Μερικές φορές οι Έλληνες ερευνητές πρωτοπορούν ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, χωρίς όμως η καινοτομία τους να καταφέρνει πάντα να «απογειωθεί» και να έχει πρακτικό αντίκρισμα στην αγορά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της συσκευής τσέπης Cleardrink για την ανίχνευση της νοθείας στα αλκοολούχα και άλλα ποτά, δημιούργημα από το 2017 του νεαρού χημικού μηχανικού Ραφαήλ Κουρμουλάκη.
Αυτή την εβδομάδα, επιστήμονες στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων ένας διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής της διασποράς, ο καθηγητής Σωτήρης Πρατσίνης του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, ανακοίνωσαν στο περιοδικό «Nature Food» ότι δημιούργησαν «μια διεθνώς καινοτόμο φορητή συσκευή τσέπης» που -σε συνδυασμό με μια εφαρμογή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου- μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τα επίπεδα της μεθανόλης στα αλκοολούχα ποτά και έτσι να αποκαλύψει αν αυτά έχουν νοθευθεί.
Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνολογία ανίχνευσης, έχει ήδη εδώ και λίγα χρόνια δημιουργήσει στην Ελλάδα μια συσκευή τσέπης για την ανίχνευση της νοθείας στα ποτά. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το Cleardrink αφορά την πρώτη παγκοσμίως συσκευή τσέπης που στιγμιαία εντοπίζει νοθευμένα ποτά».
Η συσκευή είναι κατάλληλη για όλα τα ποτά και μπορεί να ανιχνεύσει μεθανόλη, αιθυλενογλυκόλη (EG) και διαιθυλενογλυκόλη (DEG), έχοντας όρια ανίχνευσης 0,3% έως 100% για τη μεθανόλη, 0,15% έως 100% για την EG και 0,075% έως 100% για τη DEG. Η ανίχνευση γίνεται σε μερικά μόνο δευτερόλεπτα και εμφανίζεται με μια μόνιμη χρωματική ένδειξη. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο ∆ιπλωµάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office) έκανε και την απονομή του σχετικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις 20/9/19 (αριθμός GR1009603).
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση των επιστημόνων του ΕΤΗ της Ελβετίας, ο Ρ. Κουρμουλάκης σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πράγματι συνιστά μία καινοτομία στο πεδίο των αισθητήρων, όμως ακόμη και να κυκλοφορήσει εμπορικά, δεν μπορεί να αγγίξει το Cleardrink, αφού παρέχει λιγότερες υπηρεσίες ανίχνευσης σε πολύ παραπάνω χρόνο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ