνικού Τουρισμού. Σύμφωνα με τον Κουμπαράκη τα πρώτα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν στην Κρήτη θα είναι αυτά που έχουν κρατήσεις και μικρό λειτουργικό κόστος ενώ προβάδισμα θα έχουν οι μεμονωμένες βίλες και εξοχικές κατοικίες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Ανοίγουμε με ελπίδες, όνειρα και προσευχές” Στην παρούσα φάση γίνεται μελέτη των υγειονομικών πρωτοκόλλων ώστε τα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν και για τους πελάτες αλλά και το προσωπικό σε απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση υγιεινής. Παράλληλα γίνεται και παροχή διευκρινίσεων μέσα από σεμινάρια εκπαίδευσης Να σημειωθεί ακόμα ότι τα κλειστά σύνορα και η επιβολή περιορισμών σε ταξίδια και μετακινήσεις «προσγείωσαν» απότομα τα τουριστικά έσοδα στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έκαναν βουτιά 71% τον Μάρτιο και κατά 17,1% στο τρίμηνο, υποχωρώντας στα 619 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Η κατάρρευση του Μαρτίου αποτελεί πικρή πρόγευση για τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την καίρια συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ