ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το τελευταίο “κάστρο” του Κρητικού ελαιολάδου

Ως το τελευταίο “κάστρο” για το κρητικό ελαιόλαδο και τα συμφέροντα των παραγωγών χαρακτηρίζει προς τη “Νέα Κρήτη” τον υπό σύσταση Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης του Κρητικού Ελαιολάδου ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. Με αυτό τον τρόπο, ο συνεταιριστής θέλει να δώσει έμφαση στην κρισιμότητα της κατάστασης, αφού οι τιμές του προϊόντος έχουν παραμείνει σε επίπεδα εντελώς εξευτελιστικά, κάτι που για να αλλάξει θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια και ξεκάθαρη στρατηγική όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο νησί μας.

Συγκεκριμένα, ο νέος φορέας, όπως ήδη έχει γράψει η εφημερίδα μας, βρίσκεται σχεδόν στο τελικό στάδιο και θα συμμετάσχουν σε αυτόν όλες οι Ενώσεις της Κρήτης, μετά από τη σχετική πρωτοβουλία της ΕΑΣ Ηρακλείου ως προς την αναγκαιότητα της ίδρυσής του.

Μάλιστα, υπάρχει από την πλευρά της ΕΑΣΗ η δέσμευση ότι φέτος ο νέος φορέας θα παίξει δυναμικό ρόλο στην αγορά και θα δώσει τη δυνατότητα στην οργάνωση να βγει και να ανακοινώσει τιμές παραγωγού, παρεμβαίνοντας στο ελαιόλαδο, μετά από αρκετά χρόνια.

«Σήμερα η μέση τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου δεν ξεπερνάει τα 2,10 ευρώ το κιλό. Η Ένωση Ηρακλείου με τις άλλες Ενώσεις και από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης προσπαθούμε να φτιάξουμε τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου. Αυτός ο φορέας θεωρώ ότι θα είναι το τελευταίο “κάστρο” στο ελαιόλαδο. Αν και αυτός πέσει, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

Στο ερώτημα της εφημερίδας μας αν ο ίδιος ευελπιστεί ότι το λάδι σιγά-σιγά, ως δυναμικό προϊόν που είναι, μπορεί να βρει τον δρόμο του, μας απάντησε ως εξής: «Το λάδι έπρεπε να έχει βρει τον δρόμο του. Έχουμε μάθει να παράγουμε. Έχουμε μάθει να καλλιεργούμε. Δεν έχουμε μάθει να πουλάμε. Ο Έλληνας δυστυχώς χρειάζεται μια δεκαετία για να μπει στο παιχνίδι αυτό κανονικά. Εμείς σήμερα πρέπει να μάθουμε να πουλάμε. Γιατί πουλάμε με λάθος τρόπο το λάδι μας και χάνεται στις διεθνείς αγορές. Αν τα καταφέρουμε να μάθουμε να πουλάμε το λάδι μας με ένα όνομα τυποποιημένο, θεωρώ ότι θα πάρει υπεραξία και θα στηριχτεί αυτό το απέραντο αειθαλές δάσος που υπάρχει στην Κρήτη, που αριθμεί 39 εκατομμύρια ελαιόδεντρα…».

Έρχεται το 35%

Στο μεταξύ, ο κ. Χιλετζάκης έχει την πληροφόρηση – και την αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας – ότι μεθαύριο Δευτέρα το πρωί θα μπουν τα χρήματα του 35% των αποζημιώσεων του 2019, ώστε να γίνει η αποπληρωμή των παραγωγών και να “κλείσει” το “χρέος” του φορέα απέναντι στους παραγωγούς.

«Είναι το 35% για να πληρωθούν όλες οι αποζημιώσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων», λέει ο κ. Χιλετζάκης.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος σχετικές εισηγήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, αποφάσισε να ενισχυθεί ο Οργανισμός με 35 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε άμεση αποπληρωμή των οφειλών προς τους δικαιούχους αγρότες, για τις ζημιές των καλλιεργειών του έτους 2019 και εν μέρει του 2020.

Έτσι, απομένει να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ 63,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του οφειλόμενου 35% υπολοίπου των αποζημιώσεων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι «η ενίσχυση αυτή αποτελεί μέρος της εξαγγελθείσας αναμόρφωσης για την εξυγίανση του Οργανισμού, η οποία ξεκίνησε με το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση και σύμφωνα με το οποίο εξορθολογίζεται η καταβολή αποζημιώσεων. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το σχέδιο νόμου βάζει πλαφόν στις αποζημιώσεις στα 70.000 ευρώ κατ’ έτος και ανά δικαιούχο για όλες τις καλλιέργειες, με εξαίρεση αυτές που είναι ίδιες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα τα οπωροκηπευτικά, για τις οποίες το ανώτατο όριο διπλασιάζεται φτάνοντας στα 140.000 ευρώ».

Δάκος – Ο φάκελος των αποζημιώσεων

Για τον περίφημο φάκελο των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης για τις περυσινές καταστροφές από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι «ο φάκελος έχει ολοκληρωθεί. Και τώρα “οδεύει” προς τις Βρυξέλλες».

Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης υπενθυμίζει ότι η εξαγγελία Βορίδη για τη διαδικασία δημιουργίας του φακέλου, προκειμένου να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεικνύοντας ότι η επέλαση του δάκου και των μυκήτων ήταν σε μεγάλο βαθμό μια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, έγινε στις 5 Δεκεμβρίου του 2019 από το Ηράκλειο.

«Ας ελπίσουμε», όπως χαρακτηριστικά μας λέει, «ότι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2020 οι παραγωγοί θα λάβουν επιτέλους τις αποζημιώσεις τους…».

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ