Έκτακτη επιχορήγηση έως 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού ετοιμάζεται να μοιράσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οπως έγινε γνωστό προχθές, η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας και το Ευρωκοινοβούλιο ενέκριναν και υπερψήφισαν το Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (κοινοτικοί πόροι για γεωργία και κτηνοτροφία).
Ο υπουργός Μάκης Βορίδης χαιρέτισε την προαναφερόμενη απόφαση και πλέον αναμένεται η δημοσίευση των λεπτομερειών της στην Εφημερίδα της ΕΕ προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση των έκτακτων ενισχύσεων.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση.
Το σχέδιο
Το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει μάλιστα τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του ΠΑΑ, γεγονός που δικαιώνει τη θέση και τις επιδιώξεις της χώρας για τη διάθεση επιπλέον πόρων υπέρ των αγροτών, τις οποίες είχε εκφράσει ο Μάκης Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 13 Μαΐου 2020. Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις κατανομής των πόρων, αυτά θα καθοριστούν σε δεύτερο χρόνο και σίγουρα για την είσπραξη των ποσών οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι επλήγησαν από τον κορωνοϊό.
Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε παράλληλα την επέκταση του χρόνου καταβολής της συγκεκριμένης ενίσχυσης μέχρι τον Ιούνιο του 2021, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων να ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020. Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο προς έγκριση και εν συνεχεία ο νέος νόμος της ΕΕ θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο Μάκης Βορίδης με ομιλία του στη Βουλή προχώρησε σε έναν απολογισμό των πληρωμών που έχουν γίνει σε παραγωγούς από την αρχή του χρόνου:
Καταβολή 1 εκατομμυρίου ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς.
Καταβολή 2 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της διαδικασίας των de minimis για τα θερμοκήπια στην Κρήτη.
Καταβολή 4,3 εκατομμυρίων ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς του Εβρου.
Καταβολή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε παραγωγούς σιτηρών του Εβρου.
Εξασφάλιση 10,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των ανθοπαραγωγών.
Εξασφάλιση 15 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της διαδικασίας των de minimis για τη στήριξη της παράκτιας αλιείας.
Εξασφάλιση 15 εκατομμυρίων ευρώ για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.
Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων με ένα δίκαιο σύστημα, των χοιροτρόφων, των φραουλοπαραγωγών και των παραγωγών σπαραγγιών, καθώς και την καταβολή ποσού 2 εκατομμυρίων ευρώ για τον πράσινο τρύγο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει δρομολογηθεί και το μέτρο της απόσταξης οίνου, το οποίο θα αποφέρει στους οινοπαραγωγούς το ποσό των 15-17 εκατομμυρίων ευρώ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ