Συναγερμός έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα σε ετοιμότητα έχει τεθεί εδώ και λίγες ώρες ο Στόλος. Μάλιστα, στον Ναύσταθμο της Σούδας έχει δοθεί εντολή ανάκλησης όλων των αδειών ανεξαιρέτως.
Την ίδια ώρα, δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το ναύσταθμο του Ακσάζ με κατεύθυνση νότια.
Σύμφωνα με το militaire.gr, το προσωπικό των πλοίων ενημερώθηκε ότι «δεν θα βγει κανείς» και το ίδιο ισχύει για το προσωπικό του Αρχηγείου Στόλου. Επίσης αδειούχοι με συγκεκριμένες ειδικότητες ειδοποιήθηκαν να επιστρέψουν στα πλοία τους.
Παράλληλα, κινήσεις ετοιμότητας αναφέρονται και στον Έβρο, δείχνοντας πως και ο Στρατός είναι σε ετοιμότητα.
Εξάλλου, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο όπου βρισκόταν για την επέτειο από την τουρκική εισβολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη στην περιοχή πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14.23 στη νήσο Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια.
Κινήσεις αιφνιδιασμού της Τουρκίας εν μέσω θέρους
Η Αθήνα είναι έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Πιθανή επίσπευση της τουρκικής κινητοποίησης θα είχε ως στόχο είτε την πρόληψη μιας συμφωνίας οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, είτε την επιτάχυνση των εξελίξεων, πριν από τις αμερικανικές εκλογές και ενώ οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε θερινούς ρυθμούς.
Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι η Άγκυρα φαίνεται να ακολουθεί επιλογές πόλωσης σε όλα τα μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στη Λιβύη φαίνεται ότι η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να εισβάλει σε περίπτωση που οι δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη ή να χτυπήσουν την αλ Τζούφρα. Αν αυτή η ανταλλαγή απειλών μετατραπεί σε θερμότερη από την υφιστάμενη, σύγκρουση, μένει να φανεί.