Με την πρώτη «ματιά» αποτελεί ενδεχομένως μια αμφιλεγόμενη επιλογή, καθώς οι «ξέφρενες» εικόνες προηγούμενων ετών, δεν συμβαδίζουν ούτε κατά ελάχιστο με την επί του παρόντος ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση, προσοχή και υπευθυνότητα.
Αποτελεί όμως ο Λαγανάς του παρελθόντος, αντιπροσωπευτικό δείγμα για όσα μπορεί να προσφέρει το νησί στο οποίο «γεννήθηκε» ο εθνικός ύμνος της χώρας, του «ναυαγίου», της χελώνας καρέτα-καρέτα και των φιλόξενων κατοίκων του, στον επισκέπτη;
Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα, αρχές Ιουλίου του 2020, το «Ζάντε», όπως συνηθίζουν να ονομάζουν την Ζάκυνθο οι ξένοι επισκέπτες; Ας προσπαθήσουμε να το ανακαλύψουμε, μέσα από προσωπικές εντυπώσεις, εμπειρίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Το νησί της Ζακύνθου, με κάτι παραπάνω από 40.000 κατοίκους, είναι προσβάσιμο ακτοπλοϊκώς μέσω Κυλλήνης ή αεροπορικώς και ξεχωρίζει αμέσως για την πλούσια βλάστηση που διαθέτει, γεγονός που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των Επτανήσων.
Έχει σημαντική αγροτική παραγωγή, ελιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια και παραγωγή ποικιλίας κρασιών.
Εμφανής είναι και η ανάπτυξη πρόσφατης επιχειρηματικής δραστηριότητας, τουριστικού τύπου, με καταστήματα ως επί το πλείστον προσεγμένα, που κάνουν την εμφάνιση τους ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα στα σημεία «αιχμής» του νησιού, κοντά σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα.
Θα παρατηρήσετε μεγάλη αντίθεση στις υποδομές των τουριστικών και μη περιοχών.
Η «χώρα» της Ζακύνθου
Η Ζάκυνθος ή αλλιώς «χώρα», που αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού, ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή και φωτεινή κεντρική της πλατεία, την «πλατεία Σολωμού», το έντονο ιστορικό της ενδιαφέρον, την ενδιαφέρουσα αγορά της, την χαρακτηριστική πλακόστρωτη πλατεία Αγίου Μάρκου με την σύγχρονη ζωή αλλά και για το γεγονός πως έλαβε την σημερινή της μορφή αρκετά πρόσφατα.
Η «χώρα» χτίστηκε από την αρχή το 1953, μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην Ζάκυνθο, η οποία σύμφωνα με κατοίκους, «ήταν τότε ακόμα πιο όμορφη και γραφική, ξεχώριζε από τα υπόλοιπα Επτάνησα».
Διαθέτει υπέροχους πεζόδρομους και πανέμορφα σοκάκια, ο επισκέπτης θα δει πολλές καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, το νεοκλασικό κτίριο του Μαυσωλείου Σολωμού- Κάλβου και Επιφανών Ζακυνθινών, καθώς και τη Καθολική Εκκλησία του Αγίου Μάρκου και το παραδοσιακό ρολόι.
Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης βρίσκεται η περιοχή Μπόχαλη, με πανοραμική θέα στην πρωτεύουσα και το Ιόνιο. Χαρακτηριστικές είναι οι πανέμορφες αυλές με τα λουλούδια, ο ήχος από τις καντάδες, η μαγευτική θέα αλλά και τα προσεγμένα μαγαζιά που αξίζει να επισκεφτείτε. Μην ξεχάσετε να περάσετε ακόμα από το Ενετικό κάστρο αλλά και τον λόφο του Στράνη, στον οποίον ο Διονύσιος Σολωμός εμπνεύστηκε τον εθνικό μας ύμνο.
Το παγκοσμίου φήμης «Ναυάγιο»
Το Ναυάγιο της Ζακύνθου βρίσκεται στην απομονωμένη ακτή Άη Γιώργης της Ζακύνθου, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και προβεβλημένα αξιοθέατα της χώρας και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσω θαλάσσης ή αέρα, ενώ οδικώς μπορεί κάποιος να φτάσει στην κορυφή του βουνού όπου υπάρχει ένας εξώστης και να θαυμάσει το ναυάγιο από ψηλά.
Η ιστορία για το πώς βρέθηκε το πλοίο στην συγκεκριμένη ακτή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρονολογείται από την 5η Οκτωβρίου 1980, όταν και εντοπίστηκε.
Το μηχανοκίνητο πλοίο «Παναγιώτης» έγινε αντιληπτό από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας ενώ όπως διαπιστώθηκε αργότερα, μετέφερε λαθραία τσιγάρα.
Το πλήρωμα υποστήριξε πως λόγω κακών καιρικών συνθηκών περιφερόταν μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, ενώ εξαιτίας μηχανικής βλάβης προσάραξαν στο ακρωτήρι Σχοινάρι.
Σήμερα, αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες και κατατάσσεται στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου. Αν είστε τυχεροί, ή έστω πιο τυχεροί από μένα, θα καταφέρετε να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά της παραλίας και να δείτε το πλοίο από κοντά, διαφορετικά, αν βρεθείτε και εσείς στο σημείο «παρέα» με μποφόρ, θα αρκεστείτε σε φωτογραφίες από το μέσο μεταφοράς σας.
Ποιος θα το φαντάζονταν πως ένα ναυάγιο, θα μετατρέπονταν μελλοντικά στο κεντρικό αξιοθέατο του νησιού;
Η «θεραπευτική» παραλία Ξύγκια
Η παραλία Ξύγκια είναι μοναδική στο νησί καθώς στο νερό της εμπεριέχεται θειάφι σε μεγαλύτερη αναλογία από το συνηθισμένο, δίνοντας στην παραλία μια ιδιαίτερη μυρωδιά.
Το θειάφι προέρχεται από τις γειτονικές σπηλιές, ενώ υποστηρίζεται πως είναι θεραπευτική για όσους έχουν πόνους στα πόδια και αρθρίτιδες. Ακόμη, οι ντόπιοι αναφέρουν πως το νερό έχει θετική επίδραση στο δέρμα και βοηθάει στην κυτταρίτιδα.
Η παραλία Ξύγκια έχει εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο και διαθέτει χώρο στάθμευσης. Τα νερά της παραλίας είναι πραγματικά πανέμορφα και η απόφαση να βγεις από αυτά δεν «έρχεται» εύκολα. Για τους τολμηρούς, το σημείο διαθέτει και σπηλιές τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Μπλε σπηλιές
Οι μικρές σπηλιές με τα καταγάλανα νερά αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στο νησί, καθώς εφόσον πάρετε το καραβάκι για μια βόλτα περιμετρικά της ακτογραμμής της Ζακύνθου, θα τις «βρείτε» μπροστά σας αρκετές φορές, ιδιαίτερα στην Βορειοδυτική ακτή.
Οι ιδιαίτερες αντανακλάσεις του νερού στο εσωτερικό των σπηλιών είναι μαγευτικές, ενώ υπάρχει δυνατότητα να κολυμπήσετε μέσα σε ορισμένες σπηλιές είτε φτάνοντας στο σημείο με μικρό σκάφος είτε με αυτοκίνητο και στην συνέχεια κατηφορίζοντας προς τα σημεία.
Τσιλιβί – Η ιδανική «βάση» για την διαμονή σας
Αποτελεί ενδεχομένως την ιδανική «βάση» για την διαμονή σας στην Ζάκυνθο, καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο με μικρές αποστάσεις από τους δημοφιλείς προορισμούς, διαθέτει παντός τύπου καταστήματα και καταλύματα, νυχτερινή ζωή όμως όχι σε σημείο που να καθιστά «ενοχλητική» την διαμονή για τις οικογένειες, όμορφη παραλία και φιλόξενους ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις σαν το σπίτι σου.
Στο χωριό θα βρείτε ωραίες γεύσεις και ακούσματα, καθώς δεν είναι ασυνήθιστο να ακούσετε κάποια καντάδα από το μπαλκόνι του καταλύματος σας.
Στη ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλοί ελαιώνες και αμπελώνες δημιουργώντας ένα καταπράσινο σκηνικό.
Στην θέση σας, θα επέλεγα κάποια οικογενειακή επιχείρηση για την διαμονή μου καθώς θα έχετε την ευκαιρία να αλληλεπιδράσετε με το «ντόπιο» στοιχείο, να πάρετε χρήσιμες συμβουλές για «κρυφές» παραλίες και να απολαύσετε την φιλοξενία τους.
Αλυκές
Το ευρύτερο σημείο χαρακτηρίζεται από αλυκές που εφοδιάζουν ολόκληρο το νησί με αλάτι και από τις οποίες προέρχεται το όνομα του χωριού.
Εκτός από τις αλυκές, χαρακτηριστικό είναι και το μικρό ποτάμι που χύνεται στη θάλασσα, πάνω από το οποίο έχουν κτιστεί γραφικά γεφυράκια και αποτελούν «υποχρεωτική» στάση για κάθε ερασιτέχνη και επαγγελματία φωτογράφο.
Το χωριό διαθέτει υπέροχες παραλίες και οργανωμένες δομές υποδοχής φιλοξενίας τουριστών.
Βασιλικός
Απέραντη αμμουδιά, με «οργανωμένες» επιλογές για όσους προτιμούν τις πολυσύχναστες παραλίες αλλά και πιο «κρυφά» σημεία.
Ιδιαίτερα όμορφη είναι και η διαδρομή από την «χώρα» της Ζακύνθου προς τον Βασιλικό και τον Γέρακα, με καταπράσινα τοπία και θέα την απέραντη θάλασσα.
Μακρύς Γιαλός
Σε απόσταση μικρότερη των 5 λεπτών από την παραλία Ξύγκια, αποτελεί ένα εξαιρετικό δίδυμο προορισμού στο οποίο δεν θα μετανιώσετε να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα.
Διαθέτει μια μεγάλη παραλία με βότσαλα, όμορφα νερά και το όνομα της γραμμένο στο βράχο που θα βρείτε στο τέλος της παραλίας.
Το Μαραθονήσι ή το «νησί της χελώνας»
Το Μαραθονήσι είναι ένα χαρακτηριστικό νησί στον κόλπο του Λαγανά, και ανήκει στο πρόγραμμα προστασίας Natura 2000.
Φιλοξενεί θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα, όπου γεννούν τα αυγά τους. Διαθέτει επίσης πολλές σπηλιές. Το νησί είναι επισκέψιμο με σκάφος, αλλά επειδή ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, απαγορεύεται η αγκυροβόληση.
Οι ντόπιοι το αποκαλούν και νησί της χελώνας, λόγω του σχήματος του που παραπέμπει στο εν λόγω ζώο.
Ο μεγάλος «απόντας» Λαγανάς και η σημερινή κατάσταση
Τα προηγούμενα χρόνια θα ήταν πράγματι δύσκολο να αναφερθεί κάποιος στο ταξίδι του στην Ζάκυνθο, χωρίς ιδιαίτερη «μνεία» στον Λαγανά, που αποτελεί την πιο «φασαριώδη» περιοχή του νησιού.
Ατελείωτα μπαρ και club, «βρετανικό» στυλ ως επί το πλείστον, αποτελεί μεν εξαιρετική επιλογή για όσους προτιμούν «ξέφρενες» διακοπές, όχι τόσο καλή επιλογή δε, για οικογένειες και ταξιδιώτες που επιλέγουν πιο «ξεκούραστες» διακοπές.
Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου μου παρουσίασαν μια εικόνα «ξενική». Κλειστά ,στην πλειοψηφία τους, μαγαζιά, ελάχιστοι τουρίστες (με αυξητική τάση ήδη από τις τελευταίες ημέρες των δικών μου διακοπών) και μια φυσιολογική αμηχανία «ζωγραφισμένη» στα πρόσωπα, απόρροια της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε.
Σε κάθε περίπτωση, η Ζάκυνθος διαθέτει κρυφές και πιο εμφανείς «γωνιές» για κάθε τύπο ταξιδιώτη και αξίζει να της αφιερώσετε όρεξη και χρόνο.